Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Σαν σήμερα το 1905 γεννιέται ο θρυλικός πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Αρης Βελουχιώτης.

"Κι όταν χτυπήσαμε τα εγκλήματα αυτά και πατάξαμε την προδοσία, αυτοί σαν δεσποινίδες της αριστοκρατίας, που δε βλέπουν γύρω τους τη δυστυχία και την κακομοιριά πού βασιλεύει, αλλά συγκινούνται από ένα άρρωστο γατάκι, έμπηξαν τις φωνές και μας κατηγόρησαν ότι σκοτώνουμε. Επί Μεταξά βιάστηκαν γυναίκες, υπέστησαν μαρτύρια χιλιάδες άνθρωποι, σκοτώθηκαν και γκρεμίστηκαν από τα μπαλκόνια της Ασφάλειας γέροι, έγιναν τόσα εγκλήματα, μα κανείς απ' αυτούς δεν είπε τίποτα. Μα τώρα φωνάζουνε ότι ο Άρης σφάζει.

Ναι, σφάξαμε κι είμαστε έτοιμοι να ξανασφάξουμε, αν χρειαστεί. Ποιους όμως σφάξαμε; Εμείς είμαστε πιο πονόψυχοι απ' αυτούς. Απόδειξη είναι ότι εμείς είμαστε κείνοι που τρώγαμε χρόνια τώρα τις καρπαζιές και καταδιωκόμασταν. Σφάξαμε κείνους που πρόδιδαν στους καταχτητές τους Έλληνες, κείνους που κλέβανε το λαό και διαπράττανε εγκλήματα".

Απ' τον ιστορικό λόγο του Αρη στην Λαμία

Σαν σήμερα το 1905 γεννιέται στην Λαμία, ο θρυλικός πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Αρης Βελουχιώτης.

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Ανανέωση όρκων!!

 
Δεν πρόκειται για τους συνηθισμένους όρκους αγάπης!
Αυτούς που ανανεώνονται, όταν, συνήθως, αρχίζουν οι απιστίες!

Τελειώνει ο Αύγουστος...να το φθινόπωρο.
Νάμαστε, λοιπόν, μπροστά στο νέο καθήκον.
Να ανανεώσουμε τους όρκους...ανατροπής!!
Το συνηθίσαμε τα τελευταία 4 χρόνια.
Σεβαστήκαμε και φέτος τα μπάνια του λαού.
Ως εδώ!
Από τον άλλο μήνα βάζουμε μπροστά τις μηχανές!

Ειρωνεία. Ψεύδος. Αυταπάτη.

Κάθε χρόνο τα ίδια.
Πρώτα την άνοιξη και μετά φθινόπωρο!
Αυτοπαραμυθιαζόμαστε!
Κάθε χρόνο και κάθε εποχή είχαμε νέους λόγους 
να κηρύξουμε κατάσταση προ-Ανατροπής.
Πακέτα, νέα μέτρα, εφαρμογή παλιότερων κοκ.
Ολα εις μάτην!
Και φέτος το ίδιο μοτίβο.
Αφορμές έχουμε, αν και δεν χρειαζόμαστε νέες.
Λεβέντες να τσιρομαδιούνται, αν και δεν χρειαζόμαστε, έχουμε.

Μια ληστοΣυμμορία που αφανίζει και καταστρέφει, έχουμε.
Οπως και πέρυσι και πρόπερσι και βάλε.

Καθεστωτικούς παπαγάλους που σκίζονται να μας κοιμίζουν, ναι.
Ολιγάρχες, μιντιάδες, λαμόγια, δόξα το θεό.
Εταίρους, τοκογλύφους και αρπακτικά, μάτσο.
Κατάθλιψη και οργή, να φάν κι οι κότες. 
...............................
Εμπρός, λοιπόν!
Ας ανανεώσουμε τον βαρετό και άχαρο όρκο για πολλούς!
Ορκους κάνουμε.
Λόγους έχουμε.
Πέτρες πολλές.
Χέρια ΔΕΝ έχουμε!!
(όταν βρεθούν θα τελειώσουν κι οι όρκοι!!). 
 

Μην κλαις για μενα Ελλαδα


Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Άγρια επίθεση ομάδας ΔΕΛΤΑ στα Εξάρχεια Μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός με σπασμένο χέρι

omada-delta

Αναίτια επίθεση της ομάδας ΔΕΛΤΑ στην πλατεία Εξαρχείων, τα ξημερώματα της Παρασκευής 15 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της οποίας προσήγαγαν δύο άτομα – ένα μέλος της Νεολαίας και έναν φίλο του από το χώρο της ΑΝΤΑΡΣYΑ- καταγγέλλει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε άγρια επίθεση και για να προστατέψει το πρόσωπό του οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός με σπασμένο χέρι.

Σύμφωνα με τη σχετική καταγγελία, όλα ξεκίνησαν όταν δυνάμεις της ομάδας ΔΕΛΤΑ εισέβαλαν χωρίς κανένα λόγο στην πλατεία Εξαρχείων, βρίζοντας και κυνηγώντας τον κόσμο που βρισκόταν εκείνη την ώρα εκεί. Αφού εκκένωσαν την πλατεία βίαια, απομακρύνθηκαν προς στιγμήν κι επέστρεψαν στον χώρο, στρεφόμενοι αυτή τη φορά προς τον κόσμο που βρισκόταν στην αρχή της οδού Τσαμαδού όπου κι επιτέθηκαν με γκλομπ, ύβρεις και απειλές.

Ως νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουμε τη βίαιη επίθεση της αστυνομίας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι εντάσσεται σε μια γενικότερη στρατηγική εμπέδωσης του δόγματος «νόμος και τάξη» που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση. Καταγγέλουμε επίσης και την «ειδική μεταχείριση» που δέχονται τα Εξάρχεια από τις δυνάμεις της αστυνομίας που έχουν επιβάλει ένα κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας.

Δε θα επιτρέψουμε να μετατραπούν οι πλατείες μας σε πεδίο καταστολής. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας στους ελεύθερους δημόσιους χώρους.

 hitandrun.gr

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Το Μπλόκο της Κοκκινιάς - 17 Αυγουστου 1944



Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το χρονικό των γεγονότων τις 17ης Αυγούστου στην Κοκκινιά, όταν δυνάμεις του γερμανικού στρατού μαζί με τμήματα των Ταγμάτων Ασφαλείας απέκλεισαν την ευρύτερη περιοχή στήνοντας το λεγόμενο μπλόκο.

 Η αφήγηση περιλαμβάνει μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα, επέζησαν της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε, έχασαν συγγενείς και στάλθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας.

 Περιγράφεται η σημασία της Κοκκινιάς ως περιοχή με έντονη αντιστασιακή δραστηριότητα, με μαζικές εργατικές και άλλες κινητοποιήσεις, ένοπλη δράση και διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της Κατοχής, με αποκορύφωμα τους μήνες που μεσολάβησαν από το τέλος του 1943 και μέχρι τον Αύγουστο του 1944.

Αντιστοίχως παρουσιάζονται τα γεγονότα της 17ης Αυγούστου όπως βιώθηκαν από τους κατοίκους της Κοκκινιάς, η έλευση των κατοχικών δυνάμεων, η συνεργασία των Ταγμάτων Ασφαλείας, η συγκέντρωση των ανδρών στην πλατεία της Οσίας Ξένης, το έργο των κουκουλοφόρων καταδοτών, οι εκτελέσεις των αγωνιστών στην παρακείμενη μάντρα του υφαντουργείου Παγιασλή, οι οδομαχίες στην ευρύτερη περιοχή και οι απεγνωσμένες προσπάθειες των γυναικών της Κοκκινιάς να βοηθήσουν τους αιχμαλώτους.

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αφήγηση του ΣΩΤΗΡΗ ΚΥΒΕΛΟΥ, αξιωματικού του ΕΛΑΣ, ο οποίος περιγράφει το πλαίσιο των συγκρούσεων με τις κατοχικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και εκείνη του αστυνομικού και αγωνιστή του ΕΛΑΣ, ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΝΑΓΝΟΥ, ο οποίος είχε επιφορτισθεί με το έργο της μεταφοράς των σωρών των 78 εκτελεσθέντων και την ταφή τους.

 Η ταινία καταγράφει τις αναμνήσεις των επιζώντων του μπλόκου και των αντιστασιακών που μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο Χαϊδάρι και στο Ρουφ και ακολούθως στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία, αλλά και γυναικών-συγγενών των θυμάτων που περιγράφουν το θρήνο και την απόγνωση για τους ανθρώπους που εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν.

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Απομακρυνετε τα παιδια απο την οθονη


ΣΚΟΥΡΙΕΣ - ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αυτή τη στιγμή, ενώ οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ειρηνικά και οι γυναίκες συνεχίζουν να παραμένουν αλυσοδεμένες στην πύλη και είναι αποφασισμένες να παραμείνουν εκεί μέχρι να σταματήσει η παράνομη λειτουργία της εταιρείας, προσήλθε στον χώρο των διαδηλωτών ο Διοικητής του Α.Τ. Αρναίας και είπε ότι έλαβαν πληροφορία, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις, ότι οργανώνεται μια μικρή ομάδα ατόμων που εργάζονται στην εταιρεία, να προσέλθουν στον χώρο για επεισόδια.

Οι κάτοικοι ρώτησαν τον Διοικητή αν πλην της ανακοινώσεως που τους κάνει, προέβη  η αστυνομία αμέσως στις συστάσεις προς αυτά τα πρόσωπα και προς την εταιρεία, και αν ενημέρωσε τις προϊστάμενές του αρχές να προβούν στα απαραίτητα μέσα και αν έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την περιφρούρηση της ειρηνικής αυτής διαδήλωσης.

Ήδη οι κάτοικοι κάνουν ΕΚΚΛΗΣΗ να ανέβει ο κόσμος επάνω. 

 vasilinos.wordpress.com

Γυναίκες αλυσοδέθηκαν στην πύλη του εργοταξίου των Σκουριών


Τέσσερις γυναίκες έχουνε αλυσοδεθεί στην πύλη, ενώ στο σημείο υπάρχει περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. Όπως ενημέρωσε τις διαμαρτυρόμενες η ΕΛ.ΑΣ., θα προχωρήσουν σε συλλήψεις στην περίπτωση που χρειαστεί να ανοίξει η πύλη για να περάσει όχημα της εταιρίας.

Σήμερα το πρωί, δώδεκα γυναίκες βρίσκονται στην είσοδο του εργοταξίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ / ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ στις Σκουριές σε μια ειρηνική συμβολική διαμαρτυρία ενάντια στην τροπολογία που –αν ψηφιστεί αύριο στη Βουλή- νομιμοποιεί τις μέχρι σήμερα αυθαίρετες οικοδομικές εργασίες των εγκαταστάσεων του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές.

 skouries-alsides

Οι γυναίκες καλούν κόσμο να τους συμπαρασταθεί.
Καλούν τους βουλευτές να καταψηφίσουν το άρθρο 36 του πολυνομοσχεδίου για τα δάση που ψηφίζεται αύριο Τρίτη με ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς και την κατάπτυστη φωτογραφική τροπολογία που επιχειρεί να νομιμοποιήσει οικοδομικές εργασίες στις οποίες η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ / ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ προχωράει παράνομα εδώ και ένα χρόνο.

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Δεν θα τους νικησουν ΠΟΤΕ


Εκπαιδεύοντας στην αντίσταση: τα αυτόνομα σχολεία των Ζαπατίστας


της Angélica Rico*

Ανάκτηση από roarmag.org

Μετάφραση: Θοδωρής Σάρας


Η ζαπατιστική εκπαίδευση διασχίζει ευρύτερες περιοχές της εναλλακτικής γνώσης και της ύπαρξης, και προσφέρει ένα χώρο όπου η συλλογική γνώση στοχεύει στον κοινωνικό μετασχηματισμό.

Η πρώτη έκπληξη όταν φτάνεις στην ζαπατιστική κοινότητα της Cintalapa είναι η αντίθεση μεταξύ της ομορφιάς της ζούγκλας της Λακαντόνα και του σημείου ελέγχου του μεξικανικού ομοσπονδιακού στρατού, που έχει στηθεί έξω από το ejido. [i]

Μετά τις καθαρίστριες μίλησαν και τα σκουπίδια



Η συναυλία συμπαράστασης της Χαρούλας Αλεξίου για τις απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠ.ΟΙΚ. και οι χιλιάδες κόσμου που έδωσαν το παρών στο Σύνταγμα ήταν ασφαλώς ένα ηχηρό επικοινωνιακό χαστούκι στην κυβέρνηση Σαμαρά. Γι αυτό και την άλλη μέρα ένα μέρος της γραφικής συνιστώσας της Νέας Δημοκρατίας αντέδρασε δημοσίως -οι υπόλοιποι, σαφώς πιο έξυπνοι, κράτησαν τα προσχήματα και έβραζαν μόνο σιωπηλά.