Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

To εργαστήρι του Άι-Βασίλη στα εργοστάσια της σκλαβιάς στην Κίνα


Οι υγειονομικοί όροι στις εταιρείες παραγωγής παιχνιδιών στην Κίνα είναι τρομακτικοί και αυτό δεν περιορίζεται στον τομέα των παιχνιδιών, αλλά σε όλα τα εργοστάσια παραγωγής. Τα παιχνίδια που αγοράζουμε δεν είναι φθηνά, αλλά είναι σίγουρα φτηνά για την παραγωγή τους στην Κίνα. Αυτό αφήνει ένα τεράστιο κενό, ακριβά παιχνίδια που παράγονται φτηνά, έτσι, μαντέψτε ποιος ωφελείται;

Το χειρότερο σχετικά με αυτό το θέμα είναι ότι οι εταιρείες που παραγγέλνουν αυτά τα παιχνίδια δεν έχουν επίγνωση των συνθηκών των εργοστασίων. Ή μάλλον, υποθέτουν ότι όλα είναι καλά και δεν μπαίνουν στον κόπο να το ψάξουν μέχρι να βρεθούν εκτεθειμένες.

Οι εργαζόμενοι σ’ αυτές τις εταιρίες υποχρεώνονται να εργάζονται υπερωρίες αλλιώς δεν θα παίρνουν τον μηνιαίο μισθό τους. Τέτοια περίπτωση, είναι μιας γυναίκας που δήλωσε ότι εργάζεται 7 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς διάλειμμα και από τις 6 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα. Κατά τη διάρκεια των ημερών αιχμής, όπου οι συμβάσεις κατασκευών πλημμυρίζουν το εργοστάσιο, αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι το πρωί. Φανταστείτε ότι δουλεύουν από τις 6 το πρωί, μέχρι περίπου τις 3 ή 4 το άλλο πρωί και στη συνέχεια θα αρχίσουν δουλειά στις 6 το πρωί και πάλι.



Και βέβαια δεν ξεχνάμε τους πενιχρούς μισθούς που παίρνουν από όλες τις πραγματοποιηθείσες εργασίες- 700 έως 800 γιουάν το μήνα αν εργάζονται υπερωρίες. Αυτό είναι μόνο ένας πενιχρός μισθός της τάξης των 100 ~ 110 USD.

Καμμιά αντίδραση δεν μπορεί να υπάρξει από την Εργατική Ένωση του “κομμουνιστικού” κράτους της Κίνας και έτσι δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας τρόπος για να ακουστούν οι φωνές των εργατών.

Στο παρακάτω βίντεο οι εργάτες μιλάνε για πολλές ώρες εργασίας, χαμηλούς μισθούς, και επικίνδυνους χώρους εργασίας. Αυτοί που διαμαρτύρονται ή προσπαθούν να οργανωθούν σε συνδικάτα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φυλάκισης. Το χαμηλό κόστος εργασίας προσελκύει όλο και περισσότερες εταιρείες στην Κίνα. Σήμερα, περισσότερο από το 75% των παιχνιδιών είναι κατασκευασμένα στην Κίνα.

http://omniatv.com



Κυριακατικο Σχολειο Μεταναστων

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα σου.
    Μιλούν για μισθούς Κίνας, για συνθήκες γαλέρας.Για έναν μεταμοντέρνο Μεσαίωνα λέω εγώ.
    Ακριβέστερα για μια νέα δουλοκτητική περίοδο.
    Ξέρεις εκείνην την περίοδο που ο αφέντης ζύγιαζε με την χούφτα τα ουμπαλα του εργάτη του και αν έβλεπε ότι ήταν παραγωγικός, τον χρησιμοποιούσε και σαν επιβήτορα, τον έβαζε να ζευγάρωνει για να του κάνει καμιά δεκαριά δούλους να τους έχει στην δούλεψή του.
    Τους τάϊζε, τους πότιζε, όπως κάνουν με τα άλογά τους στις φάρμες τους σήμερα οι πλουτοκράτες του κερατά, ίσα να μπορεί να του δουλεύει,να παράγει και πριν γεράσουν τους σκότωναν .
    Αυτό είναι ένα εφιαλτικό σενάριο.
    Φαντάσου χωρίς νοσοκομεία, χωρίς γιατρούς και φάρμακα, με παιδεία που θα εκπαιδεύει σύμφωνα με τις ανάγκες τους,στην απόλυτη ένδεια τους εργαζόμενους στα κάτεργα τους.
    Νομίζω πια ότι ο εγκέφαλός μου λειτουργεί διαστροφικά.
    Αυτό είναι ένα σενάριο σε στιγμές παράκρουσης, που ελπίζω να είναι μακρυά πολύ μακρυά από την πραγματικότητα.
    Για τούτο χρειάζονται αγώνες ταξικοί, μαζικοί, συγκροτημένοι, με στόχους και πρόγραμμα, με τακτική, αποφασιστικοί αποτελεσματικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή