Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Σε πλήρη εγκατάλειψη η Πάρνηθα.

από Οδοιπόρος

Εφιαλτικές εικόνες αντίκρυσα σήμερα.
Από εχθές κανάλια, εφημερίδες μιλούσαν για ανέμους και μεγάλη επικινδυνότητα για φωτιά στα βουνά της Αττικής.
Έδιναν 6 μποφώρ σήμερα για Πάρνηθα και 8 για αύριο Κυριακή
Έτσι απόφάσισα να επισκεφτώ την Πάρνηθα, και ειδικότερα από το ρέμα/φαράγγι Αγίου Γεωργίου , αφού από άλλα σημεία ήξερα ότι θα υπάρχει κόσμος για πυροφύλαξη. Πήρα το 714 από Βάθης και περίπου 7.20 ήμουνα στους πρόποδες του βουνού στην μεγάλη αλάνα που είναι πριν μπούμε στο μπλέ μονοπάτι. Εκεί η κατάσταση είναι εφιαλτική. Παντού σκουπίδια. Μπουκάλια, χαρτιά, προφυλακτικά,πιάτα, πηρούνια, σακούλες, εφημερίδες, περιοδικά και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κάποιος. Πήρα με βαρδιά καρδιά το μονοπάτι.Πέρασα το χωματόδρομο που έκοβε το μονοπάτι , και συνέχισα το μονοπάτι στην τελική κατεύθυνση προς το εκκλησάκι του Άη Γιώργη, μπήκα στην περιοχή που έχει καεί αλλά τα δέντρα είναι όρθια.
Εκεί άκουγα παντού λόγω του ανέμου κράκ-κρούκ , τεράστια δέντρα που ήταν καμμένα έπεφταν με σαφή κίνδυνο για οποιοδήποτε πεζοπόρο. Τεράστιο δέντρο έπεσε λίγα μέτρα δίπλα μου, εάν έπεφτε πάνω μου θα με είχε συνθλίψει. Πρέπει να είδα τουλάχιστον 20 δέντρα κα να άκουσα άλλα τόσα να πέφτουν.Παντού γύρω πεσμένα παλιά δέντρα μαρτυρούν πως δασικές εργασίες δεν γίνονται στην Πάρνηθα , και αποτελούν επικίνδυνη καύσιμη ύλη.
 Παρά τον κίνδυνο από τα δέντρα που έπεφταν, πορεύτηκα προς το μονοπάτι που πάει για σπήλαιο Πανός.  Εκεί ένας άλλος χωματόδρομος είχε πεσμένο τεράστιο δέντρο κάθετα, χωματόδρομος που θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην περίπτωση που είχε πιάσει φωτιά. Θα αποκλειόταν για αρκετή ώρα πυροσβεστικό με απρόβλεπτες συνέπειες. Τέλος κατάληξα Χασιά από δασωμένη περιοχή. Πυροσβεστικό σε όλη τη διαδρομή είδα μόνο κάτω στον άσφαλτο της Χασιάς!
Η διαπίστωση και το συμπέρασμα χρόνων τώρα είναι ότι η Πάρνηθα έχει εγκαταληφθεί από το κράτος όσον αφορά την προστασία της.
Σκουπίδια, πεσμένα δέντρα, δασικές εργασίες ουσίας πουθενά. Το ίδιο γίνεται σε όλη την έκτασή της. .Εργα βιτρίνας από τον Φορέα, και τίποτα άλλο. Οι κυβερνήσεις έχουν κάνει σαφή επιλογή να δίνουν κονδύλια για μπάτσους ,για στρατιωτικούς εξοπλισμούς που επιτάσσουν οι ιμπεριαλιστές και η δημόσια περιουσία στάχτη να γίνει, ώστε να παραδοθεί στο κεφάλαιο.
Φωτογραφική δεν είχα, όποιος ενδιαφέρεται καλό είναι να φωτογραφίσει τα σκουπίδια στους πρόποδες, αλλά στο βουνό κυρίως αύριο να αποφύγει να μπει αφού οι άνεμοι θα είναι πολύ πιο δυνατοί, και τα δέντρα πάλι θα πέφτουν κατά δεκάδες.

 indymedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου