Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

«Η ταυτότητα είναι μια λέξη για την αστυνομία».

Συνέντευξη στην Ελένη Τσερεζόλε

«Η ταυτότητα είναι μια λέξη για την αστυνομία». Πρόκειται για μια από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις του γνωστού Γάλλου ποινικολόγου Τιερί Λεβί, που μίλησε στην "Αυγή" της Κυριακής για τις υπό εξέλιξη απελάσεις εκατοντάδων Ρομά από το γαλλικό έδαφος. Με τον τρόπο του, αποστασιοποιημένο και βαθιά ειρωνικό, εξηγεί ότι κατά τη γνώμη του τα όσα συμβαίνουν δεν θα έχουν σοβαρές συνέπειες: «Όλα αυτά μου επιβεβαιώνουν την πολύ κακή γνώμη που είχα για τον Σαρκοζί αλλά θεωρώ ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο που θα καταρρεύσει».


* Τι νομιμότητα έχουν αυτές οι απελάσεις των Ρομά; Είναι τυπικά νόμιμες;


Δεν είμαι διόλου βέβαιος ότι είναι νόμιμες. Δεν γνωρίζω το ακριβές καθεστώς όλων των προσώπων που απελάθηκαν. Έχουν άδειες παραμονής ή όχι; Αν έχουν κανονικούς τίτλους παραμονής, η εκδίωξη από χώρους που τους είχαν παραχωρήσει για ορισμένο χρόνο, χωρίς καθορισμό της χρήσης των συγκεκριμένων χώρων, δεν είναι καν νόμιμη…


* Σε ό,τι αφορά την εικόνα της Γαλλίας, ως χώρας της ελευθερίας, οι συνέπειες είναι καταστροφικές…

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπολόγισε, λόγω ανοησίας, λόγω αφέλειας ή λόγω της επίδρασης κακών συμβούλων ή ακόμη και λόγω και των τριών προαναφερθέντων παραγόντων, το εύρος των δηλώσεών του, που είχαν ξεκάθαρο δημαγωγικό και οπορτουνιστικό χαρακτήρα. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να φοβόμαστε σχετικά με την υλοποίηση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί… Θεωρώ ότι στόχος τους είναι η αποκόμιση άμεσου οφέλους και όχι η εφαρμογή κάποιας μακροπρόθεσμης πολιτικής. Απλά ο στόχος των μέτρων αυτών είναι να αποσπάσουν την προσοχή του κόσμου από «δύσκολες» υποθέσεις, να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς ή της δεξιάς και σε αυτό απέτυχαν. Πρόκειται λοιπόν για μια αποτυχία στην εσωτερική πολιτική. Πρόκειται για αποτυχία σε ό,τι αφορά στην εικόνα της κυβέρνησης, πολύ σοβαρή αποτυχία της εικόνας του προέδρου της Δημοκρατίας. Σίγουρα ο Σαρκοζί, αργά ή γρήγορα, θα το αντιληφθεί…


* Οι απελαθέντες πάντως μπορούν να επιστρέψουν ξανά από τη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία στη Γαλλία…

Ναι, καθώς οι χώρες ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ελευθερία κίνησης…


* Άρα όλες αυτές οι απελάσεις δεν χρησιμεύουν σε τίποτε…

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις: υπάρχουν κάποιοι που είναι Ρουμάνοι και άρα μέλη της Ε.Ε. Υπάρχουν άλλοι Ρομά που είναι Γάλλοι. Οι περιπτώσεις τους ποικίλλουν…


* Ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ έκανε λόγο για «ιδιαιτερότητα» του γαλλικού δικαίου…


Δεν πρόκειται για κάποια νομική διαδικασία αλλά για μια ενίσχυση που δίνεται σε όσους αποδέχονται να γυρίσουν στις πατρίδες τους. Πρόκειται για γαλλική «ιδιαιτερότητα»; Δεν έχω ιδέα. Δεν είναι νομικό θέμα.


* Αυτή η κατάσταση σας θυμίζει κάποια συγκεκριμένη περίοδο της γαλλικής ιστορίας;


Μα, ασφαλώς! Όλων το μυαλό μας πήγε στο ίδιο πράγμα. Είναι κρίμα αλλά είναι αναπόφευκτη η σύγκριση μεταξύ της πολιτικής που προανήγγειλαν τα μέτρα αυτά και το καθεστώς του Βισί κατά των εβραίων. Είναι όμως ένας παραλληλισμός που δεν μπορεί κανείς να αποφύγει!


* Και επιπλέον διαπιστώνουμε ότι ήδη αυτή η πολιτική βρίσκει μιμητές. Όπως, π.χ., στην Ιταλία…


Αυτό είναι φυσιολογικό. Με τον Μπερλουσκόνι τίποτε δεν αποτελεί έκπληξη. Ο Μπερλουσκόνι δεν περίμενε να πάρει ο Σαρκοζί αυτή την πρωτοβουλία, για να εκδηλώσει την τάση του προς φασιστικά καθεστώτα – δεν μου προκαλεί καμία έκπληξη.


* Όλα αυτά τα αποκαρδιωτικά, σας θλίβουν;

Δεν με θλίβουν τόσο, τα βρίσκω βέβαια αποκαρδιωτικά αλλά δεν τα θεωρώ ανησυχητικά…


* Δηλαδή;

Να σας πω. Όλα αυτά μου επιβεβαιώνουν την πολύ κακή γνώμη που είχα για τον Σαρκοζί αλλά θεωρώ ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο που θα καταρρεύσει.


* Και δεν αφήσει βαθιά τραύματα…


Ναι, ακριβώς έτσι θα γίνει γιατί πιστεύω ότι θα καταρρεύσει.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=563205

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου