Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Αύριο σπάμε και πάλι το τραπεζάκι!

Ο κρητικός ιδιοκτήτης του καφενείου θεώρησε προσβλητικό το γεγονός ότι μέσα στο μαγαζί του υπογράφηκε η παράδοση στους Γερμανούς...

"Εμείς δεν έχουμε την πρόθεση να καλέσουμε σε γεύμα την Καγκελάριο. Την προσκαλούμε όμως να επισκεφτούμε μαζί το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, για να δει ότι ακόμα και σήμερα, 67 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, το χορτάρι δεν φυτρώνει εκεί που χύθηκε τόσο αίμα. Η γη δεν λησμονεί. Δεν δικαιούνται, λοιπόν, να λησμονούν και οι άνθρωποι" ανέφερε ο Μανώλης Γλέζος σε επιστολή του για τον ερχομό της Μέρκελ.


Οι συνειρμοί αναπόφευκτοι...

Γίνονται από πολλούς συσχετισμοί με το ναζιστικό παρελθόν της χώρας της Μέρκελ και με την κατοχή της δικής μας χώρας από τους συμπατριώτες της. Ας πούμε, λοιπόν, αφήνοντας έξω τους συνειρμούς, ότι η Μέρκελ έρχεται να εκπροσωπήσει τα ίδια συμφέροντα του κεφαλαίου που τότε εξυπηρετούνταν με την πολεμική εξόρμηση του Γ΄ Ράιχ. Τώρα φυσικά εξυπηρετούνται με πιο ραφιναρισμένες μεθόδους κοινωνικής καταστροφής.


Ο Δένδιας προσπαθεί να μας επαναφέρει στη τάξη...

«Απευθύνω έκκληση σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και σε όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν, να προφυλάξουν αφενός μεν την ειρήνη στην πρωτεύουσα και κυρίως και πάνω από όλα την προοπτική της χώρας μας, την εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας Δανειστών και Μέρκελ, μετά την πρωτοφανή χουντικής έμπνευσης απαγόρευση συναθροίσεων σε περιοχές της Αθήνας από την ΕΛ.ΑΣ.



Ένα μαρμάρινο τραπέζι η απάντηση στον υπουργό...


Την Κυριακή 27 Απριλίου 1941 οι γερμανοί προφύλακες κατηφορίζουν τη Λ. Κηφισίας με σκοπό να εισέλθουν στην ανοχύρωτη πρωτεύουσα. Απέναντι από του Θων, στη γωνία της Φειδιππίδου με την Κηφισίας, υπήρχε το καφενείο ΛΟΥΞ του κτηματία Ανδρέα Γλεντζάκη. Εκεί βρίσκονταν τετραμελής επιτροπή κρατώντας λευκή σημαία. Ο σκοπός της επιτροπή ήταν απλός: η παράδοση της πόλης των Αθηνών στα γερμανικά στρατεύματα μετά τη συνθηκολόγηση που είχε υπογραφεί. 


Σε λίγα λεπτά καταφθάνει με τεθωρακισμένο όχημα και ο γερμανός αντισυνταγματάρχης Φον Σέϊμπεν και κατευθύνονται όλοι μέσα στο καφενείο.
Σε μια βουβή ατμόσφαιρά συγκεντρώνονται όλοι γύρω από ένα μαρμάρινο τραπέζι όπου βρίσκονταν απλωμένο το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης. Στο τέλος του τέθηκαν οι υπογραφές των αντιπροσωπειών.
Η πρωτεύουσα, και κατ’ επέκταση η χώρα, είχαν και τυπικά παραδοθεί. Αμέσως οι γερμανοί βάζουν σε κίνηση όλες τις μηχανές και κατευθύνονται μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας στην Ακρόπολη για την έπαρση της γερμανικής σημαίας.


Όπως λέγεται μόλις το καφενείο ΛΟΥΞ άδειασε ο κρητικός ιδιοκτήτης του θεώρησε προσβλητικό το γεγονός ότι μέσα στο μαγαζί του υπογράφηκε η παράδοση. Άρχισε να βρίζει και να αναθεματίζει. Κάποια στιγμή, αγανακτισμένος, χτυπάει το χέρι του επάνω στο τραπέζι που λίγο πριν είχε υπογραφεί το πρωτόκολλο παράδοσης. Ήταν τόση η έντασή του που όπως λέγεται το μάρμαρο του τραπεζιού έσπασε στα δυο και αχρηστεύθηκε.


Αύριο ήρθε η στιγμή να σπάσουμε το τραπέζι, αλλά και να σκίσουμε και το χαρτί (μνημόνιο)...
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου