Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

αυθαιρεσίες λόγω... "ανάγκης βελτιώσεως των πραγμάτων"

αυθαιρεσίες λόγω... "ανάγκης βελτιώσεως των πραγμάτων"
από psy -action 9:54πμ, Κυριακή 20 Ιουνίου 2010
(Τροποποιήθηκε 12:34μμ, Κυριακή 20 Ιουνίου 2010) απο indymedia
θεματικές: Οικονομία \ Ψυχική υγεία
“...Κάποιοι λένε «τώρα με την κρίση, εκ των πραγμάτων θα πρέπει να περιορίσουμε τις δαπάνες μας για τη στήριξη ομάδων πληθυσμού, για την κοινωνική πρόνοια, την υγεία, την παιδεία» κ.ο.κ.. Όχι απλώς είμαι αντίθετος με αυτή την θέση, αλλά θεωρώ ότι, ακριβώς εν μέσω δύσκολων καιρών και κρίσεων, είναι υποχρέωσή μας να προφυλάξουμε, να προστατέψουμε βασικά δικαιώματα και, βεβαίως, ειδικές ομάδες που πλήττονται ιδιαίτερα: άτομα με αναπηρία, ψυχικά ασθενείς, άτομα εθισμένα, τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας μας...” Γιώργος Παπανδρέου

Ποιος θυμάται τις παραπάνω δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου; Μάλλον ούτε ο ίδιος. Ένα χρόνο αργότερα, η κυβέρνησή του έχει ήδη εγκαταλείψει τις “ειδικές ομάδες που πλήττονται ιδιαίτερα”. Όσο για τα δικαιώματά τους, όχι μόνο δεν τα προφύλαξαν και δεν τα προστάτευσαν, αλλά τα “παραχώρησαν” στα χέρια των διοικήσεων των ιδρυμάτων.


Τις προηγούμενες ημέρες, πρώην και νυν νοσηλευόμενοι του Δρομοκαϊτείου Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, οι οποίοι εργάζονται με στόχο την κοινωνική επανένταξή τους, προχώρησαν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στην αμοιβή τους. 


Στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν, διαβάζουμε πως η διοίκηση του ψυχιατρείου αποφάσισε την περικοπή των αμοιβών κατά 0,30 την ώρα (δηλ, από 3 ευρώ σε 2,70 ευρώ)! Δεν πιστεύουμε, βέβαια,  ότι το ποσό από αυτές τις περικοπές θα συμβάλει στη μείωση του χρέους της χώρας μας, αλλά σίγουρα η απόφαση της διοίκησης επιβεβαιώνει την κοινωνική χρεοκοπία που μας επιβάλλει η κυβέρνηση με άλλοθι την οικονομική κρίση.

“...Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάνει πολύ σοβαρές προσπάθειες για επανένταξη και έχουμε καταφέρει (και με την βοήθεια αυτής της εργασίας παρόλο που είναι πολύ απαιτητική) να ξεφύγουμε τον εφιάλτη του εγκλεισμού για αρκετά χρόνια. Μας κόβονται τα φτερά, γκρεμίζονται τα σχέδια και τα όνειρα μας για μια αυτόνομη και χωρίς στέρηση ζωή (για άλλους το ενοίκιο, ένας λογαριασμός της ΔΕΗ, μία θεραπεία στον οδοντίατρο, για άλλους ένα γραμμάτιο για μηχανάκι, τα τσιγάρα μας, ο καφέ μας, μία έξοδος) πράγματα που πιθανόν να θεωρούνται πολύ μικρά ή αυτονόητα αλλά που για εμάς δεν είναι καθόλου αυτονόητα...”
, αναφέρουν στο δελτίο τύπου οι νοσηλευόμενοι και δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα άλλο.

Υπενθυμίζουμε μόνο ότι, οι άνθρωποι αυτοί, νοσηλεύονται ή νοσηλεύθηκαν στο ίδρυμα που έγινε η αφορμή για να ξανα-ασχοληθεί το
BBC - είκοσι χρόνια μετά το σκάνδαλο της Λέρου - με τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα Ελληνικά ψυχιατρικά ιδρύματα.

Δεν είναι όμως μόνο οι περικοπές των αμοιβών. Η κινητοποίηση των νοσηλευομένων ανέδειξε και μια σειρά αυθαιρεσιών από την πλευρά της διοίκησης του Δρομοκαϊτείου, που αποδεικνύει έμπρακτα την επιστροφή στη λογική των ασύλων.


Ενημερωθήκαμε
ότι οι νοσηλευόμενοι που διαμαρτυρήθηκαν απειλήθηκαν με απολύσεις από την εργασία τους και ακόμα ότι υποχρεώθηκαν να ζητήσουν συγγνώμη από τον πρόεδρο του Δρομοκαϊτείου!

Επίσης, πληροφορηθήκαμε, από εργαζόμενους στο Δρομοκαϊτειο, ότι βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο η λειτουργία ξενώνων και αποκαταστασιακών προγραμμάτων, ενώ παράλληλα δρομολογούνται διαδικασίες για την πλήρωση των κενών θέσεων στα τμήματα χρονίων ασθενών. Δηλαδή, προετοιμάζεται η επιστροφή στην παραδοσιακή ψυχιατρική περίθαλψη, ακυρώνοντας τα (όποια) βήματα κατάφερε να κάνει η χώρα μας προς την κοινοτική ψυχιατρική φροντίδα, τα τελευταία είκοσι χρόνια!


Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο πρόεδρος του Δρομοκαϊτείου διέταξε, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τη
μετάθεση της ψυχολόγου που κατήγγειλε, μέσω της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”, τις αδικίες που διαπράττονται σε βάρος των ασθενών του Δρομοκαϊτείου (σημ. πρόκειται για το δημοσίευμα που αναδημοσιεύσαμε και σχολιάσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση). Αξίζει να σημειώσουμε ότι η απόφαση του προέδρου, η οποία υποτίθεται ότι υπεγράφη την Παρασκευή 11 Ιουνίου (δηλαδή μία μέρα πριν (!) από το “ενοχλητικό” δημοσίευμα της 12ης Ιουνίου στην Ελευθεροτυπία), καταλήγει: “Η παρούσα ισχύει από αύριο Τρίτη 15/6/2010”. Όμως, επειδή όλοι ξέρουμε ότι το “αύριο” της Παρασκευής 11/6 δεν είναι η Τρίτη 15/6 – και, επίσης, ξέρουμε ότι σε αυτό το μεσοδιάστημα μεσολάβησαν το “ενοχλητικό” δημοσίευμα και η διαμαρτυρία των νοσηλευομένων – περιμένουμε από τον πρόεδρο του  Δρομοκαϊτείου Νικόλαο Γ. Τσίκη να εξηγήσει (εκτός όλων των άλλων) τι εννοεί με την “ανάγκη βελτίωσης των πραγμάτων...”, που αναφέρει στην απόφασή του:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου