Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Αριστερά: Επαναστατική ή Κοινοβουλευτική;


Του ΝΑΣΟΥ ΓΚΟΛΕΜΗ

«Υπήκοος δεν πόθησε να γίνει βασιλιάς

όσο ποθώ εγώ να γίνω υπήκοος»

Σέξπιρ - Ερρίκος ΣΤ'


Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, το κομβικό σημείο πάνω στο οποίο επένδυσαν οι εγχώριοι κομματικοί σχηματισμοί δεν ήταν άλλο από τη Λαϊκή Κυριαρχία. Ο αέρας «μύριζε» ανατροπή εν μέσω Ψυχρού Πολέμου.

ΓΙΑ τον Ανδρέα Παπανδρέου της 3ης Σεπτέμβρη αλλά και για το ΠΑΚ, η Λαϊκή Κυριαρχία ήταν δομική αναγκαιότητα για τη στήριξη οποιασδήποτε ιδεολογικής πλατφόρμας. Είχαν προηγηθεί Αποστασία και Χούντα.


ΕΤΣΙ, το ΠΑΣΟΚ προχώρησε λίγο πιο πέρα αυτήν την αναγκαιότητα, ανανεώνοντας την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και προκρίνοντας τον «Λαό στην Εξουσία».

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ των πρώτων χρόνων μετά το 1974, αφού ξεκαθαρίζει στο εσωτερικό της ποια θα είναι Κοινοβουλευτική και ποια όχι, συνδέει την υπόθεση της Λαϊκής Κυριαρχίας με τον μετασχηματισμό της κοινωνίας.

ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ της κομμάτι βρίσκεται στην πρωτόγνωρη θέση να επιθυμεί το μετασχηματισμό, αλλά να απεμπολεί την κατάληψη της εξουσίας.

ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ, μέσα από τον ιστορικό συμβιβασμό της νομιμότητας, να περιοριστεί σε εκλογική αποτίμηση ποσοστών και υγιή αντιπολιτευτική φωνή. Οχι πάντοτε καθαρή (Βαφειάδης, συγκυβέρνηση, Θεοδωράκης, Δαμανάκη, Κωνσταντόπουλος, Ανδρουλάκης, Κύρκος κ.λπ.).

ΟΛΟ αυτό το διάστημα, το ΠΑΣΟΚ, που έχει την Εξουσία, υποτιμά τη Λαϊκή Κυριαρχία σε φιέστες τύπου Σύνταγμα - Λαοθάλασσες, πράσινο κυβερνητικό συνδικαλισμό και σοσιαλδημοκρατικό λαϊκισμό. Σπρώχνει έντεχνα μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στο λήθαργο, γιατί, πλέον, μόνο σαν τέτοια τα χρειάζεται για να παραμείνει στην Εξουσία.

ΣΤΟ μεταξύ, η Κοινοβουλευτική Αριστερά γλείφει τις πληγές της. Το ένα κομμάτι θρηνεί την ΕΣΣΔ και το άλλο τούς Καρίγιο, Μπερλινγκουέρ κ.λπ. Οσον αφορά την κατάληψη της εξουσίας: για τον έναν πόλο «θα κάνει τη δουλειά η Ιστορία», για τον άλλο πόλο «η Ευρώπη των δικαιωμάτων».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ όμως επέστρεψε και για τους δύο, της Κοινοβουλευτικής Αριστεράς, αμείλικτη!

Η ΒΑΘΙΑ κρίση του συστήματος ήρθε, το αστικό κράτος παραπαίει, η κοινωνία αποκτά οξύτατο ταξικό περιεχόμενο, η επιτροπεία των ξένων δυνάμεων παρούσα, η φτώχεια εδώ, ο Λαός οργισμένος και στους δρόμους.

ΑΛΛΑ η Αριστερά της χώρας αδυνατεί να σηκώσει το βάρος. Γιατί διάλεξε πριν από χρόνια, αντί να είναι πρωτίστως Επαναστατική, να μετεξελιχθεί απλά σε Κοινοβουλευτική. Ετσι η υπόθεση της Λαϊκής Κυριαρχίας, της Λαϊκής Εξουσίας επαφίεται σε κανένα φιτίλι, τύπου facebook. Δηλαδή, στο Τυχαίο.

http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=279114

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου