Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Η φόρμουλα της Mohawk Valley του 1936: Ένα διαχρονικό εργοδοτικό σχέδιο απεργοσπασίας

Με αμέτρητες εφαρμογές από την τρικομματική και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα του 2013


Η φόρμουλα της Mohawk Valley είναι ένα σχέδιο απεργοσπασίας, που φημολογείται ότι έχει γραφτεί από τον πρόεδρο της εταιρίας Remington Rand, τον James Rand Jr, την εποχή που διαδραματιζόταν απεργία των εργαζομένων στην εταιρία, στο Ίλιον, πολιτεία της Νέας Υόρκης, μεταξύ 1936 και 1937.

Το σχέδιο περιλάμβανε την απαξίωση των συνδικαλιστών, τον εκφοβισμό του κοινού υπό την απειλή της βίας, την αξιοποίηση της τοπικής αστυνομίας και ομάδων αυτόκλητων φρουρών της "τάξης" προκειμένου να τρομάξουν οι απεργοί, τη δημιουργία εργοδοτικών σωματίων "μαριονέτες" με τη συμμετοχή πιστών στο αφεντικό εργαζομένων με σκοπό τον επηρεασμό της δημόσιας κουβέντας, την οχύρωση των χώρων εργασίας, την επιστράτευση αντικαταστατών εργατών στη θέση των απεργών και τέλος την απειλή του κλεισίματος του εργοστασίου σε περίπτωση που συνεχιζόταν η απεργία.


Η αυθεντικότητα του γραπτού σχεδίου ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε πλήρως. Αν και φημολογείται ότι δημοσιεύθηκε στο δελτίο εργασιακών σχέσεων της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών, δεν έχει βρεθεί αυθεντικό αντίτυπο, ούτε περιλαμβάνεται στη λίστα φυλλαδίων εκείνης της περιόδου της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών. Σε κομμάτια του σχεδίου εκφράζεται συμπάθεια προς τους επιστάτες των εργατών. Όντως, η εταιρία Remington Rand κατέστειλε βίαια τις απεργίες, όπως έχει καταγραφεί σε επίσημη τεκμηρίωση του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων και το σχέδιο έγινε αποδεκτό σαν οδηγός για τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν. Τουλάχιστον μία πηγή ονοματίζει τον απεργοσπάστη Pearl Bergoff και την αποκαλούμενη "τεχνική Bergoff" ως καταγωγή της φόρμουλας. Οι Rand και Bergoff παραπέμφθηκαν από το ίδιο ομοσπονδιακό ορκωτό δικαστήριο για το ρόλο που έπαιξαν στην απεργία της Remington Rand. Αξίζει να σημειωθεί ότι με μια ιστορική απόφαση, το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων είχε χαρακτηρίσει τη φόρμουλα της Mohawk Valley ως "σχέδιο μάχης διεξαγωγής βιομηχανικού πολέμου".

Image

Πηγή φωτογραφίας: todayinlaborhistory.wordpress.com

Ο Noam Chomsky έχει περιγράψει τη φόρμουλα ως το αποτέλεσμα της μετατόπισης των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων από τη βίαιη καταστολή των απεργιών, προς μια πιο "επιστημονική" προσέγγιση βασισμένη στην προπαγάνδα. Απαραίτητο συστατικό αυτής της προσέγγισης είναι η ταύτιση των συμφερόντων της εργοδοσίας με τον "Αμερικανισμό" και τα συμφέροντα του έθνους, ενώ ο εργατικός ακτιβισμός παρουσιάζεται ως το αποτέλεσμα δράσης αντιαμερικάνικων ξένων συμφερόντων. Οι εργάτες πείθονται έτσι να στραφούν ενάντια στους ακτιβιστές και υπέρ της εργοδοσίας προκειμένου να επιδείξουν τον πατριωτισμό τους.

Τα στοιχεία της φόρμουλας

Το παρακάτω είναι το κείμενο της φόρμουλας της Mohawk Valley όπως έχει δημοσιευτεί στον εργατικό τύπο:

1. Όταν εξαγγέλλεται απεργία, χαρακτηρίζουμε τους συνδικαλιστικούς ηγέτες "υποκινητές", έτσι ώστε να τους δυσφημήσουμε στο κοινό και στους υποστηρικτές τους. Βάζουμε τους εργοδηγούς/επιστάτες/αρχιεργάτες να διεξάγουν ψηφοφορία, έτσι ώστε να εξακριβώσουμε τη δύναμη του συνδικάτου και να κάνουμε πιθανό το χαρακτηρισμό των απεργών ως "μικρή μειοψηφία". Ασκούμε οικονομική πίεση μέσω απειλών μετακίνησης του εργοστασίου, ενώ μαζί με τους τοπικούς τραπεζίτες, ιδιοκτήτες ακινήτων και άλλους επιχειρηματίες δημιουργούμε μια "Επιτροπή Πολιτών".

2. Υψώνουμε τη σημαία του "Νόμου και της Τάξης", έτσι ώστε η κοινότητα να στοιχηθεί πίσω από τα αστυνομικά όπλα - μέτρα ενάντια στην επερχόμενη φανταστική βία, κάνοντας την έτσι να ξεχνά ότι και οι εργαζόμενοι είναι μέλη της κοινότητας και έχουν ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες.

3. Καλούμε μια μαζική δημόσια σύναξη ώστε να κατευθύνουμε τη δημόσια γνώμη ενάντια στην απεργία και να δυναμώσουμε την "Επιτροπή Πολιτών".

4. Σχηματίζουμε μια μεγάλη αστυνομική δύναμη προκειμένου να εκφοβίσουμε τους εργάτες και να ασκήσουμε ψυχολογική πίεση. Χρησιμοποιούμε την τοπική αστυνομία, την αστυνομία της Πολιτείας, ομάδες αυτόκλητων φρουρών της "τάξης" και πολιτικούς, επιλεγμένους αν είναι δυνατό από άλλες γειτονιές.

5. Πείθουμε τους εργάτες ότι ο αγώνας τους είναι μάταιος με ένα κίνημα "πίσω στη δουλειά", οργανωμένο κρυφά από την εργοδοσία και τους "πιστούς" εργαζόμενους, με όχημα ένα σωματείο "μαριονέτα".

6. Όταν πετύχουμε αρκετές από τις παραπάνω "εφαρμογές", ορίζουμε μέσω του "μαριονέτα" σωματείου "πίσω στη δουλειά" την ημερομηνία ανοίγματος του εργοστασίου.

7. Σκηνοθετούμε το άνοιγμα του εργοστασίου θεατρικά, ανοίγοντας διάπλατα τις πύλες και βάζοντας τους εργαζόμενους να βαδίσουν μαζικά, προστατευμένους από ομάδες ένοπλων αστυνομικών, έτσι ώστε να δραματοποιήσουμε και να μεγαλοποιήσουμε τη σημασία του ανοίγματος, χτυπώντας έτσι το ηθικό των απεργών.

8. Κλείνουμε το επικοινωνιακό μπαράζ εξαγγέλλοντας ότι το εργοστάσιο είναι σε πλήρη λειτουργία και ότι οι απεργοί είναι μια ελάχιστη μειοψηφία που παρεμποδίζει το δικαίωμα στην εργασία. Με αυτό η καμπάνια τελειώνει - ο εργοδότης έχει σπάσει την απεργία.


Πηγή φωτογραφίας: From 1936: Police Again Employ Tear Gas In Strike

Μια παρόμοια, αν και με λεπτές αποχρώσεις και μακροσκελέστερη, εκδοχή της φόρμουλας της Mohawk Valley δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα "The Nation" το 1937.

Πηγές: Mohawk Valley formula στη wikipedia
Remington Rand strike of 1936–1937

Μετάφραση: Ηλίας Πετράκης

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου