Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Τα ΜΑΤ στο εδώλιο

Δυόμισι χρόνια μετά, 18 αστυνομικοί δικάζονται αύριο για τον άγριο ξυλοδαρμό και τα χημικά κατά διαδηλωτών του Μεσοπρόθεσμου


Δ εκαοκτώ αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ και των ΜΑΤ, ανάμεσα στους οποίους και επικεφαλής διμοιριών, κατηγορούμενοι ως φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί για την επιχείρηση σοκ και τρόμου που εξαπέλυσαν κατά διαδηλωτών και ανύποπτων πολιτών στη μεγάλη διαδήλωση που έγινε στις 29 Ιουνίου 2011 κατά τη διάρκεια ψήφισης στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, λογοδοτούν αύριο στη Δικαιοσύνη.

Δυόμισι χρόνια μετά το όργιο της βίας και τις ακρότητες που διεπράχθησαν στο κέντρο της Αθήνας από την αστυνομία, η οποία χτύπησε απρόκλητα και με αγριότητα μέχρι και θαμώνες καταστημάτων αλλά και...
τα ιατρεία του Μετρό και του Συντάγματος, με συνολικά 500 πολίτες να καταλήγουν στα νοσοκομεία, η υπόθεση φθάνει επιτέλους στο ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Δεκαοκτώ αστυνομικοί θα καθίσουν στο εδώλιο για τα εγκλήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και κατά συρροήν και της έκθεσης πολιτών σε κίνδυνο.

Βαρύ κατηγορητήριο
Το κατηγορητήριο εις βάρος τους, που παρουσιάζει η «Κ.Ε.», καταπέλτης. «Από τον τρόπο που τελέστηκε η πράξη τους, τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν (χημικά, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, κλομπ) αλλά και τα σημεία του σώματος που επλήγησαν (κεφαλή και ζωτικά σημεία) μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για τη ζωη ή βαριά σωματική βλάβη των παθόντων», αναφέρει το 6σέλιδο εισαγγελικό κατηγορώ.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευθυμία Βερροιώτου τους αποδίδει και τη βαρύτατη κατηγορία ότι εγκατέλειψαν τους τραυματισμένους αβοήθητους, παρεμποδίζοντας επί πολλή ώρα τα ασθενοφόρα να φθάσουν για να τους δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Και αυτό παρά το γεγονός «ότι είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να βοηθήσουν ως κρατικές αρχές, αρμόδιες για την προστασία του πολίτη και τη δημόσια ασφάλεια και υγεία».

Το έναυσμα για τη δικαστική διερεύνηση των εκτεταμένων κρουσμάτων αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας, η οποία αιματοκύλισε το κέντρο της Αθήνας, έδωσε μηνυτήρια αναφορά κατά των αστυνομικών οργάνων που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (2.7.2012). Είχε τότε εκφράσει την ελπίδα ότι «κάποιοι θεσμοί στην ταλαιπωρημένη δημοκρατία θα λειτουργήσουν σωστά». Η μηνυτήρια αναφορά χαρακτηρίστηκε κατεπείγουσα, αλλά πέρασαν 9 μήνες απραξίας. Χρειάστηκε να κατατεθεί εκ νέου και δεύτερη αίτηση-αναφορά του Αλ. Τσίπρα προς την Εισαγγελία (9.4.2012), ζητώντας την αποτελεσματική παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την προστασία των πολιτών και την παρεμπόδιση μέχρι πλήρους ασφυξίας της δίκαιης διαδήλωσης εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών «που αντιτίθενται σε όσα αντισυνταγματικά δρομολογούνται στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής και έχουν εξουθενωθεί από τα αλλεπάλληλα μέτρα αφαίμαξής τους, παραβίασης των δικαιωμάτων τους και ισοπέδωσης της ύπαρξής τους». 
 
Βαρύ είναι το κατηγορητήριο για τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ και των ΜΑΤ στα επεισόδια που έγιναν στις 29 Ιουνίου 2011, στη μεγάλη διαδήλωση των πολιτών στο Σύνταγμα, κατά τη διάρκεια της ψήφισης στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος
Τελικά, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης έβγαλε λαβράκι. Η δικογραφία περιλαμβάνει φωτογραφίες των τραυματισθέντων, φωτογραφίες που απεικονίζουν αστυνομικό να χτυπά διαδηλωτή, φωτογραφίες χειροβομβίδας χημικών, βεβαιώσεις νοσηλείας στα κρατικά νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Γ. Γεννηματάς» και «Ελπίς», ιατροδικαστικές εκθέσεις, 3 DVD από τον τόπο των επεισοδίων, έκθεση πορίσματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και δημοσιεύματα εφημερίδων.

Ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής θα παραστούν στην αυριανή δίκη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παπαστεργίου. 
 
 
Ιδού τι αναφέρει το κατηγορητήριο:

- Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης-διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας, ενεργώντας από κοινού μαζί με τους λοιπούς αστυνομικούς της ομάδας τους αλλά και της ομάδας ΔΕΛΤΑ και ΜΑΤ που περικύκλωσαν τη συμβολή των οδών Ομήρου και Σταδίου, επιτέθηκαν εναντίον του Εμμανουήλ Λιόλιου που παρακολουθούσε τη συγκέντρωση και τον έπληξαν με κλοτσιές, μπουνιές και κλομπ στο κεφάλι, προκαλώντας του κάκωση κεφαλής και εκδορές και εκχυμώσεις σε όλο του το σώμα, συνέπεια των οποίων προκλήθηκε έντονη δύσπνοια, ρινορραγία, πονοκέφαλος και ζαλάδα.

- Οι επικεφαλής διμοιριών ΔΙΑΤ έδωσαν εντολή στους υφισταμένους τους:

α. Να προβούν αδιακρίτως σε ρίψη χημικών, ασφυξιογόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης στο πλήθος των συγκεντρωμένων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν τη σωματική βλάβη (λιποθυμίες, δύσπνοια, εγκαύματα και κακώσεις) μεγάλου αριθμού πολιτών. Μεταξύ αυτών ο Γρ. Καλομοίρης, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ (υπέστη, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, δύσπνοια από την αλόγιστη χρήση χημικών CS από τις δυνάμεις ασφαλείας), Ν. Αδαμόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο Νέας Ιωνίας (υπέστη λιποθυμικό σοκ από τον ψεκασμό ασφυξιογόνου στο πρόσωπό του με φυσούνα), Κ. Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών (δύσπνοια και λιποθυμικό σοκ από τη χρήση χημικών), Π. Μαρκόπουλος, φοιτητής (έγκαυμα στην πλάτη από δακρυγόνο).

Εριχναν πέτρες

β. Να προβούν σε ρίψη ευμεγέθων λίθων και μαρμάρων στο πλήθος των συγκεντρωμένων πολιτών, συνεπεία των οποίων τραυματίστηκε ο Ελ. Πανάρετος, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ελπίς».

γ. Να προβούν σε βιαιοπραγίες με τη χρήση κλομπ και του λοιπού εξοπλισμού τους (αρβύλες) εις βάρος των διαδηλωτών προκαλώντας τη σωματική βλάβη των Θ. Μουστάκα-Βρεττού, Π. Βαϊνά, δασκάλου, Γ. Χαρίση, δημοτικού υπαλλήλου, Στ. Βιτάλη, δημοσιογράφου, καθώς και των Μ. Οσκαρ και Π. Ζιώγα.

- Κατέστησαν με πρόθεση πλήθος κόσμου αβοήθητο και εκτεθειμένο σε άμεσο κίνδυνο ζωής και υγείας που περιήλθε σε ολική ή μερική αδυναμία, εξαιτίας της δικής τους υπαιτιότητας. Παρ' ότι είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να βοηθήσουν και συγκεκριμένα ως κρατικές αρχές αρμόδιες για την προστασία του πολίτη και τη δημόσια ασφάλεια και υγεία, παρέλειψαν με πρόθεση να βοηθήσουν τους τραυματισθέντες πολίτες κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης - συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας, που περιήλθαν σε αυτή την κατάσταση (τραυματισμό) από υπαίτια συμπεριφορά των υφισταμένων τους (χρήση χημικών και ασφυξιογόνων και ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης, καθώς και χρήση κλομπ).

- Ειδικότερα παρέλειψαν με πρόθεση να βοηθήσουν τους τραυματισθέντες διαδηλωτές Γ. Χαρίση, Π. Βαϊνά και Θ. Μουστάκα-Βρετό, εγκαταλείποντάς τους αβοήθητους στον τόπο των επεισοδίων και παρεμποδίζοντας επί πολλή ώρα την είσοδο των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, προκειμένου να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, καίτοι γνώριζαν ότι οι τελευταίοι είχαν τραυματιστεί από υπαίτια συμπεριφορά των υφισταμένων τους αστυνομικών, θέτοντας κατ' αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία τους.

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ από enet
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου