Η Κούρδη αγωνίστρια Κοζαν Νιχαγιέτ που διώκεται για τα πολιτικά της φρονίματα και την πολιτική δράση που ανέπτυξε στην τουρκία πριν απο 15 χρόνια είναι η 44χρονη Τουρκάλα που απο το βράδυ του Σαββάτου κρατείται στην ασφάλεια Ηρακλείου κατόπιν ενεργοποίησης του διεθνούς εντάλαματος κράτησης.

Μάλιστα όπως υποστηρίζουν φίλοι και συναγωνιστές της που απο το πρωί βρίσκονται έξω από τα γραφεία του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης για να της συμπαρασταθούν η γυναίκα ζούσε νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια. Μάλιστα όπως αναφέρουν είχε τελέσει πολιτικό γάμο στο δήμο Ηρακλείου το 2001 με τον συμπατριώτη της Κοζάν Μπακγις που απεικονίζεται στη φωτογραφία και για χρόνια εργάζεται σε τουριστικη περιοχή του Ηρακλείου.

"Διώκεται για τις πολιτικές πεποιθήσεις της οικογένειεας της" αναφέρει στο Cretalive ο σύζυγός της. "Δεν κρυβόμασταν όπως λένε τα ΜΜΕ και η αστυνομία. Πριν μερικά χρόνια ταξιδέψαμε μέχρι την Ολλανδία και την Γερμανία αλλά δεν βρήκαμε δουλειά και επιστρέψαμε στην Ελλάδα".


Η γυναίκα παρέμενε στο Αστυνομικό Μέγαρο όπου κρατούνταν και εκεί μετέβη η αντιεισαγγελέας εφετών. κ.Βλάχου προκειμένου να "δει" την υπόθεσή της. Στο Αστυνομικό Μέγαρο κλήθηκε και ο σύζυγος της κρατούμενης, ενώ την ίδια στιγμή, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας μεταφέρθηκε, από το Εφετείο, στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου. Την εξέλιξη της υπόθεσης παρακολουθεί από κοντά και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Η Τουρκάλα θα μεταφερθεί, πιθανότατα αύριο, στις Φυλακές Νεαπόλεως όπου και θα κρατηθεί, με διαταγή που εξεδωσε η αντιεισαγγελέας εφετών. Αυτό έως ότου αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών Ανατολικής Κρήτης για την τύχη της, κάτι που πρέπει να γίνει εντός 40 ημερών.

Η 44χρονη γυναίκα, ωστόσο, είχε μια πρώτη επαφή με το δικηγόρο της Χριστόφορο Λυδάκη, ο οποίος θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η γυναίκα θα μείνει στην Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες η 44χρονη συνελήφθη από την Ιντερπόλ σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές στο Ηράκλειο μετά το ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει οι τουρκικές αρχές. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τουρκικές αρχές ζητούν επιμόνως την έκδοσή της στη γείτονα χώρα και την κατηγορούν ότι διενήργησε τρομορκατικές ενέργειες σε περιοχές κουρδικών χωριών, το διάστημα 1996-1997.

Ο Χρ.Λυδάκης πάντως σε δηλώσεις του τόνισε ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που παρέχει ο νόμος για την απελευθέρωση της 44χρονης όταν θα συνέλθει το Συμβούλιο εφετών, αλλά και νωρίτερα επιδιώκοντας την αντικατάσταση της προσωρινής της κράτησης με περιοριστικούς όρους.

Παρέμβαση Κριτσωτάκη 

Τη συμπαράσταση του στην 44χρονη εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης Μιχάλης Κριτσωτάκης
«Η σύλληψη της Κούρδισας πολιτικής πρόσφυγα Κοζάν Νιχαγιέτ και η παραπομπή της στην εισαγγελία με το ερώτημα της έκδοσής της στην Τουρκία επιβεβαιώνει το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει τον τελευταίο χρόνο η ελληνική κυβέρνηση ενάντια σε ανθρώπους που διώκονται στην Τουρκία για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και την κινηματική τους δράση.

Η Κοζάν Νιχαγιέτ δεν έχει διαπράξει κανένα ποινικό αδίκημα και δεν έχει βλάψει τη χώρα μας με κανένα τρόπο.

Τυχόν έκδοση της θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, η υπεράσπιση των οποίων είναι υπόθεση κάθε δημοκρατικού πολίτη.

Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στην πολιτική πρόσφυγα Κοζάν Νιχαγιέτ και ζητάμε να μην επιτραπεί η έκδοση της στην Τουρκία »

cretalive.gr