Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ξεχασμένες δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για το πόσο επικίνδυνη είναι η εξόρυξη χρυσού - Διαβάστε και θαυμάστε!

του Στέφανου Καμπά



Μια μικρή αναζήτηση στο ίντερνετ  αναδύει "χρυσό", από παλαιότερες δηλώσεις  στελεχών του ΠΑΣΟΚ ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.



Είναι εντυπωσιακές οι δηλώσεις και οι δυναμικές καταγγελίες βουλευτών και ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, γιατί επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον και την υγεία.  Μάλιστα έχουν καταγγείλει ακόμα και τις εξορύξεις σε γειτονικές χώρες!  Στη Βουλγαρία, ακόμα στην Τουρκία, γιατί υπάρχει πιθανότητα να μολυνθούν οι ακτές της Λέσβου που απέχουν 10 χλμ.  Το έδαφος και οι ακτές της Θράκης και της Χαλκιδικής τώρα δεν μετράνε;




Μοιάζει απίστευτο, αλλά ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ  Γ. Πεταλωτής, που κατακεραύνωνε τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών ενάντια στο μνημόνιο, το 2007 και 2008 εξέδιδε ανακοινώσεις που καλούσε "τους πολίτες και τους φορείς να δώσουν όλοι μαζί, σθεναρή απάντηση που θα αποκλείει κάθε σκέψη για να προχωρήσει η εξόρυξη χρυσού"!



Είναι μόνο λίγα χρόνια που έβλεπαν στις εξορύξεις χρυσού καταστροφή για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.

Τώρα πια "συντονίστηκαν" και βλέπουν μόνο επενδύσεις και ...κέρδη!   Οι άνθρωποι και το περιβάλλον πήγαν στην άκρη...



Μόνο ο Πάχτας ήταν συνεπής από την αρχή... στην υπεράσπιση των "χρυσορύχων"




Μετά τις δηλώσεις, ακολουθεί απόσπασμα από την αποκαλυπτική ομιλία του αναπλ. καθηγητή του ΑΠΘ και ερευνητή του CERN κ. Χρ. Ελευθεριάδη, σε Ημερίδα για τα μεταλλεία χρυσού. 




Διαβάστε και θαυμάστε:



ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ



Γραφείο Ευρωβουλευτή  Κρίτωνα Αρσένη                                         8/3/2012
"Ο καιρός που ανταλλάσαμε θέσεις απασχόλησης έναντι του τοπικού περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων ανήκει πλέον στο παρελθόν"




Παρέμβαση στην Ολομέλεια για την άμεση απαγόρευση της χρήσης κυανίου στην εξόρυξη χρυσού



Ολόκληρη η παρέμβαση:   http://do.pasok.gr/rinkeby/?p=931



==================================================

Η ΝΕ Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ κατά της εξόρυξης χρυσού στο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας  (!!!)



Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, μαζί με την τοπική κοινωνία, έχει διαχρονικά τοποθετηθεί για το αναπτυξιακό μοντέλο που είναι απαραίτητο για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για την περιοχή μας και την αναπτυξιακή προοπτική του Νομού μας.
Η «Πράσινη Ανάπτυξη», γενικά πλέον αποδεκτή ως σύγχρονη και αναγκαία αναπτυξιακή επιλογή, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συμβαδίσει με επενδύσεις που έχουν σχέση με κάθε είδους επικίνδυνες μεταλλευτικές δραστηριότητες και κύρια με την εξόρυξη χρυσού. Άλλωστε η μέθοδος εξόρυξης χρυσού με κυάνιο, όπως είναι γνωστό, θεωρείται υψηλού κινδύνου και είναι απαγορευμένη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουμε την αγωνία μας, αλλά και τη συμπαράσταση μας, σε κάθε προσπάθεια αποτροπής της επένδυσης εξόρυξης χρυσού με κυάνωση στην γειτονική μας περιοχή του Κίρτζαλι Βουλγαρίας, η οποία αν πραγματοποιηθεί θα προκαλέσει άμεσα αρνητικές επιπτώσεις και σοβαρούς κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή και βέβαια για το Νομό μας.
Στο πλαίσιο αυτό καλούμε όλους τους τοπικούς φορείς και τις πολιτικές δυνάμεις σε μια κοινή προσπάθεια, για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και τη διασφάλιση μιας ανάπτυξης που θα σέβεται το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον.
Τομέας Περιβάλλοντος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΡΟΔΟΠΗΣ







==================================================


Πέμπτη, 1η Νοεμβρίου 2007




Ερώτηση των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ N. Ροδόπης, Γεώργιου Πεταλωτή και Αχμέτ Χατζηοσμάν, και N. Έβρου Γεώργιου Ντόλιου, προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. σχετικά με την εξόρυξη χρυσού στους Νομούς Ροδόπης και Έβρου.





         "Εδώ και μερικούς μήνες η Εταιρία, για την οποία σημειώνουμε ότι συμμετέχει και στην εκμετάλλευση των χρυσωρυχείων στη Χαλκιδική, κινείται ασκώντας μια επιθετική και καλά σχεδιασμένη επικοινωνιακή πολιτική, με στόχο την ανατροπή της καθολικής άρνησης της τοπικής κοινωνίας, για την ίδρυση και λειτουργία των χρυσωρυχείων.



Εκείνο το οποίο εμείς γνωρίζουμε είναι ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες, όπως είναι τα Χρυσωρυχεία, αφορούν υπανάπτυκτες περιοχές. Είναι γνωστό ότι το 70% της παγκόσμιας παραγωγής χρυσού προέρχεται από τις χώρες του τρίτου κόσμου. Επίσης, είναι γνωστό ότι τα χρυσωρυχεία κλείνουν σε πολλές περιοχές του αναπτυγμένου κόσμου, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης της καταστροφής που προκάλεσαν στο περιβάλλον.




Στη δική μας την περίπτωση το μέγεθος του οικονομικού αντικειμένου είναι ελάχιστο. Το «κέρδος» που θα προκύψει για τους Νομούς Έβρου και Ροδόπης, ούτε καν ανιχνεύεται στο συνολικό «τζίρο» των Νομών. Η ζημιά βέβαια η οποία θα προκληθεί στο αξιολογότερο περιουσιακό στοιχείο των Νομών, στην πεντακάθαρη θάλασσά μας, είναι απείρως μεγαλύτερη."



Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την Ερώτηση




==================================================

   Γιώργος Πεταλωτής  -  Δελτίο Τύπου   3/12/2007


Απάντηση ΥΠΕΧΩΔΕ για την εξόρυξη του Χρυσού 

 


Σε ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Ντόλιος, Γ. Πεταλωτής και Α. Χατζηοσμάν σχετικά με την πορεία της εξόρυξης χρυσού, ο Υφυπουργός Στ. Καλογιάννης έδωσε την παρακάτω απάντηση:






«Σε απάντηση της αναφερόμενης στο θέμα Ερώτησης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:






Η εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης, στην οποία αναφέρεται η υπόψη Ερώτηση, κατέθεσε στην αρμόδια Διεύθυνση Ε.Α.Ρ.Θ. Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για παραγωγή χρυσού στο Πέραμα του Ν. Έβρου. Μετά από αξιολόγηση αυτής, των συμπληρωματικών στοιχείων και άλλων ειδικών μελετών, καθώς και των απόψεων των Υπουργείων Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, των Νομαρχιακών Συμβουλίων Έβρου και Ροδόπης και άλλων φορέων συντάχθηκε από ad hoc Επιτροπή του Υπουργείου σχέδιο ΚΥΑ έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.






Στο σχέδιο αυτό τίθενται μέτρα, όροι και περιορισμοί βάσει της Εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας και ιδιαίτερα των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων τόσο κατά την κατασκευή, λειτουργία, όσο και μετά την παύση λειτουργίας των εγκαταστάσεων».






Με βάση την απάντηση αυτή εκφράζω τη βαθιά μου απογοήτευση και ανησυχία για τη στάση της Κυβέρνησης ως προς το θέμα αυτό που έχει σχέση όχι μόνο με το περιβάλλον, αλλά και με την ίδια τη ζωή μας.






Η απάντηση δυστυχώς δείχνει ότι όχι μόνον η Κυβέρνηση δεν διατίθεται αρνητικά στην «επένδυση» αυτή, αλλά μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες, δίνει προοπτική για την υλοποίησή της.






Καλώ λοιπόν όλους τους πολίτες της Θράκης και όλους τους φορείς να δώσουμε όλοι μαζί, όπως πάντα, μια σθεναρή απάντηση που θα αποκλείει κάθε σκέψη εξόρυξης χρυσού στην περιοχή μας.










  Γιώργος Πεταλωτής    

Βουλευτής Ροδόπης








==================================================




Δελτίο τύπου Γ. Πεταλωτή  - 17/1/08




Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης κ. Γιώργος Πεταλωτής με αφορμή τις μεγάλες κινητοποιήσεις των τοπικών κοινωνιών Ροδόπης και Έβρου ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία «επενδύσεων» για την εξόρυξη χρυσού, δήλωσε τα παρακάτω:



«Εδώ και κάποια χρόνια το θέμα της εξόρυξης του χρυσού αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα για τις κοινωνίες Ροδόπης και Έβρου. Για το ζήτημα αυτό υπήρχαν και στο παρελθόν μεγάλες κινητοποιήσεις, μέσα από τις οποίες αναδείχτηκε περίτρανα η καθολική και τεκμηριωμένη άρνηση των τοπικών κοινωνιών στην ίδρυση οποιασδήποτε μονάδας εξόρυξης.



Όλοι οι τοπικοί φορείς και των δύο νομών έχουν εκδώσει αρνητικές αποφάσεις αλλά και οι Νομάρχες Ροδόπης και Έβρου αρνούνται να υπογράψουν νέες άδειες μεταλλευτικών ερευνών.

Όπως όλοι πια γνωρίζουμε τέτοιου είδους δραστηριότητες κλείνουν σε πολλές περιοχές του αναπτυγμένου κόσμου μια και οι επιπτώσεις από την λειτουργία τους στην υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, την τοπική οικονομία και την επιλογή της αειφορίας είναι μη αναστρέψιμες.



Επειδή όμως θεωρώ ότι το θέμα της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, την 1-11-2007 κατέθεσα, σε συνεργασία με συναδέλφους μου και από τους δύο νομούς, ερώτηση στους Υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., θέλοντας, για μια φορά ακόμη, να αναγκάσω την Κυβέρνηση να δώσει μια οριστική λύση στο πρόβλημα.



Με βάση όμως την απάντηση που δόθηκε πρέπει να εκφράσω τη βαθιά μου απογοήτευση και ανησυχία για τη στάση της Κυβέρνησης ως προς το θέμα αυτό. Η απάντηση δυστυχώς δείχνει ότι όχι μόνο η Κυβέρνηση δεν διάκειται αρνητικά στην «επένδυση» αυτή, αλλά αντιθέτως, μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες, δίνει προοπτική στην υλοποίησή της.



Καλώ λοιπόν όλους τους πολίτες της Θράκης και όλους τους φορείς να δώσουμε όλοι μαζί, όπως πάντα, μια σθεναρή απάντηση, που θα αποκλείει κάθε σκέψη εξόρυξης χρυσού στην περιοχή μας».








=================================================



7/5/2008

 

Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταγγέλουν στην Ευρωβουλή την Τουρκία για εξόρυξη χρυσού σε απόσταση μόλις 10 χλμ από τις ακτές της νήσου Λέσβου








"Σύμφωνα με ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, σε απόσταση μόλις 10 χλμ από τις ακτές της νήσου Λέσβου και συγκεκριμένα στην περιοχή του όρους Ίδη (Kαζ νταγκ) προβλέπεται να λειτουργήσουν μονάδες εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού, οι οποίες θα επιφέρουν σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα.



Σύμφωνα με το εν λόγω ψήφισμα η μέθοδος της κυάνωσης που θα χρησιμοποιηθεί για την εξόρυξη του χρυσού χαρακτηρίζεται ως “ιδιαίτερα επιθετική περιβαλλοντικά διεργασία που προσβάλλει κατάφορα την αρχή της αειφορίας”. H μέθοδος αυτή, σύμφωνα με τους μηχανικούς του TΕΕ, εκτός από την αισθητική υποβάθμιση της περιοχής συμβάλλει στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού, εκπέμπει στην ατμόσφαιρα ποσότητες υδροκυανίου και δημιουργεί επικίνδυνα απόβλητα.



Tα σχέδια λειτουργίας των εγκαταστάσεων εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού με τη μέθοδο της κυάνωσης συναντούν την αντίδραση τόσο των τοπικών αρχών της Tουρκίας, όσο και της Aυτοδιοίκησης Bορείου Aιγαίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ρύπανση δύναται να επηρεάσει τη γειτονική περιοχή της Λέσβου.







==============================================




ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ του ΑΠΘ και ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΤΟΥ CERN κ. ΧΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ





Σειρά ερωτημάτων για τις επενδύσεις χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα έθεσε ο αναπλ. καθηγητής του ΑΠΘ και ερευνητής του CERN κ. Χρ. Ελευθεριάδης, που αφορούν το οικονομικό, περιβαλλοντικό, τεχνολογικό σκέλος της επένδυσης, το θέμα των θέσεων εργασίας και τις κοινωνικές συνέπειες που έχει ήδη σήμερα η επένδυση, που μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει σε μικρό βαθμό.


Αναφερόμενος στο οικονομικό σκέλος της παραχώρησης των κοιτασμάτων χρυσού, επισήμανε ότι τα κοιτάσματα της Χαλκιδικής παραχωρήθηκαν το 2003 από τον τότε υφ. Εθνικής Οικονομίας κ. Χρ. Πάχτα αντί 11 εκατ. ευρώ στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» με μέτοχο κατά 99,99% τον ιδιοκτήτη της ΑΚΤΩΡ του ομίλου της Ελληνικής Τεχνοδομικής. Η περιουσία αυτή περιλαμβάνει 2.500 στρ. γης, 40.000 τ.μ. βιομηχανικών κτιρίων και γραφείων, 34 οριστικές παραχωρήσεις μεταλλείων έκτασης 317.000 στρ. (δηλ. το 1/8 όλου του νομού Χαλκιδικής με βεβαιωμένο πλούτο αξίας 22 δισ. ευρώ) και 11.000 τ.μ. αστικά οικόπεδα.


Επίσης, περιλαμβάνει όλο τον υπάρχοντα εξοπλισμό εξορύξεων, μηχανολογικό, συγκροτήματα θραύσης, λειοτρίβησης και εμπλουτισμού.



Ακόμη περιελάμβανε απόθεμα 270.000 τόνων συμπηκνώματος αρσενοπυρίτη, που εμπεριέχει περίπου 250.000 ουγιές χρυσού, με αξία άνω των 200 εκατ. δολαρίων. Το συμπύκνωμα αυτό ανήκε στην Εθνική Τράπεζα και την ΕΤΒΑ και δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί τι πήραν από την πώληση και πως παραχωρήθηκε.


Όλα αυτά μεταβιβάσθηκαν με τον όρο ότι η Ελληνική Χρυσός δεν φέρει καμία ευθύνη για τα υπαρκτά αλλά και για τα μελλοντικά περιβαλλοντικά προβλήματα.



Στη συνέχεια το 30% της Ελληνικός Χρυσός μεταβιβάσθηκε αντί 178 εκατ. δολαρίων στην European Goldfields (όπου οι μέτοχοι είναι διάφορα funds) και την ΕΛΛΑΚΤΩΡ.   Άρα, τόνισε ο κ. Ελευθεριάδης, η εταιρεία που πουλήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο αντί 11 εκατ. ευρώ αποτιμήθηκε σε περίπου 590 εκατ. ευρώ.


Στη συνέχεια πουλήθηκε από την European Goldfields στην Eldorado Gold (ειδικευμένη εξορυκτική εταιρεία) αντί 2,2 εκατ. δολαρίων.



Η Eldorado Gold, σημείωσε ο κ. Ελευθεριάδης, είναι μια αξιόλογη εξορυκτική εταιρεία με γραφεία στο Βανκούβερ του Καναδά και εξορύξεις εκτός Καναδά σε Βραζιλία, Κίνα, Τουρκία, Ελλάδα και Ρουμανία. Κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι πρόκειται για εταιρεία low cost, δηλ. κάνει εξορύξεις με χαμηλό κόστος «με ό,τι αυτό συνεπάγεται» όπως τόνισε.



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ως απαράδεκτα χαμηλό το τίμημα και επέβαλλε στην Ελληνικός Χρυσός να πληρώσει επιπλέον 15 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο. Το Ελληνικό Δημόσιο, επί υπουργίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, προσέφυγε κατά της απόφασης για να την ακυρώσει και να μην εισπράξει τα 15 εκατ. ευρώ.



Η επένδυση είχε προβληθεί από την αρχή ως υγιής και πολύ κερδοφόρος με τιμή χρυσού 425 περίπου δολάρια ανά ουγιά. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει συμφωνήσει να πάρει 5% επί του παραγόμενου προϊόντος και 1,5% επί του επεξεργασμένου σε πλάκα χρυσού.



Δηλαδή, το Ελληνικό Δημόσιο συμφώνησε να παίρνει 25 περίπου δολάρια στην ουγιά. Σήμερα που η τιμή χρυσού στην αγορά είναι 1.700 δολάρια, η τιμή απόληψης για την Ελλάδα θα είναι λιγότερο από 300 δολάρια ανά ουγιά και το καθαρό κέρδος για την Eldorado Golds θα ανέρχεται σε 1.400 δολάρια ανά ουγιά.



Ο κ. Ελευθεριάδης υποστήριξε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα έπρεπε να αξιώσει το 80% των κερδών από την τιμή του χρυσού άνω των αρχικά συμφωνηθέντων 425 δολαρίων την ουγιά. Δηλ. υποστήριξε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα έπρεπε συνολικά να αξιώσει 1.000 δολάρια περίπου ανά ουγιά.




Περιβαλλοντικό ζήτημα



Ο κ. Ελευθεριάδης εξέφρασε πολλές επιφυλάξεις για τις συνέπειες στους υδατικούς πόρους, την αέρια ρύπανση, την καταστροφή των δασών, την καταστροφή του επιφανειακού εδάφους και τα τεράστια φράγματα με βιομηχανικά λύματα σε μια περιοχή και χώρα με υψηλή σεισμικότητα και ρήγματα.



Θύμισε το παράδειγμα της γειτονικής -στη ΒΔ Ρουμανία- Μπαία Μάρε, όπου η αντίστοιχη δραστηριότητα είχε ως συνέπεια, το 2000, 100.000 κυβικά μέτρα υγρών αποβλήτων και 100 τόνοι κυανίου και βαρέων μετάλλων να κατέστρεψαν περιβαλλοντικά την περιοχή.



Αναφέρθηκε στην αστοχία φράγματος στην Ουγγαρία τον Οκτώβριο 2000 που είχε ως συνέπεια 1.000 κυβικά μέτρα τοξικής λάσπης να διαρρεύσουν.



Θύμισε ότι ατυχήματα έχουν συμβεί ακόμη και στη Σουηδία και πρόσφατα στη Φιλανδία. «Για την Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική ας μη φέρουμε παραδείγματα, θα είναι κουραστικό» είπε σκωπτικά.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου