Τρίτη 30 Απριλίου 2013

«Παρα-κρατική» ανακοίνωση αστυνομικών

 
Απόλυτη ασυλία να απειλούν δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ ζητούν αστυνομικοί ενώ ΠΟΑΣΥ και ΜΜΕ βραβεύουν υπόπτους βασανισμού κρατουμένων.
 
Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος προκαλεί ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής (ΕΑΣΥΑ) με την οποία απαντά στις καταγγελίες της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ (ΕΦΕ) για εκφοβισμό και απειλές που δέχτηκαν φωτορεπόρτερ από αστυνομικούς στα γεγονότα της περασμένης Τετάρτης στα Προπύλαια.


«Τα περί δημοκρατίας τα χορτάσαμε καθώς και τα επί 35 χρόνια μεγάλα λόγια» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΑΣΥΑ συμπληρώνοντας ότι οι φωτορεπόρτερ δεν έχουν δικαίωμα να ζητούν τα στοιχεία του επικεφαλής της διμοιρίας από την οποία δέχθηκαν απειλές.

Παράλληλα αμφισβητούν το δικαίωμα φωτορεπόρτερ αλλά και πολιτών να τραβούν φωτογραφίες αστυνομικών χωρίς την άδειά τους. θυμίζουμε ότι τα συγκεκριμένα επιχειρήματα αστυνομικών έχουν καταρριφθεί από σχετικά πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Η καταγραφή των πράξεων οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας είναι όχι μόνο δικαίωμα αλλά υποχρέωση των δημοσιογράφων. Μοναδικός περιορισμός είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων των αστυνομικών ως εργαζομένων (Οδηγία 115/2001). Όπως έχουν εξηγήσει όμως γνωστοί δικηγόροι «οι διατάξεις αυτές ισχύουν έναντι των εργοδοτών (που δεν μπορούν λ.χ. να τους βάλουν κάμερες στα γραφεία) κι όχι έναντι των πολιτών, οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα για κοινωνικό έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας».


Αφού έκρυβαν για χρόνια τα διακριτικά τους στοιχεία τώρα οι «πραίτορες» του Δένδια διεκδικούν πλήρη ασυλία για τις επιθέσεις που πραγματοποιούν εναντίον δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ αλλά και απλών πολιτών. Η συνήθης απάντηση του υπουργείου στις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια από αστυνομικούς είναι η απειλή μηνύσεων εναντίον δημοσιογράφων, εφημερίδων και περιοδικών – οι οποίες όμως ουδέποτε πραγματοποιούνται.

Παράλληλα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) βράβευσε την περασμένη εβδομάδα αστυνομικούς για τη σύλληψη αναρχικών ληστών οι οποίοι έφεραν εμφανή σημάδια βασανισμού.

Θυμίζουμε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) έχει καταγγείλει εδώ και καιρό προσπάθεια «φυσικής εξόντωσης» δημοσιογράφων  και φωτορεπόρτερ με αφορμή τη δολοφονική επίθεση της αστυνομίας εναντίον του προέδρου της ΕΦΕ, Μάριου Λώλου.

Οι επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον δημοσιογράφων πολλαπλασιάζονται, πάντα με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας,  και έχουν απασχολήσει τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες οργανώσει ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης Reporters Without Borders για την ελευθεροτυπία το 2013, η χώρα μας έπεσε σε ένα χρόνο κατά 14 θέσεις φτάνοντας στην 84η της παγκόσμιας κατάταξης -πολύ πίσω από αρκετά δικτατορικά και μοναρχικά καθεστώτα.

Στη συνέχεια παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της καταγγελίας της ΕΦΕ και την πρωτοφανή απάντηση των αστυνομικών.

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 24 Απριλίου 2013

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΕΝ ΔΙΩΚΕΤΑΙ,
ΔΕΝ ΦΙΜΩΝΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ!

Άλλη μια επίθεση κατά των ανθρώπων του Τύπου, αυτή τη φορά κατά φωτορεπόρτερς από αστυνομικές δυνάμεις, σημειώθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια της κάλυψης των γεγονότων που εξελίχθηκαν νωρίς το μεσημέρι στα Προπύλαια, με τα επεισόδια ομάδας του εξωκοινοβουλευτικού χώρου και αστυνομικών δυνάμεων των ΜΑΤ.

Συγκεκριμένα, o Πρόεδρος της ΕΦΕ Μάριος Λώλος και η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη υπέστησαν επιλεκτικά εκφοβισμό, αστυνομικό έλεγχο και λεκτικές απειλές, από τον επικεφαλής διμοιρίας των ΜΑΤ – παρόλο που γνώριζε την ιδιότητά τους και με εντελώς ανυπόστατες και προσχηματικές αιτιάσεις – μπροστά στα μάτια των λοιπών έκπληκτων συναδέλφων τους αλλά και πολιτών, παρεμποδίζοντάς τους να ασκήσουν το επάγγελμά τους, που δεν είναι άλλο από την Ενημέρωση.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, καταδικάζει απερίφραστα το παραπάνω περιστατικό, θεωρώντας ότι πρόκειται για ευθεία βολή κατά της ελεύθερης δράσης του Τύπου, τονίζοντας παράλληλα ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας εκφοβισμού των λειτουργών της ενημέρωσης με στόχο τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης και της χειραγώγησης της ελεύθερης πληροφόρησης των πολιτών.

Οι επιθέσεις αυτές από οποιαδήποτε κέντρα και αν προέρχονται επιχειρούν να φιμώσουν και να χειραγωγήσουν τον Τύπο. Η αντίδραση θα πρέπει να είναι άμεση, γιατί ενέργειες σαν και αυτή πλήττουν τη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία.

Η Συντονιστική Επιτροπή δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου δεν τρομοκρατούνται, δεν φιμώνονται και θα συνεχίσουν να ασκούν το λειτούργημά τους. Η δημοκρατία δεν απειλείται, όσο αντιστεκόμαστε στην ασυδοσία της εξουσίας και στους κατασταλτικούς μηχανισμούς που αυτή αυθαίρετα και βίαια προσπαθεί να επιβάλλει.

Καλούμε τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και τις αρμόδιες αρχές να πάρουν θέση και, ως οφείλουν, να καταδικάσουν απερίφραστα το απαράδεκτο γεγονός, προασπίζοντας το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

Η απάντηση των αστυνομικών

Με αφορμή το επεισόδιο στα Προπύλαια μεταξύ φωτορεπόρτερ με επικεφαλής διμοιρίας της Υ.Α.Τ. η Ένωση μας επισημαίνει τα παρακάτω:

1.Αλήθεια, ποιος έχει δώσει το δικαίωμα στον οποιοδήποτε φωτορεπόρτερ να φωτογραφίζει και να δημοσιοποιεί όπου και όποτε θέλει πρόσωπα χωρίς την άδειά τους.

2.Από πότε ισχύει ότι οι φωτορεπόρτερ δεν υποχρεούνται να υπόκεινται σε Αστυνομικό έλεγχο; Μήπως τους εξαιρεί ο Νόμος; Μήπως διαφέρουν σε κάτι από τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες;

3.Είναι προφανές ότι Αστυνομικό έλεγχο κάνουν σύμφωνα με το Νόμο οι Αστυνομικοί και όχι οι φωτορεπόρτερ, άρα αστόχησαν στο να ζητήσουν τα στοιχεία του επικεφαλής της διμοιρίας.

4.Η προτροπή τους προς τον Υπουργού Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να καταδικάσει το «απαράδεκτο γεγονός» του Αστυνομικού ελέγχου μας αφήνει παγερά αδιάφορους.

Τέλος ας γνωρίζουν ότι τα περί Δημοκρατίας τα χορτάσαμε καθώς και τα επί 35 χρόνια μεγάλα λόγια. Τη Δημοκρατία τη στηρίζουμε καθημερινά με το αίμα μας και όχι με ανέξοδες κορώνες.

 http://info-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου