Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Η Ελλάδα "μαζεύει" από ντροπή τους αστέγους της...


 Πρωτοβουλίες σε όλη την χώρα για να γλιτώσουν από το χιονιά

Ένα κύμα αλληλεγγύης και φροντίδας για τους άστεγους της Αθήνας και άλλων πόλεων της περιφέρειας, υπό την απειλή του χιονιά και του ψύχους που πλήττει τη χώρα, έχει εξαπλωθεί τα τελευταία 24ωρα. Με δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις αλλά και δράσεις, Δήμοι, ΜΚΟ αλλά και απλοί πολίτες έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα υποστήριξης των αστέγων αλλά και ευαισθητοποίησης  της κοινής γνώμης.


Έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων παίρνει το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών. Το ΚΥΑΔΑ έθεσε από χθες σε εφαρμογή το σχέδιο "Αθηνά Εστία", το οποίο θα συνεχιστεί μέχρι το πέρας των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Ειδικότερα, ομάδες υπό την καθοδήγηση του ΚΥΑΔΑ θα διανέμουν κάθε βράδυ κουβέρτες, υπνόσακους και ρουχισμό, ενώ όσα περιστατικά κρίνεται απαραίτητο θα μεταφέρονται σε νοσοκομείο. Για τη φιλοξενία των αστέγων της πόλης θα είναι ανοικτό το Κλειστό Γυμναστήριο Ρουφ (Πειραιώς και Εχελιδών 69). Το Κέντρο Σίτισης του ΚΥΑΔΑ (Πειραιώς 35 και Σοφοκλέους) θα παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 10 το βράδυ και θα παρέχει φροντίδα σε όσους έχουν ανάγκη. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας του ΚΥΑΔΑ είναι 210-52.46.515 και 210-52.39.465.

Παράλληλα, το Κέντρο Στήριξης Αστέγων της "Κλίμακας" (Κωνσταντινουπόλεως 30, Κεραμεικός, 210-3410462) παραμένει από προχθές ανοικτό σε 24ωρη βάση, παρέχοντας σε αστέγους της Αθήνας καταφύγιο και είδη ανάγκης. Ακόμη, η Ομάδα Παρέμβασης στον Δρόμο της οργάνωσης, με ειδικό όχημα, προσεγγίζει στέκια αστέγων ανταποκρινόμενη, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, στις αυξημένες ανάγκες επιβίωσης στον δρόμο.

Το σοκ που προκάλεσε στο πανελλήνιο η είδηση του θανάτου ενός άστεγου τα ξημερώματα της Κυριακής στα Χανιά (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ)  ήταν η αφορμή για την ενεργή κινητοποίηση χιλιάδων των πολιτών που αντέδρασαν από τον τραγικό θάνατο ενός συνανθρώπου μας. Άμεση ήταν η κινητοποίηση στα Χανιά από την τοπική κοινωνία αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που προχώρησε σε δραστικές πλέον ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης όσα κτίρια του δήμου δεν χρησιμοποιούνται θα αποτελέσουν καταφύγιο για τους αστέγους για τις επόμενες ημέρες κακοκαιρίας που πλήττουν τη χώρα. Η αρχή θα γίνει με το Δημοτικό Γηροκομείο και την Παλιά Ηλεκτρική.

Στην καταγραφή των εγκαταλελειμμένων ακινήτων της πόλης , προκειμένου αυτά στη συνέχεια να ανακαινιστούν, έτσι ώστε να μπορούν να στεγαστούν άστεγοι συνάνθρωποί μας, έχει ξεκινήσει ήδη και ο Δήμος Βόλου.

Το βέβαιο είναι ότι η Δημοτική Αρχή του Βόλου, θορυβημένη από πρόσφατα περιστατικά, όπου άστεγοι έχασαν τη ζωή τους από υποθερμία και στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, αποφάσισε να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες πριν ανάλογα περιστατικά πάρουν διαστάσεις επιδημίας.


http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου