Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Στον εντιμότατο επαναστάτη βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό αφιερωμένη αυτή η ανάρτηση...

ΛΑ.Ο.Σ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ

(Προσέξτε πόσο έντεχνα έχει αφήσει το Ριζοσπάστη να φαίνεται δίπλα του στο κάμπριο)
Στον εντιμότατο επαναστάτη βουλευτή με το κάμπριο (και ραδιοφωνικό παραγωγό) Γρηγόρη Ψαριανό αφιερωμένη αυτή η ανάρτηση... Το κείμενο που ακολουθεί είναι η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο ευαισθητοποιημένος περι των Πολιτιστικών μνημείων μας κ. Ψαριανός, (βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ που ίδρυσε πρόσφατα ο Φώτης Κουβέλης).


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

05/12/11

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Εσωτερικών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Θέμα : «Κλειστό το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» και εγκαταλελειμμένο το σπίτι της επί της Πατησίων»

Ακριβώς πριν από 88 χρόνια, στις 2 Δεκεμβρίου 1923, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη η παγκοσμίου φήμης Ελληνίδα υψίφωνος, Μαρία Κάλλας. Το 1937 η Μαρία Κάλλας ήρθε στην Αθήνα και έμεινε μέχρι το 1945 με τη μητέρα της και τη μεγαλύτερη αδελφή της σε μια επιβλητική πολυκατοικία που δεσπόζει μέχρι σήμερα στον αριθμό 61 της οδού Πατησίων. Η Πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, οικοδομήθηκε γύρω στο 1925 με μορφολογικές επιρροές του ευρωπαϊκού ρυθμού «Αρ Νουβό» της, σε σχέδια του αρχιτέκτονα καθηγητή του ΕΜΠ Κωνσταντίνου Κιτσίκη. Η Οικία Μαρίας Κάλλας έχει χαρακτηρισθεί από το 1989, επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, ως διατηρητέο ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο των νεότερων χρόνων. Στην πρόσοψη της πολυκατοικίας τοποθετήθηκε αναμνηστική πλάκα, η οποία έχει αφαιρεθεί σήμερα, όπου αναγραφόταν: «Στο σπίτι αυτό έζησε η Μαρία Κάλλας. Υπουργείο Πολιτισμού 1987». Το κτίριο ανήκει στην ιδιοκτησία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) από το 1950. Έγινε μελέτη ανακατασκευής, αλλά το ΝΑΤ δήλωσε έλλειψη κονδυλίων για την εφαρμογή της και έκτοτε έχει εγκαταλειφθεί. Το κτίριο στέκει σήμερα έρημο με μια σκαλωσιά στο εξωτερικό του, όχι για έργα επισκευής, αλλά πιο πολύ για να προφυλάσσει τους πεζούς από σοβάδες, και τελεί υπό κατάληψη. Αντιθέτως, όποιος περάσει μπροστά από την ακριβή πολυκατοικία στον αριθμό 36 της Avenue Georges Mandel στο Παρίσι, θα δει την χρυσή επιγραφή που υπενθυμίζει στους περαστικούς ότι “εδώ έζησε τα τελευταία της χρόνια η μεγάλη Κυρία της Όπερας, Μαρία Κάλλας”.

H Μαρία Κάλλας όπως και πολλοί άλλοι επιφανείς Έλληνες δεν τιμάται στην Ελλάδα τόσο όσο στο εξωτερικό. Ακόμα και το Μουσείο «Μαρία Κάλλας», που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, σήμερα είναι κλειστό. Το Μουσείο αποτελεί αυτόνομο οργανισμό του δήμου Αθηναίων και διαθέτει αυθεντικά αντικείμενα της μεγάλης ντίβας του λυρικού τραγουδιού, που αγοράστηκαν στο Παρίσι, με τη συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού. Ιδρύθηκε στα τέλη του 2002 και λειτούργησε στην αίθουσα «Ανδρέας Εμπειρίκος» στην Τεχνόπολη στο Γκάζι έως τον Οκτώβριο του 2008, οπότε ξεκίνησε η μεταφορά του στον δεύτερο όροφο, στην αίθουσα «Άγγελος Σικελιανός». Από τότε δεν έχει ξαναλειτουργήσει (παρόλο που εξακολουθεί να αναφέρεται ως ενεργό στους ξένους τουριστικούς οδηγούς) και 3 χρόνια μετά, μένει κλειδωμένο, με τα σπάνια εκθέματά του να κινδυνεύουν από τη φθορά.

Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτώνται οι υπουργοί:

Για ποιο λόγο δεν λειτουργεί σήμερα το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» και πότε προβλέπεται να λειτουργήσει;

Για ποιο λόγο έχει αφεθεί στην ερήμωση το κτήριο της οδού Πατησιών όπου έζησε τα νεανικά της χρόνια η Μαρία Κάλλας;

Σκοπεύουν να προβούν (και αν ναι, πότε;) σε έναρξη εργασιών συντήρησης του κτηρίου έτσι ώστε να αναδειχτεί ο ιστορικός του χαρακτήρας;

Προτίθενται να εξετάσουν το ενδεχόμενο, το κτήριο της Πατησίων, μετά την αναπαλαίωσή του, να στεγάσει το Μουσείο «Μαρία Κάλλας», ώστε να είναι πιο ολοκληρωμένος ο χαρακτήρας του και ταυτόχρονα να συντελέσει στην αναβάθμιση της περιοχής;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Γρηγόρης Ψαριανός

Μετά απο πολύ προσεκτική ανάγνωση του περιεχομένου είπαμε: "είναι δυνατόν ένας επαναστάτης, ασυμβίβαστος, αριστερός βουλευτής να εφαρμόζει ΟΛΟΪΔΙΑ πρακτική με τα φασισταριά του ΛΑΟΣ;". Και όμως είναι δυνατόν!

Με δυό λόγια ο Ψαριανός παροτρύνει τα κομματόσκυλα του ΠΑΣΟΚ και της φασιστικής κυβέρνησης να στείλουν και πάλι τα ΜΑΤ, τους μπάτσους και τους ασφαλίτες για να "εκκενώσουν" το ...πολιτιστικό μνημείο και να το μετατρέψουν σε Μουσείο Μαρίας Κάλλας.

Σε τι διαφέρει αυτή η "δημοκρατική αριστερή" πρακτική απο την φασιστική πολιτική του ΛΑΟΣ και των ρατσιστών ναζιστών μελών του; ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ!
Άραγε ο Γρηγόρης Ψαριανός γνωρίζει οτι στην κατάληψη της οδού Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά λειτουργεί μια απο τις μεγαλύτερες δανειστικές βιβλιοθήκες όπου ο καθένας μπορεί να πάει και ελεύθερα να δανειστεί όποια βιβλία θέλει να διαβάσει; ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ...

Ο αριστερός επαναστάτης βουλευτής μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη γνωρίζει οτι στην κατάληψη της οδού Σκαραμαγκά λειτουργούν μια σειρά απο εργαστήρια εκμάθησης, χορού, ραπτικής, ξυλουργικής; Γνωρίζει ότι γίνονται δωρεάν σεμινάρια αυτομόρφωσης, οτι λειτουργεί συλλογική κουζίνα, ότι διοργανώνονται προβολές κινηματογραφικών ταινιών;
ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ δεν τα γνωρίζει αν και όφειλε να τα γνωρίζει αν θέλει να παριστάνει τον ιδεολόγο αριστερό επαναστάτη βουλευτή. Έτσι λοιπόν ο κ. Ψαριανός αντέγραψε στην ουσία ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ (του γνωστού εθνικού μας εργολάβου) έβαλε την υπογραφή του φαρδιά πλατιά και το κατέθεσε σαν ερώτηση στη Βουλή για να πολλαπλασιάσει το "κοινοβουλευτικό του έργο".Ενδεικτικά της οργής που προκάλεσε αυτή η κίνηση του δημοκράτη Ψαριανού στους γνωρίζοντες καλύτερα τα όσα διαδραματίζονται στην κατάληψη της Σκαραμαγκά, είναι τα σχόλια που γράφτηκαν στην ιστοσελίδα του βουλευτή της δημοκρατικής αριστεράς. Αντιγράφουμε δύο απο αυτά:
"Θα 'πρεπε να ντρέπεστε που, ειδικά τέτοιες εποχές, προτείνετε (και σε ποιους!) την 'αναπαλαίωση' (όρος λανθασμένος ούτως ή άλλως) σε ένα ρημάδι, σε μια περιοχή που κανένας από τους 'επιφανείς ' τουρίστες σας δε διασχίζει, από το οποίο η καλλιτέχνης έφυγε τρέχοντας διότι τα 8 χρόνια που πέρασε εκεί ήταν μάυρα γι' αυτήν. Και μάλιστα έχει κατασκευαστεί μουσείο για το σκοπό αυτό ακριβώς. Ντροπή σας!"
"Καλα κανετε και δε ντρεπεστε που συνεχιζεται το εργο των ακρωδεξιων του ΛΑ.Ο.Σ., εγω τους λεω ετσι εσεις δε τους χαρακτηριζεται ετσι, που επερωτουν στη βουλη για χωρους κατειλημμενους. Καλα κανετε και δε ντρεπεστε που προβοκαρετε τους μπατσους να επεμβουν σε μια καταληψη. Καλα κανετε και δε ντρεπεστε που θελετε να κλεισετε ενα ζωντανο χωρο και να τον μετατρεψετε σε ενα μη-χωρο, ενα χωρο καταναλωσης κουλτουρας και ιστοριας. Πραγματικα καλα κανετε γιατι καποια στιγμη επρεπε να μας πειτε με ποια πλευρα ειστε. Ειστε αντιδραστικος τουλαχιστον. Αλλα δε πειραζει. Λογικο στην απομονωση σας να καταντησετε τετοιος. Οχι οτι παλιοτερα κανατε και κατι αλλο δηλαδη. Ο κοσμος ευτυχως οργανωνεται για να πατησει οποιον σταθει μπροστα του προσπαθωντας να τον συγκρατησει. Θα χαρουμε να σας βρουμε μπροστα μας λοιπον. Εχει χωρο το πηγαδι." Αυτή λοιπόν είναι η δημοκρατική αριστερά που αυτοχαρακτηρίζεται ως «η αριστερά της ευθύνης», η αριστερά δηλαδή, που δεν εναντιώνεται απλά στο «σύστημα» αλλά προτείνει και λύσεις. Η μετάφραση αυτής της φράσης είναι ότι θέλει να αποτελέσει μια βασική συνιστώσα του σχήματος εξουσίας, που θα προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσει κανένας ψηφοφόρος στις εκλογές που θα γίνουν....
 

2 σχόλια:

  1. δημοκρατική αριστερά και μόνο από την ονομασία του κόμματος τους μπορεί κανένας να καταλάβει τι σκοπούς εξυπηρετεί δυστυχώς πολλοί θα πέσουν στη παγίδα ενός κόμματος που σκοπό έχει μόνο να κερδίσει ψήφους του ΠΑΣΟΚ, μια από τα ίδια ,ακου δημοκρατική αριστερά δε ακούγεται καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι ένα απλό κάμπριο.
    Ο ψαριανός είναι και λάτρης του ακριβού σπόρ τουτού.
    Άμα η γκόμενα δεν δει κιτρινόμαυρο αλογάκι, δεν κάθεται.
    Φεράρι παρακαλώ. Αμε!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή