Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Το ποτάμι της οργής: το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο



Τόσο μεγάλο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο πρώτη μου φορά είδα (και όπως, μάλλον, ξέρετε δεν χάνω τέτοιες κινητοποιήσεις τα τελευταία χρόνια).

Υπολογίζω το πλήθος σε περίπου 10.000. Το σημαντικότερο, ωστόσο, ήταν η μαζική συμμετοχή των ίδιων των μεταναστών (μακράν οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές). Πράγμα που σημαίνει, ότι παρά τις αντιξοότητες (κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί, δολοφόνοι φασίστες που έχουν μάλιστα κοινοβουλευτική κάλυψη) οι μετανάστες αυτοοργανώνονται –πράγμα που, ενδεχομένως, δώσει κουράγιο στους «κουρασμένους» ιθαγενείς Έλληνες.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα γεγονός εξαιρετικά θλιβερό, που υπερκάλυψε την όποια αισιοδοξία. Οι πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), για άλλη μια φορά, ουσιαστικά απείχαν (με μοναδική [τιμητική] εξαίρεση το ΣΕΚ –στην περίπτωση που μου διέφυγαν κάποια άτομα από άλλες οργανώσεις, ας με συμπαθάνε!). Ο φασισμός απειλεί ευθέως τη δημοκρατία (ναι, ακόμα και την αστική δημοκρατία…), τις αριστερές οργανώσεις, το κίνημα, αλλά η Αριστερά μοιάζει να αποστρέφει το «πρόσωπό» της. Στρουθοκαμηλίζει.

Για μια ακόμα φορά, η Αριστερά συνολικά, είναι κατώτερη των περιστάσεων. Πρέπει να σας ομολογήσω ότι έφυγα από το συλλαλητήριο με μαύρες σκέψεις. Οι μετανάστες αποτελούν (πάνω) από το 10% του πληθυσμού και θα έπρεπε να αποτελούν «προνομιακό» χώρο της Αριστεράς. Ως χώρος ορατής, πρακτικής, αντίστασης απέναντι στη φασιστική απειλή και την ακροδεξιά μετατόπιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, η Αριστερά συνολικά, φαίνεται να μην τολμά να θίξει ουσιαστικά το θέμα (γιατί φοβάται είτε εκλογικές απώλειες, αν πάρει το μέρος των μεταναστών με μαζικές κινητοποιήσεις, είτε γιατί το θεωρεί δευτερεύον, αν όχι τριτεύον θέμα).

Το χειρότερο όλων: ακόμα και οι οργανώσεις της Αριστεράς που πράγματι έχουν αντιληφτεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλληλοκατηγορούνται για το ποια (οργάνωση) φταίει που η Αριστερά, ως σύνολο, απουσιάζει.

Με την Αριστερά ανίκανη να παίξει καθοριστικό ρόλο στο μεταναστευτικό θέμα (και των καθημερινών δολοφονικών επιθέσεων), αφήνεται χώρος στη Χρυσή Αυγή (και τους μπάτσους) να λυσσομανούν. Το αποτέλεσμα είναι οι φασίστες να κερδίζουν διαρκώς έδαφος, ενώ η αμήχανη Αριστερά ελπίζει είτε σε… εκλογικές ρεβάνς είτε σε… «τελική» επαλήθευση των «επαναστατικών ιδεών». Ο ΣΥΡΡΙΖΑ (με εξαίρεση μια συνιστώσα του, τη ΔΕΑ) αρκείται σε… επερωτήσεις στη βουλή, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (με εξαίρεση το ΣΕΚ) βγάζει «μαχητικές» ανακοινώσεις που κατακεραυνώνουν τους πάντες!

Η ιστορική εμπειρία μέχρι τα σήμερα, έχει δείξει την πλήρη ανικανότητα της Αριστεράς (ρεφορμιστικής και επαναστατικής [τι σημαίνει αυτό άραγε;]) να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη φασιστική απειλή.

Η ιστορία θα επαναληφθεί; Απ’ ότι φαίνεται μάλλον…

Άγγελος Καλοδούκας

www.aformi.gr

6 σχόλια:

  1. Σε συζητήσεις μου με κόσμο του Σύριζα και της Ανταρσύα (κυρίως άνθρωποι πάνω από 40 ετών) διαπίστωσα σχεδόν με τρόμο δύο πράγματα:
    Πρώτον τους φοβούνται τους χρυσαυγίτες!
    "Μα τι μπορείς να κάνεις, αυτοί είναι τάγματα εφόδου...". Αυτό, σε συνδυασμό με την κεντρική πολιτική γραμμή της αριστεράς που λέει "μη δώσουμε στον κόσμο την αντύπωση δυο συμμοριών" λειτουργεί παραλυτικά ακόμα και για να δημιουργηθούν στοιχειώδεις δομές αυτοάμυνας.
    Δεύτερον, με αφορμή τη ΧΑ οι σύντροφοι θυμούνταν τους διωγμούς των πατεράδων τους το '50 και το '60 και πόσο τρόμο τους προκαλούσαν οι τότε παρακρατικοί!
    Κανείς όμως δε γουστάρει τους καρπαζοεισπράκτορες και αυτή η εσωτερίκευση της ήττας, δυστυχώς μόνο σε νέα ήττα μπορεί να οδηγήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ψηφισα συριζα και τις 2 φορες....Την επομενη θα το ξανασκεφτω, γιατι με απογοητευουν πληρως.....Εχω θεμα με τους λαθρο κι οσο τους στηριζουν με τοσο ζηλο, βλεπω τα ποσοστα τους στο 4% παλι....Λυπαμαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. OTAN ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΛΑΘΡΟΛΑΓΝΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ,ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ...

    ΕΚΤΟΣ ΒΕΒΑΙΑ, ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΧΩΡΑ,ΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φασισταριά πίσω στις βρώμικες τρύπες σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. απο ποτε ειναι οι ελληνες ρατσιστες ποτε δεν το καταλαβα.αν τολμησεις και πεις κατι κατευθειαν σε λενε ρατσιστη.
    ο ελληνας ξερει τι θα πει ξενιτεια ξερει τι θα πει μεταναστης και μαλιστα σε χωρες οπως η γερμανια.
    ομως σεβαστηκε το χωρο τους, τη χωρα τους τα ηθη και τα ειμα τους.
    εδω ηρθανε τους δωσαμε και τους δινουμε τροφη και σκεπη και το ευχαριστω τους ειναι να μας απειλουν με ιερο πολεμο...
    ελεος δηλαδη
    δυο φορες εχουν κυνηγησει την κορη μου μερα μεσσημερι φοβαται να κυκλοφορησει μονη της την ημερα και ειμαι ρατσιστρια ?
    υγ ψηφισα ανταρσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τότε μάλλον δεν ξέρεις ότι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο όρος "λαθρομετανάστες" ήταν για να χαρακτηρίσει Ελληνες που έμπαιναν παράνομα στις ΗΠΑ.
    Οι Έλληνες μαζί με τους Ιταλούς θεωρούνταν στην Αμερική κάτι χειρότερο από αυτό που θεωρούνται σήμερα οι Πακιστανοί στην Ελλάδα, γιατί δεν σέβονταν τίποτα. Ενοχλούσαν τις γυναίκες στο δρόμο, πήγαιναν πολύ συχνά απεργοσπάστες, δημιουργούσαν φασαρίες.
    Αυτό το παραμυθάκι δηλαδή με τους Έλληνες που πήγαιναν νόμιμοι και ήτανε υπόδειγμα συμπεριφοράς να τελειώνει κάποτε.
    Όσο για το "τους δίνουμε τροφή και στέγη" άστο καλύτερα. Κύτα τι γίνεται στη Μανωλάδα, κύτα πόσοι Ελληναράδες χρησιμοποιούν ξένους και όταν έρθει η ώρα να τους πληρώσουν φωνάζουν τους μπάτσους και τους δίνουν στεγνά! Κι αυτά δεν είναι εξαιρέσεις δυστυχώς.
    Και δεν το πιστεύω ότι ψήφισες Ανταρσύα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή