Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Συνήγοροι «Πυρήνων»: «Φακέλωμα που παραπέμπει στη χούντα»

Παρωδία που παραπέμπει στη δικτατορία και τις δίκες του εμφυλίου χαρακτήρισαν οι συνήγοροι των κατηγορούμενων για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» τη μέχρι τώρα διαδικασία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, επανέλαβαν το αίτημά τους να μην παρακρατούνται οι ταυτότητες όσων παρακολουθούν τη δίκη στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, ενώ ζήτησαν να επιτραπεί από τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η μαγνητοφώνηση των πρακτικών.

«Σκεφτείτε μόνον το χωροφύλακα που καταγράφει ποιος μπαίνει στην αίθουσα και τον αστυνομικό που φωτογραφίζει όσους παρακολουθούν τη δίκη. Αυτά συνέβησαν μόνο στις δίκες του εμφυλίου και της χούντας και δεν έχουν ξανασημειωθεί κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης», είπε ο Γιάννης Ραχιώτης, δικηγόρος του Παναγιώτη Μασούρα.

Η Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορος του Παναγιώτη Αργυρού, από την πλευρά της, είπε ότι με την επιμονή του δικαστηρίου για παρακράτηση των στοιχείων και μη μαγνητοφώνηση των πρακτικών «προοιωνίζεται μια δίκη παρωδία».

Επεσήμαναν δε ότι παραμένουν οι μοναδικοί συνήγοροι των κατηγορούμενων και πως η εντολή που έλαβαν από τους πελάτες τους να απέχουν από την ακροαματική διαδικασία δε σημαίνει απόλυση, αλλά διαμαρτυρία στις αντισυνταγματικές αποφάσεις το δικαστηρίου.

Κάλεσαν επίσης τους διορισθέντες από το δικαστήριο νέους συνηγόρους των κατηγορουμένων να μην αποδεχθούν τους διορισμούς τους. Ζήτησαν επίσης από τον Δικηγορικό Σύλλογο να τους προστατέψει.

Έκαναν λόγο για «ειδικό κλίμα καταστολής» που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας του χώρου διεξαγωγής της δίκης στις φυλακές, των συνθηκών που επικρατούν και της παρακράτησης ταυτοτήτων, μέτρο που χαρακτήρισαν «φακέλωμα που παραπέμπει στην χούντα και στις δίκες του εμφυλίου».

Όσον αφορά στην τοποθέτηση της έδρας ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για τη μαγνητοφώνηση των πρακτικών, ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος του Αλέξανδρου Μητρούσια, τόνισε ότι «σε κάθε απλή δίκη διαζυγίου τηρούνται μαγνητοφωνημένα πρακτικά», για αυτό και οι συνήγοροι υπεράσπισης προτίθενται να προσφύγουν ακόμη και σε ιδιώτες ώστε να βρουν χρήματα για να κρατούνται μαγνητοφωνημένα τα πρακτικά.

Σε γραπτή δήλωση τους που διένειμαν μετά τη συνέντευξη οι γονείς των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, εκφράζουν την πλήρη υποστήριξή τους προς τα παιδιά τους και απαιτούν από τη δικαιοσύνη να εκδικάσει την υπόθεση με βάση τα πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία και όχι «με τα έωλα κατασκευασμένα από την Αστυνομία».

Αναφέρουν ότι στην Ελλάδα του 2011 «δεν είναι δυνατόν να δικάζονται οι ιδέες και οι πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός, ούτε επίσης η φιλία και η συντροφικότητα» και επισημαίνουν πως η «επιμονή» του δικαστηρίου στις αποφάσεις για τα δύο αιτήματα ωθεί «στα άκρα την κατάσταση» και εκθέτει σε κίνδυνο τις ζωές των παιδιών τους που έχουν αποφασίσει απεργία πείνας.


newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου