Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Εκκένωση Κατειλλημένου Χωριού στην Βραζιλία με Νεκρούς και Τραυματίες

αναδημοσιευση απο
κουλτούρα κ' επανάσταση

Όποιος γνωρίζει το φαινόμενo του μετασχηματισμού του αστικού χώρου στη Βραζιλία, γνωρίζει τη βία που χαρακτηρίζει τις διαδικασίες  αποκλεισμού που πλήττουν τις φτωχότερες κοινότητες, ακόμα και όταν δεν εκδηλώνονται με σωματική βία.
Απόσπασμα κειμένου αλληλεγγύης στους καταληψίες του Pinheirinho από τον  Εθνικό  Συντονισμό Λαικών Επιτροπών.

Η στρατιωτική αστυνομία εκδίωξε βίαια την Κυριακή 9.000 άνθρωπους  οι οποίοι εδώ και οκτώ χρόνια κατοικούν στο κατειλλημένο- οικόπεδο Pinheirinho, στο δήμο του Sao Jose dos Campos,  στο Sao Paolo της Βραζιλίας έπειτα από δικαστική εντολή.  Στην επιχείρηση συμμετείχαν περίπου 2.000 αστυνομικοί και στρατιώτες,  220 οχήματα, ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο και δύο ελικόπτερα Eagle, 40 σκυλιά και 100 άλογα, θανατηφόρα όπλα, όπως πιστόλια και αυτόματα, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα. Οι εκπρόσωποι των μπάτσων δήλωσαν ότι θα παραμείνουν στην περιοχή  για να αποτρέψουν την επιστροφή των κατοίκων.


Οι κάτοικοι, οι όποιοι περίμεναν την αστυνομική εισβολή είχαν στήσει φλεγόμενα οδοφράγματα και είχαν αποφασίσει να υπερασπιστούν τα σπίτια τους . Μετά από σφοδρότατες συγκρούσεις και υπερμετρή χρήση βίας,   οι μπάτσοι προσωρινά τουλάχιστον υπερίσχυσαν και κατέλαβαν την περιοχή. Κάτοικοι και αυτόπτες μάρτυρες  μιλάνε για εφτά νεκρούς –  ανάμεσα τους και ένας τετράχρονος που πυροβολήθηκε με σφαίρα από καουτσούκ στον λαιμό. Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Μεταλλουργών του São José dos Campos ανέφερε  ότι πέντε κάτοικοι  έχασαν τη ζωή τους  ενώ ένας αστυνομικός και ένας κάτοικος του χωριού, είπε, ήταν σε σοβαρή κατάσταση.  Πολλοί πυροβολισμοί από πυροβόλα όπλα ακούστηκαν, σύμφωνα με τους κατοίκους  ενώ  μετά την εισβολή οι μπάτσοι άρχισαν την εκκένωση σπάζοντας τις πόρτες των σπιτιών , και σέρνοντας έξω τους κατοίκους.  Κατά την διάρκεια της επιχείρησης  απαγορεύτηκε η παρουσία  των ΜΜΕ στην περιοχή και  υπάρχουν αναφορές για μπλοκάρισμα των κινητών ενώ της προηγούμενες μέρες είχαν κόψει το νερό και το ρεύμα.  Αξιωματούχοι  της πόλης και η στρατιωτική αστυνομία  δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για τους νεκρούς, φοβούμενοι την οργή και την όξυνση της αντίστασης.

Η επίσημη κρατική εκδοχή μέχρι τουλάχιστον την Δευτέρα (23/01) μιλάει  για ειρηνική επιχείρηση, χωρίς αντίσταση από πλευράς κατοίκων.  Επειδή όμως τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι,  δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στην περιοχή ανάφεραν ότι την Δευτέρα η συγκρούσεις συνεχίζονταν με εμπρησμούς αυτοκινήτων -που και στο Pinheirinho χρησήμευσαν σαν οδοφράγματα -, διαδηλώσεις και  μπλοκαρίσματα δρόμων, ενώ  υπάρχει και μια σχετική εξάπλωση της βίας στις  γειτονικές παραγκουπόλεις. Την ίδια μέρα, 600 άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στην καταστολή στο Sao Paolo ενώ συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έχουν καλεστεί σε όλες τις  μεγάλες πόλεις της  Βραζιλίας.

Η  γη ανήκει σε μια διαβόητη οικονομική απατεώνα  που  συνελήφθη το 2008. Ωθούμενη από  την έκρηξη ανάπτυξης στο τομέα των ακινήτων , η τοπική διοίκηση και η δικαστική εξουσία  έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από εξώσεις κατειλλημένων σπιτιών και περιοχών και έχει προγραμματίσσει αρκετές ακόμα για το άμεσο μέλλον. Πριν την κατάληψη το οικόπεδο –  έκτασης 1000 στρεμμάτων –  ήταν εγκαταλελλημένο για 30 χρόνια ενώ  η ιδιοκτήτες του είχαν χρέος πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους στο δήμο του Sao Jose dos Campos. Οι κάτοικοι προσωρινά μένουν σε εκκλησίες, σχολεία και νοσοκομεία.

Ενημέρωση (πορτογαλλικά ) Εδώ:
http://www.solidariedadepinheirinho.blogspot.com/

Πηγές:
Διεθνή αστικά site και
http://www.indymedia.org.uk
http://diarioliberdade.org
http://www.freedompress.org.uk
http://www.midiaindependente.org

1 σχόλιο:

  1. αναρχογατουλη kαλημερα, στην χωρα του πλουτου και της απολυτης εξαθλιωσης, στην χωρα αλλου ενος ''σοσιαλιστη'' προεδρου, η ανθρωπινη ζωη ειναι στα χερια των μπατσων και των εμπορων ναρκωτικων, φαβελες και κλειστα-καστρα συκροτηματα κατοικιων, παραλιες με σμιλεμενα κορμια και φονους εφηβων απο τις ειδικες μαυροντυμενες ομαδες των μπατσων.
    Μια ''καλπαζουσα'' ελευθερη αγορα, αλλη μια χωρα με ''λαικο καπιταλισμο''.
    Παγκοσμια λοιπον η υπνωση των λαων, αντε να δουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή