Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Οι άστεγοι και οι εχθροί της ζωής

Ντύθηκα και κατέβηκα στα γρήγορα. Άστεγοι και κόσμος αλληλέγγυος είχαν μπει στο παρατημένο καφενείο στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Το είχε ένα επιχειρηματίας και από όσο ξέρω χρεοκόπησε. Μέσα όλα στην εντέλεια, το μπάρ, τραπέζια και καρέκλες στιβαγμένα. Είχα κάτσει παλιότερα για καφέ . Δεν είναι και άσχημα το μικρό παρκάκι στο πίσω μέρος του κτηρίου και επί της Σόλωνος, εκεί έβαζε τις καρέκλες.


Βρήκα έξω κόσμο μαζεμένο. Λίγοι σκέφτηκα, περίμενα πιο πολλούς. Μέσα σκοτεινά και κάποιοι άνθρωποι να συζητάνε τι θα κάνουν. Βρίσκω και τον @cyllas, τον @coccobily. Έτσι είναι αυτά με τα ψευδώνυμα στο ίντερνετ. Μετά τα χρησιμοποιείς και για ονόματα. Και αυτοί με το κινητό στα χέρια. Το τοίχος της σιωπής των Μ.Μ.Ε. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παπαγαλάκια στα κανάλια. Μια από τα ίδια. Με τα κινητά στα χέρια και γρήγορο γράψιμο για τα αυτονόητα.



Ανησυχία σε όλους μας. Προβληματισμένος ο κόσμος: “Δεν χωράει άλλους το Ρουφ”, “Μπορεί να έρθουν και εδώ οι μπάτσοι, τι θα κάνουμε”,”Το πρωί πέθανε άλλος ένας”.
Αυτές ήταν οι πρώτες εικόνες, ήχοι και σκέψεις. Κάποια στιγμή μπαίνουμε μέσα με τα παιδιά. Έχει λίγο φως . Κάποιος άστεγος μιλάει, μετά ακόμα ένας. Λένε ότι πλέον δεν πάει άλλο. Επίγει η κατάσταση, δεν τους νοιάζει για τα “πολιτικα και τον Καμίνη”. Πρέπει να βρεθεί λύση. Το κρύο πέρα από λέξεις. Kαι σιγά μην πω ότι καταλαβαίνω. Όχι δεν καταλαβαίνω, κανείς δεν καταλαβαίνει. Μόνο άστεγος μπορεί να “καταλάβει”.

Μας λένε για το παλικάρι που τους πέθανε στα χέρια το πρωί. Ήταν χρηστής, λένε ότι τον μάζεψαν από το δρόμο.  Ήταν στα τελευταία, τα πόδια του σάπια. Έχω δει πολλούς, ιδίως εκείνος με το αναπηρικό καροτσάκι στην Ομόνοια και στα Χαυτεία. Πότε δεν μπόρεσα να κοιτάξω στα ίσια τα πόδια του. Ελπίζω να μην ήταν αυτός. Θυμάμαι την φάτσα του. Είναι σαν να τον ξέρω. Τον πήγαν σε 3-4 νοσοκομεία λένε και δεν τον δέχτηκαν. Άγνωστο γιατί. Ένας από τους άστεγους μας λέει : “Τον κράτησα και εγώ στα χέρια μου για δύο-τρείς ώρες. Πήραμε πολλά τηλέφωνα, δεν ερχόταν κανείς.”

Κάποια από τα παιδιά που τρέχουν και βοηθάνε τους άστεγους στο Ρουφ έχουν νεύρα. Ένας αναφέρει ότι τον έπιασε ταχυκαρδία από το νέο του θανάτου. Έτσι είναι. Αν έχεις δει το πρόσωπο..

Λένε πως κάπου είδαν μπάτσους και κλούβες. Αποφασίζω με έναν φίλο να κάνουμε το γύρο του τετραγώνου. Ναι. Έχει έρθει μια επί της Ακαδημίας και άλλη μια έφευγε για κάπου αλλού. Πριν δεν ήταν εκεί. Μπορεί όμως να είναι απλά επειδή εκεί τους βάζουν. Συνηθισμένοι στη περιοχή. Ο στρατός κατοχής είναι μια καθημερινότητα.

Φεύγω προς το παρόν. Είπαν ότι χρειαζόταν κάποια γεύματα για τους αστέγους. Υπάρχουν άνθρωποι που μαγειρεύουν σε κοινωνικές κουζίνες και στέλνουν. Όπως μπορεί ο καθένας και όλοι μαζί.
Γυρίζω σπίτι. Διαδίκτυο. Επείγον ήρθαν τα ΜΑΤ τελικά! Έχουν αποκλείσει την είσοδο και είναι κάποιος κόσμος μέσα. Όταν έφευγα οι άστεγοι είχαν μείνει μόνοι τους μέσα για να συζητήσουν τι θα κάνουν. Αυτοί πρέπει να αποφασίζουν.

Ντύνομαι ξανά και βγαίνω στο δρόμο. Γωνία Σόλωνος και Ιπποκράτους μια κλούβα-λεωφορείο. Δεν το πιστεύω..θα τους εκκενώσουν. θα το κάνουν. Έξω κόσμος αρκετός και έρχονται. Επιτέλους και άλλοι έρχονται. Είμαστε καμιά 150αρια. Παντού διμοιρίες πράσινων. Η πόρτα αποκλεισμένη από μπλε. Τσαμπουκάς από τον επικεφαλής. μιλάει στον ασύρματο για να τον ακούσουν: “Δέχομαι πιέσεις(εννοεί τον κόσμο) αλλά θα προχωρήσω κανονικά”. Μπράβο στρατηγέ Ρόμελ της Σόλωνος. Ακόμα ένας περήφανος στρατηλάτης της ΓΑΔΑ ετοιμάζεται να τιμήσει τον ελληνικό πολιτισμό. Η επιχείρηση ξεκινά. Οι μπάτσοι δίνουν σπρωξιές με τις ασπίδες . Κάποιοι χτυπούν. Αντεγκλήσεις. Συνθήματα. Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών. Πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών.”
Μας κυκλώνουν από παντού πράσινοι. Έρχονται να βγάλουν τους άστεγους. Ο Καμίνης έχει κάνει μήνυση. Και όμως θα το κάνουν. θα προσαγάγουν άστεγους.
Ξεκινάνε. Ολόκληρη επιχείρηση τσίρκο με πάνω από τέσσερεις διμοιρίες που βγάζουν σταδιακά από μέσα..15 ανθρώπους. Σκέτο τσίρκο. Βρισίδια και φωνές. Ο κόσμος βρίζει. Κάποιοι δολοφόνοι των ΜΑΤ φαίνονται εκνευρισμένοι. Ο κόσμος φωνάζει “άστεγο騔άστεγοι”. Ξελαρυγγιαζόμαστε.”Τι εντολές εκτελείτε”,”ρε είναι άστεγοι”..! Σταματά η κίνηση στην Σόλωνος. Ο κόσμος από τα αμαξιά κοιτάει. Πολλοί φωνάζουν στον κόσμο στα αμάξια :”τι τους κοιτάτε ρε, ο Καμίνης συλλαμβάνει άστεγους”.
Ένας μπάτσος λέει να ανεβούμε στο πεζοδρόμιο. Φυσικά αρνούμαστε. Και άλλοι πράσινοι κινούναι απειλητικά. Κάποιοι κάνουν και καλά ότι ορμούν για ψάρωμα. Το “αδιανόητο” όπως πάντα.. συμβαίνει: Ένας δολοφόνος των ΜΑΤ ειρωνεύεται τους άστεγους και κάνει χειρονομίες προς το πλήθος. Βροχή από χριστοπαναγίες από τον κόσμο. Tους έχουν βάλει στη κλούβα και φεύγουν. Ο κόσμος συζητά σε πηγαδάκια τι να κάνει. Πέφτει η ιδέα για πορεία στο ΑΤ Εξαρχείων. Εκεί τους πάνε.



Ξεκινάμε.Σόλωνος, Χαριλάου Τρικούπη, Καλιδρομίου. θα μείνουμε αρκετή ώρα έξω από το Α.Τ. Εξαρχείων. Πληροφορίες λένε ότι μεθοδεύεται η απεμπλοκή του Καμίνη από την ιστορία. Αν τους κατηγορήσουν για “διακεκριμένη φθορά” είναι αυτόφωρο και σημαίνει ότι αυτεπαγγέλτως κινήθηκε ο εισαγγελέας. Ο Καμίνης στην “απ΄’εξω.”

Γυρίζω σπίτι. Στο ίντερνετ χαμός. Κάποια παπαγαλάκια από τα κανάλια ισχυρίζονται λέει ότι δεν υπήρχαν άστεγοι. Εμείς δεν τους κάνουμε για μαρτυρες. Γιατί άλλωστε. Αφού παίρνουν το ρεπορτάζ από τη ΓΑΔΑ στα γραφεία τους. Έτσι γίνεται το παιχνίδι.

Δεν είμαι αντικειμενικός. Δεν είμαι επαγγελματίας ρεπόρτερ. Ήμουν εκεί γιατί με χρειαζόταν άνθρωποι. ήμουν εκεί γιατί ήμουν αλληλέγγυος. ήμουν εκεί γιατί ζω σε μια γειτονιά με ιστορία, τα Εξάρχεια. Ήμουν εκεί γιατί έχω θέρμανση στο σπίτι και κάποιοι άλλοι πεθαίνουν.

Δεν δέχομαι απο κανέναν παπαγάλο είτε δημοσιογράφο είτε πολιτικό να λέει πως δεν έπρεπε να ήμουν εκεί. Πως οι άνθρωποι είναι παράνομοι όταν θέλουν φαι, στέγαση και περίλθαψη.
Σήμερα γνώρισα ανθρώπους περήφανους, αξιοπρεπέστατους οι οποίοι διεκδίκησαν το ανθρώπινο δικαίωμα στην στέγαση. Άστεγοι στο δρόμο που σήμερα το πρωί πέθανε χρήστης στα χέρια τους στο Ρουφ από σηψαιμία επειδή κανένα νοσοκομείο δεν τον δέχτηκε. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στη ΓΑΔΑ κατηγορούμενοι για “κλοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ” και για “διακεκριμένη φθορά”, από τον Καμίνη και το σύστημα που του κάνει πλάτες για να τον αναδείξει σε νέο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Ο Καμίνης από σήμερα δεν είναι ούτε καπιταλιστής, ούτε πολιτικός, ούτε δήμαρχος ούτε τίποτα.
Είναι εχθρός της ζωής -και ως τέτοιος- θα πρέπει κατά την ταπεινή μου άποψη να αντιμετωπίζεται από οποιονδήποτε λογικό άνθρωπο που μένει Αθήνα. Παρέα δηλαδή με τους Νεοναζί του Μιχαλολιάκου, τα παπαγαλάκια των καναλιών που έλεγαν ότι δεν υπήρχαν άστεγοι συλληφθέντες και το δολοφόνο των ΜΑΤ που ειρωνεύτηκε τους άστεγους όταν τους πήγαιναν στη κλούβα.

Εχθροί της ζωής.

risinggalaxy

υστερόγραφο:

Ιδού πως παίζεται το παιχνίδι με τους “δημοσιογράφους”:
Aς σημειωθεί ότι γίνεται παραλληλισμός με τα γεγονότα της Υπατίας πέρισυ. Πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν τότε, ότι αύριο μεθαύριο θα λένε και για Έλληνες ότι έλεγαν για τους μετανάστες, οι διάφοροι “δημοσιογράφοι” και ακροδεξιοί. Ορίστε λοιπόν:
Είσαι φτωχός; Είσαι αλληλέγγυος και βοηθάς; Δεν δικαιούσαι να ομιλείς. Μιλάει το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο τώρα. Σκασμός.



1 σχόλιο:

  1. Αλλη μια Υπατία πήγατε να το κάνετε, αλλά ακόμη και ο συριζο-πασόκος Καμίνης, δεν άντεξε και αντέδρασε. Οπως όλη η κοινωνία. Περαστικά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή