Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Κάνουν απεργία πείνας, για να βρουν δουλειά....και οι αστυνομικοί τούς έσυραν στην υπηρεσία, τους φωτογράφισαν και τους πήραν δακτυλικά αποτυπώματα σαν να ήταν εγκληματίες.

Με μοναδικό αίτημα την ανεύρεση δουλειάς, ένα ζευγάρι ξεκίνησε από την Παρασκευή απεργία πείνας στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας της Καβάλας. Ο 60χρονος Λάζαρος Παπαδόπουλος και η 40χρονη σύζυγός του, Φρειδερίκη Τόκα, την Παρασκευή το πρωί έστησαν μια σκηνή σε μια άκρη της πλατείας και σήκωσαν ένα πανό, με το οποίο κάνουν γνωστό ότι άρχισαν απεργία πείνας από τις 11 Μαρτίου, με αίτημα την ανεύρεση δουλειάς.

Η σκηνή απομακρύνθηκε λίγη ώρα αργότερα μετά από εισαγγελική παρέμβαση, ενώ το ζευγάρι μεταφέρθηκε στην αστυνομία, όπου έγινε αναγνώριση στοιχείων και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερο. Ωστόσο, συνεχίζουν την απεργία πείνας για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, καταγγέλλοντας τη στάση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας, καθώς, όπως λένε, οι αστυνομικοί τούς έσυραν στην υπηρεσία, τους φωτογράφισαν και τους πήραν δακτυλικά αποτυπώματα σαν να ήταν εγκληματίες.


Το μεσήλικο ζευγάρι από την Παρασκευή κοιμάται στις κερκίδες του διαμορφωμένου ανοιχτού θεάτρου στην πλατεία Ελευθερίας και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, αν ο δήμος ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας δεν τους δώσει δουλειά. Ο 60χρονος άντρας και η 40χρονη γυναίκα δηλώνουν πως βρίσκονται σε απόγνωση, αφού και οι δύο είναι περισσότερα από τέσσερα χρόνια άνεργοι, ενώ πριν από λίγες μέρες ο ιδιοκτήτης του σπιτιού όπου διαμένουν τους γνωστοποίησε πως θα τους κάνει έξωση, αν δεν καταβάλουν τα επτά νοίκια που του χρωστούν.

Ο κ. Παπαδόπουλος εργάστηκε με ολιγόμηνες συμβάσεις έργου ως οδηγός στον Δήμο Καβάλας μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2009, έκτοτε όμως παραμένει άνεργος παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς τον δήμο. Η κα Τόκα είναι βοηθός μάγειρα και, όπως υποστηρίζει, είναι άνεργη τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Η ίδια επισημαίνει πως, λόγω της ηλικίας τους, δύσκολα μπορούν να βρουν δουλειά και ότι όλο αυτό το διάστημα απευθύνθηκαν τόσο στον δήμαρχο όσο και τους βουλευτές, ώστε να βρουν δουλειά και να μπορέσουν τουλάχιστον να πληρώσουν τα νοίκια, για να μην τους γίνει έξωση.

Ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, σε δηλώσεις του τόνισε ότι αναγνωρίζει την άσχημη κατάσταση των δύο συμπολιτών του, αλλά λέει πως ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να απασχολήσει προσωπικό αυτό το διάστημα. Σε λίγο καιρό, σημειώνει, και εφόσον υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη, θα υπάρξει η δυνατότητα απασχόλησης ανέργων σε δημοτικές επιχειρήσεις.

Επίσης, προσθέτει ότι ο δήμος θα έχει σε δύο μήνες τη δυνατότητα να απασχολήσει εποχικό προσωπικό με την προκήρυξη, όμως, ανοιχτού διαγωνισμού (πάντα με κριτήρια Α.Σ.Ε.Π.) για την καθαριότητα, τη συντήρηση των ακτών και την κατασκευή έργων αυτεπιστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου