Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Για τη δημιουργία ενός Σωματείου Ανέργων

Εργάτες χωρίς δουλειά

Αν έχουμε λίγα δικαιώματα ως εργαζόμενοι, τότε ως άνεργοι δεν έχουμε κανένα. Γι’ αυτό το λόγο είναι επιτακτική η ανάγκη για μια πρώτη συνάντηση όσων νιώθουν πως πρέπει να δράσουν σε ένα πεδίο, όπου ενώ φαινομενικά υπάρχουν λίγες δυνατότητες παρέμβασης, στην πραγματικότητα ανοίγονται πολλοί δρόμοι πέρα από τους καθιερωμένους.  

Παίρνουμε την πρωτοβουλία κάποιοι άνεργοι (εργαζόμενοι χωρίς δουλειά), ώστε να ξεκινήσει μια κίνηση γύρω από αυτό το ζήτημα, όχι για να έχουμε να λέμε αλλά για να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. 

 Το ζήτημα που θέλουμε να θέσουμε είναι: η δημιουργία Συνδέσμου Ανέργων (Συλλόγου, Σωματείου, Συνδικάτου, ή όπως αλλιώς το ονομάσουμε)

 Ποια σημεία κατά τη γνώμη μας πρέπει να συζητηθούν: 

 - η θεσμική του κατοχύρωση του Συνδέσμου (καταστατικό στο Πρωτοδικείο)
 - να καθορίσουμε ποιοι θα μπορούν να είναι μέλη του 
- η δημιουργία αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών λειτουργίας (με βασικό όργανο την ΓΣ και με συντονιστικά όργανα)
- η στήριξη του Συνδέσμου από τα σωματεία των εργαζομένων
 - η δημιουργία δομών αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών του Συνδέσμου και των ανέργων γενικότερα
 - η δημιουργία συνεργατικών και αυτοδιαχειριστικών δομών απασχόλησης
 - να θέσουμε τους όρους, τα αιτήματα και τις μορφές με τα οποία θα διεκδικήσουμε δικαιώματα από τα αφεντικά και το κράτος
 - να συνδεθούμε με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα αλλά και με συλλογικότητες γειτονιάς (π.χ.τοπικές επιτροπές ανέργων, κινήσεις κλπ)
 - να είναι ένας Σύνδεσμος μαζικός που θα απαντά σε πραγματικές ανάγκες των ανέργων και όχι ένα άμαζο και αναποτελεσματικό πράγμα όπου θα κυριαρχούν αλλότριες επιδιώξεις με παραγοντιλίκια,  συμβιβαστικές λογικές, ιδεολογικές και κομματικές περιχαρακώσεις. 

Εργαλείο για να προωθήσουμε αυτή την ιδέα  είναι μια «Ανοιχτή Πρωτοβουλία» που πρέπει να συγκροτηθεί από ανέργους και η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών και θα χαράξει όλα τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν. 

Καλούμε σε συνάντηση - συζήτηση
στα γραφεία του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής
(Λόντου 6 & Μεσολογγίου, Εξάρχεια)
 το Σάββατο 12 Μάρτη στις 6 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου