Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Εφυγε ο "Καπετάν Κεμάλ"

Έφυγε σε ηλικία 95 ετών από τη ζωή ο Τούρκος συγγραφέας, ακαδημαϊκός και αγωνιστής του Δημοκρατικού Στρατού Μιχρί Μπελί, γνωστός στο βουνό ως “Καπετάν Κεμάλ”. Γεννημένος το 1915 στη Σηλυβρία της ανατολικής Θράκης ο Μιχρί Μπελί μετέβη το 1937 στις ΗΠΑ για να συνεχίσει τις σπουδές του. Εκεί ασπάστηκε τις ιδέες του κομμουνισμού και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των καταπιεσμένων μαύρων του Νότου.



Το 1941 επέστρεψε στην Τουρκία, όπου εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Μετά τις φυλακές και τις διώξεις το 1947 ο Μπελί μετέβη στην Ελλάδα προκειμένου να πολεμήσει στο πλευρό του Δημοκρατικού Στρατού μέχρι το τέλος του Εμφυλίου. Το 1950 επέστρεψε στην Τουρκία και φυλακίστηκε ως ηγετικό στέλεχος του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Με το στρατιωτικό πραξικόπημα έφυγε από την Τουρκία, όπου επέστρεψε το 1974. Λίγα χρόνια μετά τραυματίστηκε σοβαρά εξαιτίας απόπειρας δολοφονίας εναντίον του. Με το πραξικόπημα του στρατηγού Εβρέν το 1980 έφυγε πάλι, στη Σουηδία αυτή τη φορά, όπου έζησε μέχρι το 1992, οπότε επέστρεψε στην πατρίδα του.

Τη ζωή “ταινία” του Μπελί κατέγραψε στο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ “Καπετάν Κεμάλ ο σύντροφος” ο γνωστός σκηνοθέτης Φώτος Λαμπρινός. Για τον θάνατο του Μπελί ο Φ. Λαμπρινός δήλωσε ότι: “Όσο και αν κάτι είναι αναμενόμενο -εδώ και καιρό ο Μιχρί Μπελί, είχε σοβαρά προβλήματα- αλλά, ακόμα κι αν είχε φτάσει στα 97 του χρόνια, η είδηση του θανάτου του με πλήγωσε πολύ, γιατί έχω την αίσθηση ότι άνθρωποι σαν κι αυτόν δεν πεθαίνουν. Αναχωρούν απλώς για κάποιο ταξίδι ή για κάποιο μακρινό προορισμό, απ' όπου μας στέλνουν μονίμως σημάδια της διαρκούς παρουσίας τους”.



απο την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου