Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

«Μετωπικές» κρούσεις για ενιαίο ψηφοδέλτιο στην Αριστερά

Συνάντηση σε κοινό αγώνα «με δυνάμεις από το ΚΚΕ έως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το σοσιαλιστικό χώρο μαζί με όλους όσοι παλεύουν κατά του μνημονίου» αξιώνουν χαρακτηριστικά πάλαι ποτέ στελέχη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη σκέπη του Μετώπου Ανατροπής και Αλληλεγγύης. Την Αριστερή Συνεργασία Ανατροπής, εντός του Μετώπου, συγκρότησαν περίπου 100 (πρώην αλλά και νυν) στελέχη οργανώσεων στον ευρύτερο χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς.

Προσωπικότητες όπως η κ. Αυγή Θεοδόση και οι κ.κ. Τάσος Σταυρόπουλος (υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με το ψηφοδέλτιο Αλαβάνου) και Γιώργος Παπαπέτρου συμμετέχουν στην ΑΡΣΥΝΑ, η οποία συστρατεύθηκε με το Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης. Μαζί με (άλλα) στελέχη τα οποία μέχρι πρότινος εξέφραζαν σαφώς το πιο ριζοσπαστικό τμήμα του ΣΥΝ κινούνται στη λογική ότι η πρωτοβουλία τους δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά σε σχέση με το ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας ως απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου απέναντι στην πολιτική του Μνημονίου.


Για την Κουμουνδούρου, τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΝ τα οποία μετέχουν στη νέα κίνηση είχαν ήδη διαφοροποιηθεί από τις κεντρικές επιλογές του κόμματος. Για όσους διατηρούν την ιδιότητα του μέλους στις ευρύτερες δυνάμεις της παράταξης, στελέχη του ΣΥΝ παραπέμπουν στις ίδιες τις οργανώσεις στις οποίες εκείνοι ανήκουν, προκειμένου για τη διαχείριση ζητημάτων που ενδέχεται να προκύψουν.

Οι πολιτικές θέσεις της ΑΡΣΥΝΑ δεν αποκλείουν από τη συζήτηση την επιλογή της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Η αξίωση για τη δημιουργία μεγάλου αριστερού μετώπου κατά της ασκούμενης πολιτικής συγχρονίζεται με την πρόσφατη έκκληση του κ. Αλέκου Αλαβάνου -όπως αυτή διατυπώθηκε με το κλείσιμο των εργασιών της 1ης Πανελλαδικής Σύσκεψης του Μετώπου Ανατροπής και Αλληλεγγύης:
«Αν ρωτούσε κανείς ποια είναι η κεντρική ιδέα της 1ης Πανελλαδικής Συνάντησης του Μετώπου, η απάντηση είναι η ενότητα. Πρώτο: ενότητα της αριστεράς με την κοινωνία γιατί σήμερα υπάρχει ένα τείχος. Δεύτερο: κοινή δράση όλης της αριστεράς, στη γειτονιά, στην δουλειά, στα διόδια, στα συλλαλητήρια – χώροι του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ με ΣΥΝ, ΑΚΟΑ και άλλες συνιστώσες, αγωνιστικά διαφοροποιημένοι από το ΠΑΣΟΚ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αντεξουσιαστές αποστασιοποιημένοι από την τυφλή βία. Για να το εκφράσω και με εκλογικούς όρους. Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής προτείνει σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς: όλη η αριστερά σε ενιαίο μετωπικό ψηφοδέλτιο».

Σημειώνεται ότι τη Συνδιάσκεψη του Μετώπου, στην οποία συμμετείχαν περίπου 400 άτομα, χαιρέτισαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ οι κ.κ. Π. Λαφαζάνης, Τ. Μαστρογιαννόπουλος και Γ. Μπανιάς. Το «παρών» έδωσε και αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το νέο Συντονιστικό Όργανο του Μετώπου απαρτίζεται από τους Α. Αλαβάνο, Κ. Βαμβακά, Α. Θεοδόση (ΑΡ.ΣΥΝ.Α), Χ. Καπάταη, Χ. Καραμάνο (ΚΟΕ), Δ. Μαντζουράτο (ΚΕΔΑ), Σ. Μάρταλης (ΔΕΑ), Κ. Παπουλή, Γ. Σαπουνά (ΑΠΟ), Τ. Σταυρόπουλο, Ε. Σωτηρίου (ΚΟΕ).

«Ας αναζητήσουν αλλού ένα καλό σαβουάρ βιβρ. Από το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής δεν πρόκειται να μπει νερό στο κρασί μας, τα λόγια και οι πράξεις μας θα είναι σκληρά, μέχρι να καταρρεύσει αυτή η κυβέρνηση», δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Αλαβάνος, απαντώντας στις αιτιάσεις περί λαϊκισμού στον πολιτικό λόγο του Μετώπου. Ο ίδιος μίλησε για «κλονισμό της εμπιστοσύνης» ως βασικό ζήτημα για τις σημερινές αριστερές δυνάμεις στη χώρα.
Αναφερόμενος στις κριτική την οποία δέχεται η Αριστερά για τις οικονομικές θέσεις της, σημείωσε πως «όλες οι αναλύσεις σε βιβλία, μελέτες, εφημερίδες στα αγγλικά χρησιμοποιούν για την αναδιοργάνωση του δημόσιου χρέους τον όρο “default” που σημαίνει αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων απέναντι στους πιστωτές (είναι δηλαδή σε βάρους τους) και όχι τον όρο “bankruptcy” που σημαίνει διανομή της περιουσίας του δανειζόμενου στους πιστωτές, “χρεωκοπία”».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου