Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ 15ΗΣ ΜΑΗ ΗΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ


ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ 15ΗΣ ΜΑΗΣ ΗΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Αλληλεγγύη στους Ισπανούς που είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Puerta del Sol από τις 15 Μαΐου, εξέφρασαν με την σειρά τους οι Πορτογάλοι, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν και αυτοί στις 19 Μάη στην πλατεία Rossio όπου και παραμένουν μέχρι σήμερα.

Όπως μας πληροφόρησε ο Guilheme M., μέλος της ομάδας πληροφόρησης, η δράση αυτή ξεκίνησε από Ισπανούς φοιτητές που κατοικούν στην Λισαβόνα ως ένδειξη αλληλεγγύης στο κίνημα της 15ης Μαΐου “Los Indignados” στην Ισπανία.

Όπως μας εξήγησε ο ίδιος η δράση αυτή δεν περιορίστηκε απλά σαν μία ένδειξη αλληλεγγύης αλλά έδωσε το έναυσμα να εκφραστούν τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον πορτογαλικό λαό εν όψει της επερχόμενης κρίσης.

Ισπανοί, Πορτογάλοι φοιτητές αλλά και εργαζόμενοι έχουν συγκεντρωθεί από τις 19 Μάη στην κεντρική πλατεία της Λισαβόνας Rossio και έχουν ως στόχο να παραμείνουν εκεί μέχρι τις εκλογές οι οποίες έχει ανακοινωθεί ότι θα λάβουν χώρα στις 5 Ιουνίου.
Κάθε μέρα και συγκεκριμένα το απόγευμα πραγματοποιείται ανοιχτή συνέλευση οπού κρίνεται η συνέχιση η μη της δράσης αυτής. Χτες στις 22 Μάη αποφασίστηκε μέσω της συνέλευσης να πραγματοποιηθεί πορεία το Σάββατο 28 Μάη.

Το κύριο αίτημά τους, ύστερα από την είσοδο της Πορτογαλίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι η σύσταση μιας μη κυβερνητικής επιτροπής ελέγχου του χρέους, η οποία θα αποσαφηνίσει την πραγματική διάσταση του χρέους και θα επιβλέπει πως θα χειριστεί η κυβέρνηση την οικονομική βοήθεια που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ε.Ε.

Τέλος αυτό που μας κατέστησε σαφές ήταν ότι «Το κίνημα αυτό δεν αφορά μόνο τον πορτογαλικό λαό ή τον ισπανικό αλλά αφορά όλους τους πολίτες ανά τον κόσμο που βρίσκονται στο ίδιο ή και χειρότερο οικονομικό-πολιτικό επίπεδο.»
«Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιταχθούμε στα μέτρα που λαμβάνονται διεθνώς.» Παρακάτω σας παραθέτουμε ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΡΟΣΣΙΟΥ Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Rossio, έχοντας επίγνωση ότι πρόκειται για μια δράση κινητοποίησης και αντίστασης, συμφώνησαν να δηλώσουν τα εξής:
Εμείς, πολίτες, γυναίκες και άνδρες, εργαζόμενοι και εργαζόμενες, μετανάστες, φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι, ενωμένοι με οργή ενάντια στην ασφυκτική κοινωνική και πολιτική κατάσταση την οποία αρνούμαστε να δεχτούμε ως αναπόφευκτη, καταλαμβάνουμε τους δρόμους μας.
Ενωνόμαστε έτσι, με εκείνους που σήμερα μάχονται ανά τον κόσμο για τα δικαιώματα τους εναντία στην διαρκή καταπίεση του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος. Από το Reykjavik στο Cairo, από το Wisconsin στην Madrid, ένα μαζικό κύμα σαρώνει τον κόσμο.
Σύμφωνα με αυτό, η σιωπή και η παραπληροφόρηση των μέσων ενημέρωσης, τα οποία ποτέ δεν ασχολούνται με τις συνεχείς αδικίες σε όλες τις χώρες, αλλά επιπλέον διακηρύσσουν ότι η λιτότητα, η κατάργηση των δικαιωμάτων και την κατάλυση της δημοκρατίας είναι αναπόφευκτα.
Η πραγματική δημοκρατία δεν υπάρχει όσο ο κόσμος διοικείται από μια οικονομική δικτατορία. Το μνημόνιο που υπογράφηκε στις πλάτες μας με το ΔΝΤ και ΕΕ κρατάει ομήρους τη δημοκρατία και τη ζωή μας.
Σε χώρες ανά τον κόσμο όπου παρεμβαίνει, το ΔΝΤ οδηγεί σε απότομη πτώση του προσδόκιμου ζωής.
Το ΔΝΤ σκοτώνει!
Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το απορρίψουμε. Απορρίπτουμε τις περικοπές στους μισθούς μας, στις συντάξεις μας και στην κοινωνική πρόνοια, την ίδια στιγμή που οι ένοχοι αυτής της κρίσης όχι μόνο γλιτώνουν αλλά πλουτίζουν.
Γιατί πρέπει να επιλέξουμε να ζήσουμε μεταξύ ανεργίας και επισφάλειας;
Γιατί πρέπει να αποδεχτούμε την καταλήστευση των δημόσιων υπηρεσιών, στερώντας μας, μέσω της ιδιωτικοποίησης, αυτό που πληρώνουμε για όλη μας την ζωή; Όμως, λέμε όχι.
Υποστηρίζουμε την απόσυρση του σχεδίου της τρόικας. Όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, σαν την Ισλανδία, δεν θα δεχτούμε να υποθηκεύσουμε το παρόν μας και το μέλλον μας για ένα χρέος που δεν είναι δικό μας.
Αρνούμαστε να δεχθούμε την κλοπή της ελπίδας για το μέλλον μας. Σκοπός μας είναι να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας και να παρέμβουμε αποτελεσματικά σε όλες τις λειτουργίες της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Αυτό το πράττουμε, σήμερα, με λαϊκές συνελεύσεις.
Καλούμε όλο των κόσμο να συμμετάσχει, στους δρόμους, στις πλατείες, σε κάθε γωνιά, κάτω από τη σκιά του κάθε αγάλματος, έτσι ώστε, ενωμένες και ενωμένοι, μπορούμε να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ. ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ Λισαβόνα, 23/05/2011

  http://acampadalisboa.wordpress.com

1 σχόλιο: