Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Ο ρατσισμός επίσημη πολιτική του ελληνικού κράτους


Έκθεση Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) πραγματοποίησε μια σειρά δραστηριοτήτων, ορισμένες σε συνεργασία με άλλους φορείς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση της δραματικής όξυνσης της ρατσιστικής βίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ολομέλεια της ΕΕΔΑ υιοθέτησε δύο ειδικές εκθέσεις στις από 19.5.2011 και 17.5.2012 συνεδριάσεις της. Η ΕΕΔΑ έστρεψε πρωτίστως την προσοχή της στη δικαιοσύνη και την αστυνομία, καθώς η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, οι συστάσεις των διεθνών οργάνων και σχετικές μελέτες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική νομοθεσία και οι μηχανισμοί παρακολούθησης των περιστατικών ρατσιστικής βίας, καθώς και η ποινική αντιμετώπισή τους είναι αναποτελεσματικοί ή ανύπαρκτοι. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη έκθεση της ΕΕΔΑ, η βία εξαπλώθηκε και η διασύνδεσή της με τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση διευρύνθηκε. Η καταφανής δράση ακραίων ομάδων κρούσης κατά αλλοδαπών γίνεται ανεκτή από τις αρχές σε ένα γενικευμένο και ολοένα οξυνόμενο κλίμα ανασφάλειας, αδιαλλαξίας και παραλυσίας. Στο συμπέρασμα αυτό συντείνουν τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των καταγεγραμμένων περιστατικών ρατσιστικής βίας από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν το Μάρτιο 2012. 


Στη δεύτερη έκθεση, η ΕΕΔΑ επιχειρεί μια συνοπτική πλην εύληπτη παράθεση των προβληματισμών και των αντίστοιχων προτάσεων των διεθνών και ευρωπαϊκών οργάνων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη δράση ακραίων ομάδων κρούσης κατά αλλοδαπών. Εξετάζονται, ιδίως, οι πρακτικές εκφοβισμού και συστηματοποίησης της βίας των ομάδων αυτών, καθώς και η ιδιαίτερα ανησυχητική πτυχή της συμμετοχής ανηλίκων σε κάποιες από τις ρατσιστικές επιθέσεις. Επιπλέον, η ΕΕΔΑ διατυπώνει την ανησυχία της για την επίδραση στη δημοκρατία της αποδοχής του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας μέσω του δημόσιου πολιτικού και θρησκευτικού λόγουκαι απευθύνει στα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ συγκεκριμένες προτάσεις αποκήρυξης της ρατσιστικής βίας και αναμετάδοσης του ρατσιστικού λόγου. Τέλος, η ΕΕΔΑ προσεγγίζει για πρώτη φορά τη ρατσιστική βία στα γήπεδα. Διατυπώνονται νομοθετικές προτάσεις και συστάσεις στους αθλητικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες, καθώς ο χώρος των γηπέδων αποτελεί το πιο αθέατο ή παραγνωρισμένο φυτώριο ρατσισμού, όπου «ευδοκιμούν» και συνυπάρχουν ακραίες εκφάνσεις της βίας.
 Η ΕΕΔΑ διαπιστώνει μια σημαντική ποιοτική και ποσοτική αλλαγή: μέχρι πρόσφατα τα ρατσιστικά περιστατικά βίας δεν γίνονταν γνωστά και τα θύματα έμεναν αόρατα για την Πολιτεία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όμως, παρατηρείται έξαρση και εξάπλωση των βίαιων περιστατικών τα οποία φτάνουν στη δημοσιότητα. Η σιωπή της Πολιτείας έναντι της έξαρσης συμβάλλει στη διάχυση του ρατσισμού και τη διαδικασία «απενοχοποίησης» της ελληνικής κοινωνίας για ακραίες και απρόκλητες βίαιες συμπεριφορές. Η συχνότατη πλέον μετάδοση μέσω του Τύπου ειδήσεων σχετικά με ρατσιστικές επιθέσεις δεν αφήνει στις αρχές το περιθώριο να σιωπούν ή να υποτιμούν την εξάπλωση των ρατσιστικών επιθέσεων από ομάδες κατά νομίμως ή μη νομίμως διαμενόντων αλλοδαπών στην επικράτεια. Αν η Πολιτεία επιδείξει αδράνεια ή ανοχή έναντι των συχνών επιθέσεων και νομιμοποιήσει έστω και δια παραλείψεως την εξάπλωση της ρατσιστικής βίας, το κοινωνικό σύνολο κινδυνεύει να εξοικειωθεί απολύτως με την τυφλή και κυνική βία κατά των αδυνάτων. Η ανασφάλεια δε η οποία προκαλείται σε μεγάλες μερίδες του στοχοποιούμενου πληθυσμού δύναται να οδηγήσει σε ακραίες κοινωνικές συγκρούσεις.

 Η ΕΕΔΑ επισημαίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή έμφαση πως στις παρούσες συνθήκες οικονομικής ύφεσης, ρήξης του κοινωνικού ιστού και ταχύτατης περιθωριοποίησης ομάδων του πληθυσμού, το φαινόμενο απειλεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η συμμετοχή ανηλίκων, υπό την καθοδήγηση ενηλίκων, σε εξαιρετικά βίαια περιστατικά εντείνει την ανησυχία της ΕΕΔΑ, καθώς προμηνύει ότι η ακραία ρατσιστική βία ήρθε για να μείνει. Το ερώτημα είναι αν η Πολιτεία, έστω και αργά, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να υπερασπιστεί τις αρχές της δημοκρατικής κοινωνίας ή θα παραδοθεί στην κυριαρχία του μίσους.
Πηγή: ΕΕΔΑ
Ο ρατσισμός θα αποτελέσει βασικό συστατικό στοιχείο της τρικομματικής συγκυβέρνησης.
Αυτό επιβεβαίωσε ο Υπουργός δημόσιας τάξης Νίκος Δένδιας στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους “παράνομους μετανάστες” παραθέτοντας “στοιχεία” που αποδεικνύουν – όπως είπε – πως “είναι απίστευτα μεγάλος ο αριθμός των αλλοδαπών που μετέχει στο σοβαρό έγκλημα”,επιλέγοντας τις κατηγορίες εγκλημάτων που τον βολεύουν (ανθρωποκτονίες – ληστείες με συμμετοχή “αλλοδαπών δραστών” σε ποσοστά κοντά στο 50%). Ξέχασε να πει βέβαια πως η συντριπτική πλειοψηφία των “αλλοδαπών δραστών” είναι κοινοτικοί υπήκοοι και όχι “λαθρο”μετανάστες, ενώ συνολικά, η συμμετοχή των “ελλήνων δραστών” στο έγκλημα έχει αυξηθεί ραγδαία σε όλα τα είδη παραβατικότητας από το 2010 και μετά εξ’αιτίας της φτωχοποίησης και εξαθλίωσης ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων. Ο Δένδιας δήλωσε πως θα επιταχυνθεί η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, θα ενισχυθεί η FRONTEX και θα γίνουν μετατάξεις στην Αστυνομία για να λειτουργήσουν τα υπάρχοντα και να δημιουργηθούν νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης που ονόμασε κομψά “Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας παράνομων μεταναστών” ακολουθώντας τη γραμμή που χάραξαν οι προκάτοχοί του.
Οι δηλώσεις Δένδια έγιναν λίγο μετά από εκείνες του Σαμαρά, ο οποίος είχε ήδη προαναγγείλλει “αλλαγές του νομικού πλαισίου για την απόδοση Ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν εδώ, αλλά και για ολόκληρο το νομικό πλαίσιο της Μεταναστευτικής πολιτικής”. Την ίδια ώρα, οι “Ανεξάρτητοι Έλληνες” αλλά και οι νεοναζί της “Χρυσής Αυγής” κατέθεσαν προτάσεις νόμου για την πλήρη κατάργηση του νόμου περί ιθαγένειας. Ενός νόμου που ήδη εξαιρεί από τη διαδικασία τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν εδώ, αλλά και των μακροχρόνια διαμενόντων μεταναστών. Ξέχασαν – βάβαια – να αναφέρουν πως δεν είναι πάνω από 7.000 συνολικά όσοι μετανάστες, ενήλικες ή ανήλικοι, έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια από τη θέσπιση του σχετικού νόμου έως σήμερα λόγω των ρατσιστικών προϋποθέσεών τουΕίναι προφανές πως ο ρατσισμός θα είναι ένα από τα βασικά όπλα της τρικομματικής για την παραπλάνηση του κόσμου τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, την ώρα που ο Σαμαράς θα επιχειρεί να ξεπουλήσει κάθε δημόσιο αγαθό και οργανισμό και να κάμψει τις λαϊκές αντιστάσεις στα νέα μέτρα μνημονιακής λιτότητας. Αβαντάροντας προκλητικά και τους νεοναζί.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Δένδια πως “Η Ελληνική Δημοκρατία δεν μπορεί να αποδεχθεί ούτε την αμφισβήτηση του ρόλου των Σωμάτων Ασφαλείας ούτε την οποιαδήποτε προσπάθεια υποκατάστασης τους” υποννοώντας προφανώς τη Χρυσή Αυγή, 41 βουλευτές ψηφίζουν Χρυσαυγίτη για την θέση του 7ου αντιπροέδρου της Βουλής όταν η Χρυσή Αυγή διαθέτει μόλις 18 βουλευτές. 

Ανάμεσά τους προφανώς αρκετά από τα ακροδεξιά μπουμπούκια της Νέας Δημοκρατίας. Η ΕΛ.ΑΣ. παραπέμπει στη Χρυσή Αυγή τους πολίτες που προσέρχονται σε αστυνομικά τμήματα για διαφορές τους με μετανάστες ενώ παρά την αποχώρηση της αριστεράς την ώρα της πρώτης ομιλίας του Μιχαλολιάκου στη Βουλή, Νεοδημοκράτες και Πασόκοι βουλευτές παρακολουθούν ευλαβικά τον φύρερ να περιγράφει την “ασύμμετρη απειλή από τους παράνομους μετανάστες” που απειλεί το Έθνος. Για όλους αυτούς τους λόγους, για το κίνημα και την αριστερά, η αντιμετώπιση του ρατσισμού του συστήματος και των νεοναζί της Χρυσής Αυγής χρειάζεται να αποτελέσουν προτεραιότητες πρώτης γραμμής το επόμενο διάστημα. Οι μαζικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις στη Νίκαια και στο Πέραμα δείχνουν το δρόμο. Οι αντιφασιστικές Πρωτοβουλίες που συγκροτούνται σε μια σειρά γειτονιές και πόλεις της χώρας χρειάζεται να στηριχθούν και να πολλαπλασιαστούν. Να κάνουμε μια ευρύτατη αντιρατσιστική καμπάνια που να επιχειρηματολογεί πως για την κρίση φταίει ο τραπεζίτης και όχι ο μετανάστης, αφαιρώντας το ρατσιστικό έδαφος κάτω από τα πόδια των Χρυσαυγιτών. Οι μετανάστες είναι αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής εργατικής τάξης, όχι κίνδυνος και απειλή. Η μόνη απειλή είναι ο Σαμαράς και η τρικομματική του μνημονίου και του ρατσισμού που στρώνουν συστηματικά το δρόμο στους εγκληματίες νεοναζί. Από τη δική μας μεριά ας φροντίσουμε να ξεκουμπιστούν μια ώρα αρχίτερα, ακολουθώντας τους Παπανδρέου και Παπαδήμου στην αποστρατεία από την ενεργό πολιτική δράση.

Θανάσης Κούρκουλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου