Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Nέα δίκη στις 5 Ιούλη: Επιτέλους, στείλτε τον Σάββα στο νοσοκομείο

Στις 5 Ιούλη, θα εκδικαστεί από το αρμόδιο δικαστήριο του Πειραιά νέα αίτηση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας. Ο Σ. Ξηρός ζητά να αποφυλακιστεί προκειμένου να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει κάνει δεκτό σχετικό αίτημά του, για ν’ αντιμετωπιστούν τα σοβαρότατα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, τα οποία κανένας δεν αμφισβητεί.



Εχει στα υπέρ του όχι μόνο τις γνωματεύσεις γιατρών που τον παρακολουθούν χρόνια και τονίζουν τους κινδύνους ανεπίστρεπτων βλαβών, αλλά ακόμη και απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου που έχει καταδικάσει την Ελλάδα για τη μεταχείριση που επιφυλάσσει στον φυλακισμένο Σ. Ξηρό. Κανένας, ούτε καν οι γιατροί του Κορυδαλλού, δεν έχει τολμήσει να πει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ότι τα σοβαρότατα προβλήματα υγείας του Σ. Ξηρού μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν στο άθλιο αναρρωτήριο των φυλακών Κορυδαλλού. Μάλιστα, ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, έχει καταθέσει με κατηγορηματικότητα, ότι καμιά θεραπεία του Σ. Ξηρού δεν μπορεί να γίνει στον Κορυδαλλό ή με μονοήμερες μεταφορές σε εξωτερικά νοσοκομεία και γι’ αυτό πρέπει να διακοπεί η ποινή του για να νοσηλευτεί σ’ ένα οργανωμένο νοσοκομείο.
Κι όμως, δυο δικαστίνες (η πρόεδρος, προς τιμήν της, μειοψήφισε), στις 6 του περασμένου Ιούνη, αποφάσισαν πως ο Σάββας Ξηρός πρέπει να παραμείνει στη φυλακή, καταδικάζοντάς τον έτσι σε αργό θάνατο. Γράφαμε όταν βγήκε αυτή η απόφαση: «Είναι φανερό, ότι πάρθηκε μια απόφαση καθ’ υπαγόρευση. Μια προκλητική απόφαση, που κουρελιάζει τον ίδιο τον αστικό νόμο. Για μια ακόμη φορά, το αστικό κράτος με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του εκδικείται αυτόν τον βαριά λαβωμένο αντάρτη πόλης. Με τον αργό θάνατο, στον οποίο καταδικάζει τον Σάββα Ξηρό, στέλνει ένα γενικότερο τρομοκρατικό μήνυμα σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο».
Δεκατρείς μήνες μετά, ο Σ. Ξηρός θα βρεθεί και πάλι σε δίκη για το ίδιο θέμα. Με την υγεία του περισσότερο επιβαρυμμένη. Οι γιατροί είναι σίγουρο ότι θα καταθέσουν τα ίδια. Τι θα κάνει το δικαστήριο; Θα απορρίψει πάλι το αίτημά του ή θα τον στείλει στο νοσοκομείο; Θα επικρατήσει ο στοιχειώδης ανθρωπισμός ή η πολιτική σκοπιμότητα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου