Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Περισσότερα από 13,5 εκατομμύρια ευρώ έχουν κοστίσει από τις αρχές του χρόνου, οι επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ για αντιμετώπιση μαζικών διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων.


Την ίδια στιγμή που τα σχολεία δεν έχουν βιβλία, που τα πανεπιστήμια καταρρέουν από έλλειψη χρηματοδότησης και η στάση πληρωμών στο δημόσιο δεν φαντάζει απίθανη πλέον, η κυβέρνηση επιλέγει  να «επενδύει» στους κατασταλτικούς μηχανισμούς και να ξοδεύει τεράστια ποσά για τον εξοπλισμό της αστυνομίας.

Περισσότερα από  13,5 εκατομμύρια ευρώ έχουν κοστίσει από τις αρχές του χρόνου, οι επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ για αντιμετώπιση μαζικών διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων.

Αυτό προκύπτει από σχετική καταγραφή των αρμοδίων υπηρεσιών του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα και από την κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, της οποίας το κόστος υπολογίσθηκε περίπου σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αναφέρεται  στις μετακινήσεις, κυρίως από την περιφέρεια προς τα αστικά κέντρα, μεγάλου αριθμού αστυνομικών δυνάμεων για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.

Υπολογίζεται ότι στις μεγάλες διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μετακινούνται κατά μέσο όρο 10 διμοιρίες από μικρότερες πόλεις, ενώ πολυέξοδες εμφανίζονται και οι μετακινήσεις των οχημάτων και κυρίως των μηχανών της ΕΛΑΣ.


Επιπλέον, ένα μικρότερο τμήμα αφορά τη χρήση χημικών από αστυνομικούς. Υπολογίζεται ότι περίπου τους τελευταίους μήνες ερρίφθησαν περίπου 5.000 χημικά των οποίων το κόστος υπολογίζεται σε 400.000 ευρώ. (80 ευρώ τι τεμάχιο μέσος όρος). Το ποσό αυτό δεν απόλυτα ακριβές, καθώς δεν υπολογίζει όλων των τύπων τα χημικά, καθώς και τις ακριβές χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Από τον σχετικό οικονομικό απολογισμό της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει πως τα επεισόδια στην Κερατέα, από τα τέλη του 2010 μέχρι το καλοκαίρι, κόστισαν στην ΕΛΑΣ λόγω της καθημερινής παρουσίας αστυνομικών περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το τριήμερο των αλλεπάλληλων επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, τον περασμένο Ιούνιο, καταβλήθηκαν περίπου 800.000 ευρώ για τις μετακινήσεις αστυνομικών δυνάμεων από τους γειτονικούς νομούς προς την Αθήνα.

Πρόσφατα όπως έχουμε γράψει στο alterthess.gr η ΕΛΑΣ εξοπλίστηκε με νέα «όπλα» στον πόλεμο κατά των διαδηλωτών, που στοίχησαν εκατομμύρια ευρώ.

Βάσει της εμπειρίας από τα επεισόδια στην Κερατέα η ΕΛΑΣ υπολογίζει ότι θα απαιτηθούν τα διπλά αποθέματα από αυτά που υπάρχουν σήμερα για να μπορέσει να υπάρξει αντιμετώπιση της λαϊκής οργής. Δακρυγόνα, βομβίδες κρότου-λάμψης κλπ γεμίζουν τις αποθήκες της ΕΛΑΣ σε μία προσπάθεια της υπηρεσίας να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες διαφύλαξης της δημόσιας τάξης από τις ταραχές που αναμένεται να ξεσπάσουν.

Σε ενίσχυση του οπλοστασίου της προχωρά η ΕΛ.ΑΣ, ασκώντας μεγάλες πιέσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μπορεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου να είναι μειωμένος αλλά το υπουργείο όπως φαίνεται βάζει προτεραιότητες…Δεδομένης λοιπόν της κοινωνικής αναταραχής που υπάρχει εξαιτίας της επίθεσης της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα, η ΕΛΑΣ αποφάσισε να ξαναγεμίσει τις αποθήκες της με δακρυγόνα, φυσούνες αλλά και με αντλίες νερού τύπου «Αίαντα».

Ιδιαίτερα κοστοβόρα είναι τα δακρυγόνα αν σκεφτεί κανείς ότι το πιο οικονομικό δακρυγόνο τύπου CS -το οποίο βέβαια έχει απαγορευτεί σε συνθήκες πολέμου αλλά επιτρέπεται σε συνθήκες «ειρήνης»- κοστίζει 4-5 ευρώ. Αν σκεφτεί κανείς ότι σε μία συγκέντρωση χρησιμοποιούνται περισσότερα από 2.000 δακρυγόνα γίνεται αντιληπτό το μέγεθος των χρημάτων που ξοδεύονται για την καταστολή των διαδηλωτών. Οι προμήθειες που αναμένονται να παραγγελθούν και αφορούν χημικά και δακρυγόνα θα κοστίσουν 900.000 ευρώ!.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εισηγήθηκαν την παραγγελία ενός ακόμη οχήματος εκτόξευσης νερού για την διάλυση του πλήθους ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής έχει δεχθεί εισηγήσεις και για προμήθειες πλαστικών σφαιρών και χρωμοσφαιριδίων.

Αν υπολογιστούν στα έξοδα αυτά τα χρήματα για το μισθολόγιο των αστυνομικών, που δεν έχει μειωθεί σε αντίθεση με το υπόλοιπο δημόσιο και η προμήθεια σε οχήματα –αύρα- και υλικοτεχνική υποδομή –τείχος διαδηλώσεων-, καταλαβαίνει κανείς ότι μιλάμε για πιο «ζημιογόνο» τομέα του δημοσίου.

http://www.alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου