Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Δίκη Σεϊσίδη- Σειρηνίδη: Ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία

Με την κατάθεση των μαρτύρων υπεράσπισης του Αρη Σειρηνίδη  και τις «απολογίες» των Σίμου Σεϊσίδη και Αρη Σειρηνίδη ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη η ακροαματική διαδικασία της δίκης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας.
Κατέθεσαν 11 μάρτυρες υπεράσπισης του Α. Σειρηνίδη, μεταξύ των οποίων η αδελφή του και η μητέρα του, σύντροφοί του από τον αναρχικό χώρο, ο συντάκτης της «Κόντρας» Γεράσιμος Λιόντος, ο Γιάννης Σερίφης και άνθρωποι που τον γνώρισαν από τη δράση του σε διάφορα κοινωνικά μέτωπα. Αναφέρθηκαν στην προσωπικότητά του, στους αγώνες του, στον τρόπο που αντιλαμβάνεται την έννοια της αλληλεγγύης, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιλαμβάνεται την αλληλεγγύη ένας αγωνιστής που εννοεί όσα λέει.


Οπως χαρακτηριστικά κατέθεσε ο Γερ. Λιόντος, αυτή είναι μία από τις χιλιάδες δίκες που στήνει η αστυνομία από τότε που της ανατέθηκαν προανακριτικά καθήκοντα, γεγονός που έχει αναφερθεί και στη Βουλή και μάλιστα από δεξιό βουλευτή, καθηγητή του Ποινικού Δικαίου. Η αστυνομία κατασκευάζει συνέχεια τερατουργήματα και στη συγκεκριμένη περίπτωση κατασκεύασε ένα τερατούργημα για να μετατρέψει τα θύματα σε θύτες και ν’ απαλλάξει τους τελευταίους. Ο Α. Σειρηνίδης βρίσκεται κατηγορούμενος γιατί επέδειξε αλληλεγγύη στον διωκόμενο Σ. Σεϊσίδη. Ομως, η αλληλεγγύη δεν είναι απλά δικαίωμα, είναι καθήκον, όπως δείχνει ολόκληρη η ελληνική Ιστορία. Από την εποχή των διώξεων κατά των κομμουνιστών μέχρι την εποχή της δικτατορίας υπάρχουν άπειρα παραδείγματα αλληλεγγύης σε διωκόμενους από συντρόφους τους αλλά και από απλούς ανθρώπους.
Ο Σίμος Σεϊσίδης είπε ότι αυτή η δίκη γίνεται για να δικαιολογήσει τον πισώπλατο πυροβολισμό που του τσάκισε το πόδι. Οπως ανέφερε, ο ίδιος προσπάθησε μόνο να φύγει τρέχοντας. Δεν επεδίωξε καμιά σύγκρουση, γι’ αυτό και δεν έβγαλε όπλο. Αν επεδίωκε σύγκρουση, τότε θα χρησιμοποιούσε τη χειροβομβίδα που είχε μαζί του. Τον μπάτσο που τον πυροβόλησε δεν τον είδε, ούτε άκουσε τον πυροβολισμό. Απευθυνόμενος στον εισαγγελέα, που προσπαθούσε να πείσει ότι είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να σκοπεύσει με το όπλο χωρίς να γυρίσει ολόκληρο το σώμα του, παρατήρησε ότι αυτός κάνει ερωτήσεις με τρόπο που αποκαλύπτει ότι θέλει να στηρίξει πρόταση καταδίκης.
Ο Αρης Σειρηνίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό των πολιτικών διώξεων, από την εποχή που δίωκαν τους αντάρτες μέχρι σήμερα. Οποιος κινείται διώκεται για να τρομοκρατηθεί η αγωνιζόμενη κοινωνία. Αναφέρθηκε στην έννοια της αλληλεγγύης, όπως αυτή εκφράστηκε έμπρακτα, διαχρονικά, και ξεκαθάρισε πως για τον ίδιο ήταν αδιανόητο να μην εκφράσει την αλληλεγγύη του σ’ ένα σύντροφο και φίλο, όπως ο Σ. Σεϊσίδης, που βρέθηκε στο στόχαστρο των διωκτικών μηχανισμών, έχοντας στην πλάτη του ακόμα και μια υπέρογκη επικήρυξη, για μια υπόθεση που τα ίδια τα δικαστήρια δέχτηκαν στη συνέχεια ότι ήταν κατασκευασμένη («ληστές με τα μαύρα»). Με τη δίκη αυτή, είπε, θέλουν να στείλουν το μήνυμα πως όποιος αντιστέκεται μπορεί να βρεθεί με μια σφαίρα στο σώμα του, χτυπημένος πισώπλατα από αστυνομικά όπλα. Οσο για το όπλο που είχε ο ίδιος, ξεκαθάρισε ότι το είχε για λόγους αυτοπροστασίας από φασίστες και από εμπόρους ναρκωτικών, επειδή είχε ενεργό συμμετοχή στο κίνημα ενάντια στο ναρκεμπόριο στα Εξάρχεια. Δεν είχε πρόθεση να εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση με την αστυνομία και δεν ενεπλάκη. (Σημειώνουμε ότι τα όπλα και του Σεϊσίδη και του Σειρηνίδη δεν έριξαν, όπως αποδεικνύεται και από τις τεχνικές εκθέσεις των εργαστηρίων της Ασφάλειας).

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη 12 Οκτώβρη, με τις αγορεύσεις του εισαγγελέα και των συνηγόρων υπεράσπισης.
http://www.eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου