Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ρίχτερ ρατσισμού κατά Κούρδων

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Διαστάσεις βιβλικής καταστροφής έχει αρχίσει να παίρνει ο απολογισμός του φονικού σεισμού στο Βαν της Ανατολικής Τουρκίας και μάλιστα με τρόπο που δείχνει ότι το καυτό ζήτημα της χώρας, το Κουρδικό, που επισκιάστηκε τουλάχιστον στην επικαιρότητα από το σεισμό, παραμένει το πρώτο και άκρως βασανιστικό θέμα.



Στιγμές αγωνίας για τους σεισμοπλήκτους που προσπαθούν με κασμάδες και φτυάρια ν' ανοίξουν τρύπα σε τσιμεντένια πλάκα κτηρίου, καθώς ακούγονται φωνές εγκλωβισμένων (φωτ. Reuters) Την ίδια ώρα, έχει αρχίσει ήδη να εκδηλώνεται μία ρατσιστική τάση στην κοινωνία, που θέτει στο στόχαστρο τους σεισμόπληκτους, οι οποίοι στην  πλειονότητά τους είναι Κούρδοι.


Ως προς τον απολογισμό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχουν χάσει τη ζωή τους 279 άτομα και έχουν τραυματιστεί περίπου 1.300. Συνολικά κατέρρευσαν, μικρά και μεγάλα, 2.623 κτήρια. Αν και υπάρχει ένα ζήτημα ως προς τα επίσημα στοιχεία, αφού άλλα ανακοινώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, άλλα ο υπουργός Εσωτερικών και άλλα το κέντρο συντονισμού που έχει συσταθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι δηλώσεις των επισήμων, κατά το κλασικό πρότυπο, αναφέρονται κατά κύριο λόγο στη βοήθεια που στέλνει ο κρατικός μηχανισμός στους σεισμοπλήκτους. Επιπρόσθετα υπάρχουν και κάποια παράδοξα, όπως για παράδειγμα το ότι χθες οι αρμόδιοι δήλωναν ότι δεν υπάρχει παρά μόνο ένας νεκρός στα χωριά του νομού, τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε -προχθές τα μεσάνυχτα- ότι «η μεγαλύτερη καταστροφή έχει γίνει στα χωριά όπου έχουν καταρρεύσει σχεδόν όλα τα σπίτια».

Περιμένοντας τα χιόνια
Το έργο της διάσωσης από σήμερα θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο, αφού αναμένονται χιονοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Βαν, ενώ ο τελικός απολογισμός ενδέχεται να αργήσει, καθώς παραμένουν πολλοί εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.

Υπάρχουν όμως και παράπονα, ειδικά από τα χωριά του νομού Βαν. Οι ρεπόρτερ των τουρκικών τηλεοπτικών καναλιών, που περιόδευαν στα χωριά, μετέδιδαν χθες ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εκεί είναι η πλήρης απουσία κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και βοήθειας. Η υπόθεση πήρε και πολιτικές διαστάσεις, όταν ο αρχηγός του κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς είπε ότι «δεν προωθείται η βοήθεια στα χωριά», τονίζοντας «δεν θέλουμε να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά δεν έχει πάει βοήθεια σε κανένα χωριό».

Η πολιτική αυτή διάσταση όμως εκφράζεται και με τα πολλά μηνύματα που ανταλλάσσουν χρήστες κοινωνικών δικτύων στην Τουρκία εναντίον των σεισμόπληκτων Κούρδων στο Βαν, υπό μορφήν σχολίων, όπως «ας μην πυροβολούν τότε κι αυτοί τους στρατιώτες μας».
Προχθές παρουσιάστρια σε ιδιωτικό κανάλι είπε: «Είναι μεγάλος ο πόνος μας, παρ' ότι ο σεισμός έγινε στο Βαν», πράγμα που προκάλεσε πολλά σχόλια. Χθες, παρουσιάστρια πρωινής εκπομπής σε άλλο κανάλι είπε: «Από τη μια θα πετροβολάς τους αστυνομικούς και θα σκοτώνεις τους στρατιώτες μας και μετά σε δύσκολες στιγμές θα ζητάς βοήθεια». Εναντίον της παρουσιάστριας έχει ήδη κατατεθεί αγωγή από δύο πολίτες οι οποίοι την κατηγόρησαν για ρατσισμό και «πρόκληση μίσους».

απο indymedia 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου