Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Στον επομενο τονο η φρουρα του κ.Παπανδρεου θα εινα 130 ατομα....Στον επομενο τονο ....140...Στον επομενο.......

Ενα σύνηθες πρόβλημα για τη φρουρά του πρωθυπουργού είναι η συνήθειά του να αλλάζει αιφνιδιαστικά πρόγραμμα. Ετσι, ενώ ένας ολόκληρος μηχανισμός ενεργοποιείται για την ασφαλή μετακίνησή του, για παράδειγμα, από το Μέγαρο Μαξίμου προς ένα κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, την τελευταία στιγμή αποκαλύπτονται αλλαγές στα σχέδιά του στις οποίες η προσωπική ασφάλεια οφείλει να προσαρμοστεί άμεσα. 

Στη ΔΕΘ, το περασμένο Σάββατο, για παράδειγμα, ο κ. Γ. Παπανδρέου ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί συγκεκριμένα περίπτερα και εκθεσιακούς χώρους, αλλά τελικώς κινήθηκε εκτός πρωτοκόλλου, υποχρεώνοντας τους αστυνομικούς της ασφάλειας να προσαρμοστούν άμεσα στα νέα δεδομένα.

Πληροφορίες από αστυνομικές και κυβερνητικές πηγές κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η πρωθυπουργική φρουρά αποτελείται από συνολικά 130 άτομα. Πενήντα άτομα μετέχουν στην προσωπική του ασφάλεια και οι υπόλοιποι στη φύλαξη εγκαταστάσεων, όπως το Μέγαρο Μαξίμου και η πρωθυπουργική κατοικία.
Ενας πυρήνας 40 - 50 αστυνομικών από τους συνολικά 130 παραμένει ίδιος από την περίοδο που ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν στη αντιπολίτευση. Οι υπόλοιποι προστέθηκαν αφότου ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού.

Πληροφορίες –που ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται επισήμως– αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε η ενίσχυση της ασφάλειας του κ. Παπανδρέου με επιπλέον 30 αστυνομικούς. Οι 8 από την Αμεση Δράση, 10 από αστυνομικά τμήματα και οι υπόλοιποι 12 από τμήματα και υποδιευθύνσεις ασφαλείας. Την εκπαίδευσή τους ανέλαβε η Υπηρεσία Ασφαλείας του προέδρου της κυβέρνησης.


Η φρουρά του κ. Παπανδρέου είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του πρωθυπουργού, των μελών της οικογένειάς του καθώς επίσης του Μεγάρου Μαξίμου και της πρωθυπουργικής κατοικίας. Στην εξωτερική φύλαξη των κτιρίων, ωστόσο, συνήθως μετέχουν και άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ή ακόμα και τα τοπικά τμήματα. Προ μηνός, αναφέρουν αστυνομικές πηγές, εκδόθηκε γραπτή οδηγία - διαταγή για περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας. Το αποτέλεσμα είναι τις τελευταίες εβδομάδες να έχουν πυκνώσει τα κλιμάκια αστυνομικών Αντιτρομοκρατικής και Ασφάλειας που μετέχουν στα σχέδια για την προστασία του πρωθυπουργού.

Η εκπαίδευσή τους γίνεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα τελευταία εκπαιδευτικά ταξίδια, αναφέρουν πηγές της «Κ», είχαν προορισμό τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ισραήλ. Επιπλέον, τον περασμένο Ιούνιο η ΕΛ. ΑΣ απέκτησε δέκα επιπλέον «πιστοποιημένους» εκπαιδευτές. Αυτοί με τη σειρά τους ανέλαβαν να μεταφέρουν τις γνώσεις τους σε νέους συναδέλφους.

Ο ίδιος πάντως ο πρωθυπουργός (σημειώνουν άνθρωποι του περιβάλλοντός του) επιλέγει στις μετακινήσεις του να μη συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό αστυνομικών. Εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το υβριδικό 1.600άρι Ι. Χ., αλλά στον πρωθυπουργικό «στόλο» υπάρχουν και θωρακισμένα αυτοκίνητα.

Στο ταξίδι του στην Πάρο, συνοδευόταν από δέκα άτομα, ενώ ίδιος ήταν ο αριθμός των αστυνομικών που ταξίδεψαν μαζί του στην Κίμωλο τον Ιούνιο. Στην Πάρο, αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, τις συναντήσεις του με στελέχη της κυβέρνησης παρακολουθούσαν διακριτικά τρεις αστυνομικοί, ένας συνόδευε τον υπάλληλο του ξενοδοχείου που σέρβιρε τον πρωθυπουργό, ενώ στις μετακινήσεις του στο νησί ο κ. Παπανδρέου συνοδευόταν από 5 αστυνομικούς.

Στην Κίμωλο, πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού, δύο αστυνομικοί είχαν «επιθεωρήσει» το νησί, ενώ τον κ. Παπανδρέου συνόδευαν 2 ή 3 σωματοφύλακες ανά βάρδια. Ενας από τους φρουρούς ήταν χρεωμένος το... πρωθυπουργικό κανό και ένας δεύτερος τον ακολουθούσε με τζιπ στις βόλτες του με ποδήλατο. Τη φορά που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το κανό, αυτό έγινε συνοδεία σκάφους του Λιμενικού.

Του Γιαννη Σουλιωτη

ΠΡΕΖΑ TV

1 σχόλιο: