Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Κλείστε την Έκθεση

του Κώστα Γιαννακίδη

O πρωθυπουργός εμφανίστηκε με άδεια χέρια στη Θεσσαλονίκη. Δεν πήγε ούτε ένα κέικ. Λογικό, δεν υπάρχει μία. Επίσης ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να ανακοινώσει παροχές από το βήμα της ΔΕΘ. Σωστό και αυτό, τις ανακοίνωσε πέρσι, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Φέτος θα ανέβει ο Σαμαράς και θα μοιράζει το χρήμα γενναιόδωρα και με άνεση. Εννοείται πως και οι δύο δεν πρόκειται να πουν τίποτα το σοβαρό. Κανένας δεν θα ακούσει τον πρωθυπουργό και κανένας δεν θα πιστέψει τον Σαμαρά. Δύο ομιλίες που δεν έχουν περιεχόμενο, από το βήμα ενός θεσμού που δεν έχει νόημα.

Εντάξει, το ευνοεί η συγκυρία και η σκόνη που σηκώνει η κρίση δίνει την απαραίτητη κάλυψη, το άλλοθι και το έρεισμα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Ας τελειώνουμε με την Εκθεση, με ένα θεσμό που δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στην πόλη και στους ανθρώπους της. Ας τελειώνουμε και με τα γραφικά που έχουν να κάνουν με κορδέλες, κόστος περιπτέρων και μετακινήσεων. Οποιος θέλει να καμαρώσει τα επιτεύγματα των ελληνικών υπουργείων ας συνδεθεί με τους αντίστοιχους δικτυακούς τόπους και ας τα ανακαλύψει, αφού προσπεράσει τα πλούσια βιογραφικά της πολιτικής ηγεσίας. Και όσον αφορά τα χρήματα που παίρνει η Θεσσαλονίκη από την Έκθεση ας διοχετευθούν στην πόλη μέσω άλλων οδών. Ας γίνουν πέντε φεστιβάλ και τρία μεγάλα συνέδρια στη διάρκεια του χειμώνα. Έτσι μπορεί να έρθουν και περισσότεροι επισκέπτες, να ακουστούν και άλλες φωνές, άλλες γλώσσες, όχι μόνο οι ξύλινες οι υπουργικές.

Και αφού γίνουν όλα αυτά, ας τεθεί στα σοβαρά το θέμα για την απομάκρυνση της ΕΈκθεσης από το κέντρο. Αν υφίσταται λόγος ύπαρξης οργανισμού που διοργανώνει εκθέσεις, ας μεταφερθεί έξω από την πόλη. Και ο χώρος αυτός, μαζί με το Τρίτο Σώμα Στρατού να παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς. Η πόλη μπορεί να αλλάξει την ιστορία και την πορεία της ξεκινώντας από την καρδιά της.




.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου