Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Στη Συναυλία για τον Σεϊσίδη...

Η πλατεία ήταν γεμάτη. Αλλά και τα σκαλιά επίσης.

Μερικές χιλιάδες κόσμου την Κυριακή το βράδυ ακολούθησαν υπομονετικά τον ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στο Θέατρο Πέτρας για μια (πολύ καλά οργανωμένη) συναυλία συμπαράστασης στο Σίμο Σεϊσίδη.

Κολλημένο σαν την πεταλίδα στους βράχους των παλιών λατομείων της Πετρούπολης το τσιμεντένιο αυτό κατασκεύασμα έζησε μια διαφορετική βραδιά.

Είχα να πάω από τη συναυλία που είχαν δώσει κάποτε εκεί οι (διαλυμένοι πλέον) Rage Against the Machine.
Τότε γινόταν απίστευτα βίαια «ντου» για να μπει κόσμος χωρίς εισιτήριο και όταν βγήκαμε στο τέλος, BMW, Jeep και άλλα αυτοκίνητα, όμορφα καιγόταν ακριβώς απ’ έξω, με τα Μ.Α.Τ. στο γνωστό τους άθλημα, να κυνηγούν πιο πολύ δικαίους και λίγους από τους άλλους, τους λιγότερο δίκαιους.

Σε αυτή τη συναυλία όμως ο κόσμος ερχόταν με άλλη διάθεση.
Σταθήκαμε στην ουρά ήσυχα και με τη θέλησή μας για να πληρώσουμε στην είσοδο τα 5 Ευρώ, που δεν ήταν και υποχρεωτικά.
Παρ’ όλο τον κόσμο, δεν επικρατούσε το γνωστό σπρωξίδι των συναυλιών και ουδέ πηλήκιο αστυνομικού, φάνηκε στον ορίζοντα.

Κάποτε σε τέτοιες συναυλίες δέσποζε ο Σαββόπουλος.
Τώρα τη θέση του φαίνεται να παίρνει ο Πανούσης.
Τραγούδησε πρώτος και μετά, εκεί που διάφοροι του ζητούσαν να φωτογραφηθούν μαζί του, μου φάνηκε κάπως κουρασμένος και απόμακρος. Πριν τις εννέα είχε τελειώσει και κατέβηκε από τη σκηνή.
Φαίνεται πως ο Τζιπάκος (όπως αυτοαποκαλείται, ίσως με κάποια δόση ενοχής) πάει πλέον νωρίς για ύπνο. Υπήρχαν όμως άλλοι που συνέχισαν. BMW από Θεσσαλονίκη, Πουλικάκος και Σεισάχθεια, 9 χιλιοστά, Raindogs και Deus Ex Machina.

Τι ήταν όμως αυτό που έκανε τόσο κόσμο από 18 έως 40 ετών να ανέβει έως εκεί και να έχει αυτή τη διάθεση;

Ο Σεϊσίδης κατά σύμπτωση άρχισε να κατηγορείται για διάφορα από την εποχή της συναυλίας των Rage Against the Machine και έφθασε να έχει επικηρυχθεί (μαζί με δυο άλλους) για 600.000 Ευρώ ως ληστής Τραπεζών.
Εντοπίστηκε ένα βράδυ, πυροβολήθηκε, τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι από σφαίρα και στα πλευρά από κλωτσιές, αστυνομικών όλα αυτά.
Τον πήγαν στο νοσοκομείο, τον «περιποιήθηκαν» και του φέρθηκαν όπως νόμιζαν ότι έπρεπε να του φερθούν.
Του έκοψαν τμήμα από το τραυματισμένο του πόδι πάντα με την παρουσία φρουρού και φωτογραφίες αυτής της ιστορίας κυκλοφορήθηκαν από σαδιστές που είχαν πρόσβαση σε μια τέτοια επέμβαση.

Στην 1η Οκτωβρίου γίνεται στα Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων μια πρώτη δίκη του.
Και όλος αυτός ο κόσμος λοιπόν είχε πάει στη συναυλία για να συμπαρασταθεί σε ένα ληστή; Μα πάνε καλά, θα ρωτήσει κάποιος.

Σε πολλά βιβλία της Φυσικής συνηθίζουν να παραθέτουν κατά μήκος μιας ευθείας, αρχίζοντας από το δισεκατομμυριοστό του εκατοστού, παραδείγματα αντικειμένων σε διάφορες τάξεις μεγέθους, φθάνοντας έως και τα δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.
Έτσι αποκτάς μια αίσθηση της διάστασης έστω και της μιας, διαφόρων πραγμάτων. Από μικρόβια έως γαλαξίες.

Γιατί άραγε να μην το κάνει κάποιος και για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας όλο αυτό τον καιρό;
Να βάλει δηλαδή σε μια ευθεία… κλοπής, ομοιόθετη με αυτή της Φυσικής, διάφορα ιδρύματα αλλά και ανθρώπους, με βάση τα χρήματα που διακινούνται, σε αμφιλεγόμενες συναλλαγές. Τραπεζών, στοιχήματος, πορνείας, ληστειών, off-shore, λαθρεμπορίου πετρελαίου, χορηγιών σε σκιώδεις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, λαδωμάτων, ληστειών.
Υποθέτω ότι πολλοί από τους ανθρώπους εκείνης της βραδιάς στην Πετρούπολη μέσα τους είχαν κάνει αυτό έστω και αμυδρά.

Και για να μην ξεχνάμε, μόλις εμφανίστηκε κάποιος έτοιμος να μιλήσει για παράνομες συναλλαγές εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ σε κρατικές υποθέσεις και να μπλέξει και τον Κόκαλη και άλλους σε αυτά, βγήκε ο Πρόεδρος μιας Εξεταστικής Επιτροπής να πει ότι πρόκειται για μαρίδες ( όχι για γαύρους, ήταν προσεκτικός στα λόγια του) απαξιώνοντας τις καταγγελίες και θολώνοντας αρκετά τα νερά σε σχέση με το ποιος τελικά πρέπει να θεωρείται ότι βλάπτει εμάς όλους και πόσο.

Έστω και σε κλίμακα με μέτρο μια… μαρίδα όμως ο Σεϊσίδης πόσο κοντά είναι άραγε στους άλλους ληστές των Τραπεζών ή του Χρηματιστηρίου, τους από μέσα;
Πόσο κοντά και σε αυτούς τους που πάλι βρέθηκαν μπλεγμένοι σε υποθέσεις καταδολίευσης ακινήτων (και θα (κατά)δίκαζαν ίσως, αν προλάβαιναν, τους ληστές μα τα μαύρα, τους Σεϊσίδηδες κλπ);

Επιπλέον υπάρχουν άνθρωποι που αγανακτούν για τη μεταχείριση των κρατουμένων.
Θεωρούν ότι αρκετά τιμωρείται κάποιος όταν στερηθεί την ελευθερία του. Δεν χρειάζεται, όντας «μέσα», να πέφτει και θύμα εκδίκησης από τους ανθρωποφύλακες των φυλακών.

Και δυστυχώς μαθαίνουμε όχι μόνο για την κακή μεταχείριση του Σεϊσίδη, ήδη τιμωρημένου με ισόβια αναπηρία, αλλά και γι άλλους κρατούμενους.
Όπως μια γυναίκα έγκυο, την Π. Ρούπα που την μετέφεραν δεμένη πισθάγκωνα στα διάφορα νοσοκομεία όπου έπρεπε να κάνει εξετάσεις ενώ μια γυναίκα γιατρός της δήλωσε ωμά ότι: «δεν θα πρέπει να περιμένει να της γίνουν όλες οι απαραίτητες για την κατάστασή της εξετάσεις αφού ήταν μια φυλακισμένη(!)».

Καθισμένος στα τσιμεντένια σκαλιά αναρωτιόμουν αν έχει άραγε ο Πρωθυπουργός κάποιον που να μπορεί να του μεταδώσει με σαφήνεια και ειλικρίνεια το τι σκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι όπως οι διπλανοί μου εκεί στο θέατρο.
Αυτά τα «κωλόπαιδα με τα μαύρα» όπως τα αποκαλούν μερικοί.
Ένα από αυτά, κορίτσι ήταν, με σκούντησε στην πλάτη για να με ρωτήσει αν ήταν δικό μου ένα λαχταριστό κινητό που μόλις είχε βρει κάτω και έψαχνε να βρει ποιος το είχε χάσει.

Η Ελλάδα είναι ευλογημένη για κάποια από τα νέα παιδιά που ξεπηδούν κάθε τόσο και καταραμένη γιατί κάνουν κουμάντο κάποιοι γέροι, απ’ έξω και από μέσα.
Ήμασταν μια καλή παρέα όλοι εκεί, μόνο που δεν είχαμε μαζευτεί για να τα πιούμε αλλά δυστυχώς για να συμπαρασταθούμε σε κάποιον που το κράτος μεταχειρίστηκε όπως δεν θα θέλαμε.
Και να τους θυμίσουμε ότι δεν μας αρέσει και το πώς φέρεται και σ’ εμάς.(Κάποιους που απουσίαζαν τους μνημονεύω στο Υστερόγραφο 1)

ΥΓ 1: Δεν πήρε το μάτι μου εκείνο το βράδυ:
• Τον Αρχιεπίσκοπο (που έχει λιώσει τα παπούτσια του να πηγαινοέρχεται και να παρακαλάει να βγάλουν έναν καταδικασμένο για σοβαρές καταχρήσεις πρώην Μητροπολίτη)
• Την Αλέκα ( που υποστηρίζει πάντα το δίκιο του εργάτη. Μήπως γιατί ο Σεϊσίδης δεν εργάζεται πλέον;
• Τον Αλέκο (τον Αλαβάνο με τις σκληρές του θέσεις)
• Τον Τσίπρα (Μήπως τις Κυριακές δεν εργάζεται;)
Εκτός και αν ήταν αλλά λόγω κακού φωτισμού δεν τους είδα.
 

ΥΓ 2: Ο Σταθμός 105.5 Στο Κόκκινο αν δεν κάνω λάθος όλη την Κυριακή μας καλούσε να πάμε σε μια εκδήλωση που είχε γίνει την Παρασκευή στην Ε.Σ.Η.Ε.Α. αλλά λέξη για την Πετρούπολη. Προφανώς έχοντας διεμβολίσει και το χωροχρόνο θα μας καλέσει την Τρίτη να πάμε… την Κυριακή.

του Άλκη Γαλδαδά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου