Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Αγαπητή Μαριλίζα....

Παραθέτω ένα e-mail που μου έστειλε ο αναγνώστης Μιχάλης Κ. από την Ιεράπετρα της Κρήτης:



«Αγαπητέ Calpicon Ltd, ορμώμενος από την τελευταία σελίδα του “βιογραφικού” σου όπου λες ότι στην επαρχία «το μόνο που εύχεσαι είναι να μη χρειαστείς νοσοκομείο», σου στέλνω αυτό το e-mail.

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες ατό το δυστύχημα με τη σύγκρουση των δυο F16 νότια της Ιεράπετρας. Ο υπουργός άμυνας στις δηλώσεις του όλες αυτές τις ημέρες δεν παρέλειπε να εξάρει τη συμβολή του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, των γιατρών και του προσωπικού του, στις κρίσιμες πρώτες ώρες αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών. Είναι άλλωστε νωπές ακόμα οι μνήμες από την καθοριστική συμβολή των γιατρών του Νοσοκομείου Ιεράπετρας στο να αντιμετωπισθούν άμεσα όλες οι περιπτώσεις σοβαρά τραυματισμένων παιδιών όταν ένα αυτοκίνητο εκτός ελέγχου έπεσε πάνω τους την ώρα που περίμεναν το λεωφορείο. Και τότε όλοι έδιναν τα εύσημα για την ευσυνειδησία γιατρών και προσωπικού και την άριστη οργάνωση λειτουργίας του Νοσοκομείου.  Υπήρχαν μάλιστα και οι σχετικές «άνωθεν» δηλώσεις για την αρτιότητα λειτουργίας του ΕΣΥ.

Σήμερα λοιπόν που ούτε βδομάδα δεν πέρασε από τα νέα «εύσημα» και τα μπράβο, η χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, κλείνει! Κλειστή είναι εδώ και καιρό και η παθολογική κι ας στέλνει σε όλο τον κόσμο sms ο τοπικός βουλευτής Καρχιμάκης που λένε ότι το θέμα «τακτοποιήθηκε».

Ο λόγος; Μα «οικονομία» φυσικά. Δεν καλύπτονται οι εφημερίες και δεν ενδιαφέρει όπως φαίνεται το υπουργείο να καλυφθούν οι εφημερίες, οπότε πονάει δόντι κόψει κεφάλι…Υποθέτω ότι η Μαριλίζα, επιτρέψτε μου να τη λέω με το μικρό όνομα, βλέπει το θέμα της δημόσιας υγείας με τελείως διαφορετικό τρόπο απ ότι εμείς οι απλοί επαρχιώτες.

Αν λοιπόν έχεις την ατυχία να έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας στο νομό Λασιθίου (και το νοσοκομείο Σητείας είναι στην ίδια απαξίωση με αυτό της Ιεράπετρας), θα πρέπει να τρέχεις στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Προσπερνώ το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου στο νομό Λασιθίου είναι από τη εποχή της χούντας (εκεί φτάσαμε, να μακαρίζουμε τον Πατακό και το «μυστρί» του) και έρχομαι στο ότι το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει ολόκληρο νομό. Οι διάδρομοι είναι γεμάτοι ράντζα (αυτά που καταργεί ο κάθε υπουργός Μαριλίζα μου) και συνήθως χωρίς πολλές διαδικασίες σε στέλνουν πακέτο σε Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Για να πας από την Ιεράπετρα στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου, με νορμάλ οδήγηση, το καλοκαίρι χρειάζεσαι τουλάχιστο μιάμιση ώρα. Μισή ώρα παραπάνω χρειάζεσαι από Σητεία.

Είμαι περίεργος, Μαριλίζα μου, αν τα έχεις υπόψη σου όλα αυτά όταν κάθεσαι στο υπουργικό γραφείο σου και μελετάς το πώς θα εκτελέσεις τις εντολές της Τρόικας για συμμάζεμα των δαπανών. Είμαι περίεργος Μαριλίζα μου αν έχεις ποτέ σου χρησιμοποιήσει το «εθνικό» σύστημα υγείας. Μα τι λέω, έχεις κάνει το εμβόλιο για τη «νέα γρίπη» αν θυμάμαι καλά, αυτό που παρήγγειλε καραβιές ολόκληρες και με φαμφάρες όπως πάντα ο Αβραμόπουλος, το παρέλαβες εσύ και είναι ακόμα σε κάποιες αποθήκες περιμένοντας να πεταχτεί στα σκουπίδια μαζί με τα εκατομμύρια ευρώ που κόστισε.

Εγώ Μαριλίζα μου δεν θα συνεχίσω, ούτε θα σου ξαναπώ τα αυτονόητα, ότι δεν μπορεί να αφήνεις χωρίς νοσοκομείο μια περιοχή όπως η Ιεράπετρα, με 30.000 μόνιμους κατοίκους και υπερδιπλάσιους τουρίστες το καλοκαίρι. Θα σου ευχηθώ μονάχα να μη σου τύχει να χρειαστείς νοσοκομείο όταν βρεθείς σε μέρη σαν τα δικά μας».

Για την αντιγραφή Calpicon Ltd.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου