Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Σε απεργία πείνας Ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες για την καθυστέρηση της χορήγησης ασύλου


Σοβαρά προβλήματα υγείας εμφανίζουν Ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες που πραγματοποιούν απεργία πείνας από τα μέσα Ιουλίου λόγω της μακροχρόνιας καθυστέρησης στην εξέταση των αιτημάτων για τη χορήγηση ασύλου.

Όπως ανέφεραν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μέλη της κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» και της «Ένωσης Μεταναστών Εργατών» έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα, όπου πραγματοποιούν οι Ιρανοί την απεργία, η υγεία των απεργών βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Κάποιοι εξ αυτών έχουν ξεκινήσει την απεργία από τις 19 Ιουλίου και έχουν ήδη μεταφερθεί μια φορά σε νοσοκομείο. Γιατροί που επισκέφθηκαν τους απεργούς κάνουν λόγο για σοβαρές βλάβες σε ζωτικά όργανα. Ένας απεργός έχει ράψει το στόμα του και μεταφέρθηκε για άλλη μια φορά σήμερα Πέμπτη στο νοσοκομείο.

Οι αιτήσεις των προσφύγων εκκρεμούν εδώ και έξι με οκτώ χρόνια.

«Η απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ιρανοί απεργοί πείνας είναι αποτέλεσμα των χρόνιων προβλημάτων του συστήματος ασύλου στην Ελλάδα, που παραβιάζει τις αρχές της δίκαιης, γρήγορης και αποτελεσματικής εξέτασης των αιτημάτων. Το αίτημά τους για οριστική απόφαση σχετικά με το καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα είναι απόλυτα δίκαιο», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστίας Γ. Τσαρμπόπουλος.

Όπως πρόσθεσε, οι Επιτροπές Προσφυγών καταργήθηκαν με ΠΔ το 2009 «γεγονός που οδήγησε την Ύπατη Αρμοστεία σε αποχώρηση από τις διαδικασίες ασύλου και καταγγελία της σχετικής νομοθεσίας».Ωστόσο, αναμένεται η υιοθέτηση ενός νέου ΠΔ, που ανάμεσα στα άλλα θα επανασυστήσει τις Επιτροπές Προσφυγών με στόχο την εκδίκαση των εκκρεμών αιτημάτων. Οι σχετικές διαδικασίες έχουν προχωρήσει σε μεγάλο μέρος τους.

Σύμφωνα με το μεταβατικό ΠΔ τα αιτήματα σε πρώτο βαθμό δεν θα εξετάζονται πλέον από τις 52 αστυνομικές διευθύνσεις, αλλά από τις 13 υποδιευθύνσεις ασφάλειας, στη λογική των Γραφείων Αλλοδαπών, που αναμένεται να λειτουργήσουν στις Περιφέρειες. Σε αυτή τη μεταβατική φάση, μέχρι να ετοιμαστεί το νομοσχέδιο για τη σύσταση Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου που εκκρεμεί από τις αρχές του χρόνου, τα αιτήματα σε πρώτο βαθμό θα εξετάζει αστυνομικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου