Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Εντατικοποιείται η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ

Σε εντατικοποίηση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ στο στρατιωτικό επίπεδο προχώρησαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Μπ. Νετανιάχου, από τον Πόρο. Ειδικότερα, στην ατζέντα των συνομιλιών που είχαν χτες οι δύο πρωθυπουργοί περιλαμβάνονταν ζητήματα για την περαιτέρω ανάπτυξη των αμυντικών σχέσεων και τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Ενδεικτικό της επιθυμίας που υπάρχει ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις για επίσπευση της συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο είναι το γεγονός ότι στις χτεσινές συνομιλίες ήταν παρούσα και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς επίσης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Μάλιστα, ο κ. Δρούτσας είχε ήδη ανακοινώσει από νωρίς χτες το πρωί (Σκάι) ότι "υπάρχει σχεδιασμός και στη συνεργασία στο στρατιωτικό επίπεδο". Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση εντατικοποιεί αυτή τη συνεργασία και παρέπεμψε στη συμμετοχή των κ.κ. Ευ. Βενιζέλου και Π. Μπεγλίτη στις συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών στον Πόρο, όπου βεβαίως θα συζητούσαν "και σε περισσότερο βάθος και λεπτομέρειες αυτή τη συνεργασία στο στρατιωτικό πεδίο". Όσον αφορά δε στο τι μπορεί αυτή η συνεργασία να σημάνει για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο κ. Δρούτσας είπε "κατηγορηματικά" ότι "δεν αλλάζουμε εξωτερική πολιτική", η οποία, όπως πρόσθεσε, "έχει πολύ σταθερούς άξονες, απλώς εμείς πάντα αξιοποιούμε όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και παίρνουμε πρωτοβουλίες". "Δεν νομίζω ότι αυτές οι κινήσεις που κάνουμε και η πολιτική που ασκούμε μπορεί να φέρουν σε κίνδυνο τις σχέσεις μας με την Τουρκία", τόνισε και συμπλήρωσε ότι αυτές οι σταθερές αξίες συμπεριλαμβάνουν από την πρώτη στιγμή και ένα άνοιγμα και πιο στενές επαφές με το Ισραήλ.

Π. Σκουρλέτης: Εντός σχεδίου των ΗΠΑ η χείρα βοηθείας στο απομονωμένο Ισραήλ


"Η εικόνα της χειραψίας ανάμεσα στον Έλληνα και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό αποτελεί πρώτα απ' όλα πρόκληση απέναντι στην κοινή γνώμη, όταν είναι νωπή ακόμα η δολοφονική επίθεση ενάντια στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποκλεισμένη Γάζα", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Π. Σκουρλέτης. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης "εντάσσεται στους γενικότερους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και αποτελεί χείρα βοηθείας στο απομονωμένο σήμερα Ισραήλ, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί έναν διεθνή ταραξία, να μην σέβεται καμία έννοια διεθνούς νομιμότητας και να εγκληματεί σε βάρος των Παλαιστινίων". Ο Π. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι όλος ο κυβερνητικός σχεδιασμός αποδυναμώνει διπλωματικά τη χώρα μας έναντι του αραβικού κόσμου και εγκυμονεί κινδύνους για την εμπλοκή της σε ακραίους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς και διερωτήθηκε τι σχέση έχει η σημερινή εικόνα του πρωθυπουργού με εκείνην του Α. Παπανδρέου, όταν έστελνε τα ελληνικά καράβια για να μεταφέρουν τους Παλαιστίνιους αγωνιστές και τον ηγέτη τους Γιασέρ Αραφάτ.

Αλ. Παπαρήγα: Εξυπηρέτηση των σχεδίων των ΗΠΑ

Για "επιλογή της κυβέρνησης, που επιθυμεί να αναδείξει τη διάθεσή της να υπηρετήσει τα σχέδια των ΗΠΑ που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε μια τριβή με την Τουρκία, προσωρινή ή πιο μακροπρόθεσμη", έκανε λόγο η Αλ. Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι "στην πραγματικότητα πρόκειται για μια συμφωνία που στηρίζει χωρίς επιφυλάξεις την πολεμική μηχανή του Ισραήλ και το βρόμικο σχέδιο του ΝΑΤΟ για μία 'Νέα Μέση Ανατολή'. Επιπλέον, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση στην ουσία αθωώνει την πολιτική της ηγεσίας του Ισραήλ απέναντι στον παλαιστινιακό λαό, την εκφρασμένη απόφαση του Ισραήλ να δημιουργήσει νέα προβλήματα στον Λίβανο και να εξαπολύσει νέα επίθεση με στόχο τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στα όρια της υφαλοκρηπίδας του Λιβάνου, αλλά και τη διάθεση του Ισραήλ να επιτεθεί ακόμα και πολεμικά κατά του Ιράν με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Αυγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου