Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Ο μεσαίωνας ενός επτάχρονου Ινδού

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ O Ραβί, σε ηλικία μόλις επτά ετών, είναι καταδικασμένος να εργάζεται 98 ώρες την εβδομάδα φτιάχνοντας είδη διακόσμησης και χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα οποία καταλήγουν σε γνωστό κατάστημα του Λονδίνου. Γεννήθηκε σε ένα πάμπτωχο χωριό της Πολιτείας Μπιχάρ στην Ανατολική Ινδία και «εργάζεται», υπό συνθήκες μεσαίωνα, στο εργοστάσιο μιας υποβαθμισμένης περιοχής έξω από το Νέο Δελχί. Αδίστακτοι δουλέμποροι τον πήραν για ένα μικροποσόν από την οικονομικά ανήμπορη μητέρα του αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα του.


Ο Ραβί εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα χάρη σε μια έρευνα βρετανίδας δημοσιογράφου για την εργασία ανηλίκων στην πρωτεύουσα της Ινδίας. Τα βρώμικα ρούχα και οι φθαρμένες κουβέρτες γύρω του μαρτυρούσαν ότι ο χώρος εργασίας του ήταν ταυτόχρονα και το υπνοδωμάτιό του. Εξασθενημένος, αποκάλυψε ότι σε μια ημέρα φτιάχνει ως και 150 χριστουγεννιάτικους κρίκους για πετσέτες φαγητού.

Η περίπτωσή του δεν είναι μοναδική. Στην Ινδία περίπου 50.000 παιδιά αποτελούν το πιο φθηνό και παράνομο εργατικό δυναμικό του κόσμου. Εργάζονται σαν σκλάβοι χωρίς κανένα δικαίωμα στη μόρφωση.

Καθημερινά δουλεύουν για 14 ώρες, από τις 9 το πρωί ως τις 11 το βράδυ. Και ενώ υποτίθεται ότι κερδίζουν περίπου 32 ευρώ τον μήνα, εισπράττουν στα χέρια τους ένα με ενάμισι ευρώ την εβδομάδα. Ο μικρός Ραβί πιστεύει ότι τα χρήματα της εργασίας του στέλνονται στη χήρα μητέρα του. Τα χριστουγεννιάτικα αξεσουάρ που φτιάχνουν τα παιδικά χέρια εξάγονται στη Βρετανία και εκτίθενται στα ράφια της γνωστής για τις χαμηλές τιμές αλυσίδας Ρoundland. Τα κέρδη της επιχείρησης εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης.

Σύμφωνα με κατάθεση των στελεχών της αλυσίδας «η Ρoundland δεν γίνεται συνένοχος στην παιδική εργασία και συνεπώς δεν συνεργάζεται με προμηθευτές που χρησιμοποιούν παιδικά εργατικά χέρια στην παραγωγή τους. Αν ποτέ διαπιστώσει ότι συνεργάτες της καταπατούν την ηθική της φιλοσοφία, θα διακόψει κάθε συνεργασία μαζί τους».
Η αλυσίδα πουλήθηκε τον περασμένο Μάιο σε μια αμερικανική εταιρεία επενδύσεων, τη Warburg Ρincus. Εκτοτε οι αντιπρόσωποί της στην Ινδία εξετάζουν κατά καιρούς το εργατικό δυναμικό των εργοστασίων και διεξάγουν οικονομικούς ελέγχους στους προμηθευτές. Ωστόσο η μάστιγα της παιδικής εργασίας δεν λέει να εξαλειφθεί, αν και η ινδική νομοθεσία προβλέπει σοβαρές ποινές για όσους εκμεταλλεύονται παιδιά.

Μετά την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Παιδική Εργασία της Χάγης, τον εφετινό Μάιο, προέκυψε ο «Χάρτης για την Εξάλειψη των Χειρότερων Μορφών Παιδικής Εργασίας ως το 2016». Το μέλλον γι΄ αυτά τα παιδιά διαγράφεται απαισιόδοξο, καθώς δεν τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν την προσωπικότητα και τις ικανότητές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου