Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

«Νούμερο» στη Ρώμη ο σύμβουλος του Γιώργου...

«Νούμερο» στη Ρώμη ο σύμβουλος του Γιώργου
TΟΜΜΑSO PADOA-SCHIOPPA
O άνθρωπος που έγινε επιθεώρηση


Έχει ένα πλούσιο βιογραφικό, άνθρωπος όλων των καταστάσεων στην Ιταλία και στην Ευρώπη γενικότερα. Είναι ο άνθρωπος που κατέστρεψε την κεντροαριστερή κυβέρνηση Πρόντι (2006-2008) και από την Τρίτη 3 Αυγούστου ανέλαβε να σώσει και την… ελληνική οικονομία.

Ο Tommaso Padoa-Schioppa, με απόφαση του Γιώργου Α. Παπανδρέου, ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου του Έλληνα πρωθυπουργού «σε θέματα Οικονομίας και συγκεκριμένα μακροοικονομίας, φορολογικά, τραπεζικά και διαχείρισης χρέους».
Κάποιοι λένε ότι τον κ. Schioppa τον επέβαλε η τρόικα ως συντονιστή της Κομισιόν με το ΔΝΤ για την περίπτωση της Ελλάδας. (Δεν ξέρουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό αν δεν είναι απλώς μια δικαιολογία για την παρουσία του Ιταλού οικονομολόγου στην Ελλάδα). Θα φροντίσει επίσης, λένε, για ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Ο ίδιος δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στον τομέα των εξοπλισμών.
Οι κακές γλώσσες λένε ότι έχει και συνεργάτες στην Ελλάδα, κυρίως για θέματα επικοινωνίας και πολιτικής προβολής, λέγε με Γρηγόρη Βαλιανάτο, που ως γνωστόν έχουν την επαφή τους και με το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Τομάσο συνεργάστηκε -τουλάχιστον- στο παρελθόν με τον Γ. Βαλιάνατο, σε θέματα άλλωστε που ειδικεύεται και ο φίλος και παλαιός συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Ο κύριος οικονομολόγος Τομάσο, μετά τη θλίψη, είχε προσφέρει πολύ γέλιο στην Ιταλία. Η περίπτωσή του έχει γίνει επιθεώρηση αλλά και βιβλίο, με τεράστια εκδοτική επιτυχία, από το δημοσιογράφο Leonardo Facco και τον κωμικό Massimo Pongolini – Pongo (αριστεροί και οι δύο).
Όταν ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Πρόντι το 2007, είχε τρελάνει την Ιταλία με τη δήλωσή του ότι «οι φόροι είναι ένα υπέροχο πράγμα…». Σύσσωμος ο ιταλικός Τύπος έγραφε την επόμενη μέρα: «Ο υπουργός τρελάθηκε: Οι φόροι είναι όμορφοι (Ministro impazzito: le tasse sono belle)!». Η φιγούρα του σημερινού συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου είναι ένα ανέκδοτο για την ιταλική πολιτική ζωή, κυρίως βεβαίως για την κεντροαριστερά που τον πλήρωσε ακριβά. Ο κ. Τομάσο ήταν φίλος του Ρομάνο Πρόντι από τη δεκαετία του ’70 αφού μετείχαν και οι δύο στην κεντροδεξιά κυβέρνηση (1978-1979).
Το «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» ταιριάζει στην περίπτωση του κ. Τομάσο.
Διαβάστε το βιογραφικό του αλλά και την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για την ανάληψη των καθηκόντων του.
«Με την παγκόσμια γνώση του στο σύνθετο πλέγμα των θεσμικών και οικονομικών δεδομένων, σε συνδυασμό με τη σημαντική εμπειρία του στη χάραξη πολιτικής σε ανώτατο διεθνές επίπεδο, θα παρέχει συμβουλές στον πρωθυπουργό σε θέματα πολιτικού σχεδιασμού που αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής, δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.
Ο Tommaso Padoa-Schioppa διετέλεσε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας (2006-2008) και πρόεδρος της Υπουργικής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (2007-2008). Σήμερα είναι πρόεδρος της Notre Europe, πρόεδρος του Promontory Financial Group της Ευρώπης και μέλος της Ομάδας των Τριάντα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Bocconi Luigi στο Μιλάνο και έχει M.Sc. από το Massachusetts Institute of Technology.
Το 1998-2005 ήταν μέλος της πρώτης Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Προηγουμένως διετέλεσε πρόεδρος της Commissione Nazionale per le Società le e la Borsa (CONSOB, 1997-98), αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Banca d’Italia (1984-1997) και γενικός διευθυντής Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1979 – 83). Έχει διατελέσει γραμματέας της Μεικτής Επιτροπής Delors (1988-89), πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τραπεζών της Ε.Ε. (1988-1991), πρόεδρος της Επιτροπής της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία (1993-97) και πρόεδρος της Επιτροπής Πληρωμής και Συστημάτων Διακανονισμού (2000-05)».
Και ύστερα ανέλαβε να χαράξει την οικονομική πολιτική μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης (αν και δεξιός ο ίδιος), με αποτέλεσμα να την καταστρέψει. Το δίδυμο Πρόντι –Σιόπα άντεξε σχεδόν δύο χρόνια για να ξαναέρθει στα πράγματα ο τροβαδούρος, γκομενιάρης και αλέγκρο Μπερλουσκόνι.
Ωραίες παρέες αποκτήσαμε…
 απο...εφημεριδα Παρασκευη και 13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου