Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Ο τέταρτος δρόμος για τον σοσιαλισμό


Δηλωσεις  Παπανδρεου...
«Δεν έχουμε εγκαταλείψει τη σοσιαλιστική μας ατζέντα». Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επιχειρεί, σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Global Viewpoint, και φέρει τον τίτλο «ο τέταρτος δρόμος», να αναπτερώσει την ελπίδα και να πείσει για την αναγκαιότητα των επώδυνων μέτρων που έλαβε η κυβέρνησή του.

Ο Γ. Παπανδρέου περιγράφει το θεωρητικό υπόβαθρο των στόχων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προφανώς θα επαναλάβει και στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, μαζί με τα, υπό αναζήτηση προς το παρόν, μέτρα προς ανακούφιση των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων, που όμως θα έχουν σχεδόν μηδενικό κόστος.
Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι αν δεν υπήρχαν οι επώδυνες περικοπές, η εναλλακτική λύση θα ήταν η χρεοκοπία. Χαρακτηρίζει τα μέτρα «τολμηρές αλλαγές προς αποφυγή της χρεοκοπίας, πάταξη της διαφθοράς και εκσυγχρονισμό των συστημάτων υγείας, εκπαίδευσης και συνταξιοδότησης».

«Οι αλλαγές είναι πάντα μια πρόκληση, λέει, αλλά προοπτικά θα ωφελήσουν όλους τους Ελληνες». Κατά τον πρωθυπουργό, οι στόχοι της κυβέρνησης είναι η δημιουργία μιας «δυναμικής, σταθερής οικονομίας, βασισμένης στη διαφάνεια, τις ίσες ευκαιρίες και την αξιοκρατία».
Υποστηρίζει ότι είναι η κυβέρνηση που πρέπει να δώσει και δίνει ήδη το παράδειγμα στην κατεύθυνση αυτή με την περικοπή των κρατικών δαπανών -ξεκινώντας από τον μισθό μου,
τονίζει- τη μείωση των κρατικών οργάνων και τη δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο των κυβερνητικών δαπανών, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ελέγχουν τους πολιτικούς και να βλέπουν πώς δαπανούνται οι φόροι τους οποίους καταβάλλουν.
Βασικές αρχές
Επιχειρώντας, λοιπόν, να περιγράψει αυτόν τον τέταρτο δρόμο, προφανώς προς τον σοσιαλισμό, παραδέχεται πως είναι μια πρόκληση. Οτι πρέπει να επιστρέψουμε σε βασικές αξίες, όσο περίεργο κι αν ακούγεται σήμερα.
«Οι σοσιαλιστές, λέει ο κ. Παπανδρέου, πολεμήσαμε πάντοτε για τη δημοκρατία, απέναντι τόσο στον κομμουνισμό όσο και στους συνταγματάρχες
. Και η δημοκρατία είναι και σήμερα τόσο μεγάλο ζήτημα όσο ήταν πάντα. Σήμερα πολεμάμε ενάντια σε μια πολιτική που έχουν υιοθετήσει τα οργανωμένα ειδικά συμφέροντα της Wall Street και των διεθνών οικονομικών δυνάμεων».



Μοντέλο η Ευρώπη
Τάσσεται για άλλη μια φορά υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ενότητας και εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει το μοντέλο μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, «όπου θα υπάρχουν διαφορετικές γλώσσες, πολιτισμοί, παραδόσεις και πολιτικά συστήματα, αλλά θα μοιραζόμαστε βασικές αξίες, όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κοινωνική ασφάλιση, η πράσινη ανάπτυξη.
Είμαστε σε σταυροδρόμι στην Ευρώπη και πρέπει να προχωρήσουμε αν θέλουμε να είμαστε επιτυχημένοι».
Διότι κατά τον κ. Παπανδρέου αυτή τη στιγμή «οι αγορές πηγαίνουν με μεγαλύτερες ταχύτητες από τις κυβερνήσεις, αλλά τώρα υπάρχει ομαδική δράση ώστε να δημιουργηθεί δίκτυο προστασίας στην ευρωζώνη».
Στο ερώτημα πότε η χώρα θα ξαναβγεί στις αγορές ομολόγων -με αφορμή ότι η Κίνα αγόρασε πρόσφατα ισπανικά ομόλογα- η απάντηση του πρωθυπουργού είναι «ελπίζουμε να επιστρέψουμε στις αγορές ομολόγων του χρόνου. Οι λεπτομέρειες θα εξαρτηθούν από την κατάσταση στις αγορές».
Οσο για το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος που ενδέχεται να εισπράξει το ΠΑΣΟΚ απ' όλα τα επώδυνα μέτρα, επαναλαμβάνει πως οδηγείται «πάντα από την πεποίθηση ότι αυτή η χώρα μπορεί να γίνει καλύτερη διότι έχει μεγάλες δυνατότητες. Το αν θα επανεκλεγώ ή όχι δεν είναι η βασική μου μέριμνα».
Ο πρωθυπουργός καταλήγει λέγοντας πως «ο ελληνικός λαός έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν έχουμε μια φτωχή χώρα. Εχουμε μια χώρα που επί χρόνια κακοδιαχειρίζονταν οι κυβερνήσεις. Αλλά, περικόπτοντας το έλλειμμα ήδη κατά περίπου 45%, είμαστε σε καλό δρόμο. Δημιουργούμε μια νέα αξιοπιστία, τόσο στα μυαλά των Ελλήνων όσο και στα μυαλά του υπόλοιπου κόσμου». *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου