Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΥΠΕΞ: “Κι αν είστε με την Παλαιστίνη.... εμείς είμαστε με το Ισραήλ”

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατέστησε σαφές ότι η συμμετοχή Ελλήνων πολιτών και πλοίων του ελληνικού νηολογίου στο στολίσκο που πρόκειται να αναχωρήσει με σκοπό να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, έρχεται σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς της εξωτερικής της πολιτικής και είναι συνεπώς μη επιθυμητή. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών πριν μερικές ώρες έχει ως εξής:

Στις 31 Μαΐου 2010 ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις ανέκοψαν την πορεία στολίσκου ο οποίος προσπάθησε να διασπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Εν όψει της νέας προσπάθειας για διάσπαση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα θα πρέπει να διοχετεύεται μέσω των επίσημων διαύλων και ζήτησε από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού και ιδίως αυτών που έχουν πρόσβαση στη Μεσόγειο να αποθαρρύνουν τη διεξαγωγή τέτοιων επιχειρήσεων, που ενέχουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης της βίας.
Οι θέσεις της Ελλάδας για την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Γάζας και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή είναι γνωστές. Εξίσου γνωστή είναι η θέση αρχής της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή χρήσης βίας. Τις θέσεις αυτές τις έχουμε καταστήσει σαφείς σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τη δεδηλωμένη πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην επιτρέψει την προσέγγιση πλωτών μέσων στις ακτές της Γάζας, τους άμεσους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια που συνεπάγεται η συμμετοχή στο εν λόγω εγχείρημα, ιδίως υπό το φως των περυσινών γεγονότων, προτρέπει τους έλληνες πολίτες καθώς και τα πλοία και τα πλωτά μέσα ελληνικού νηολογίου  να μη συμμετάσχουν στο νέο στολίσκο με προορισμό το λιμένα της Γάζας.
Η χάραξη και άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, με γνώμονα την προώθηση των συμφερόντων της Ελλάδας. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, οφείλουν όλοι να επιδεικνύουν αντίστοιχη υπευθυνότητα ή να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη των πράξεών τους.
Η σχεδιαζόμενη επιχείρηση δεν αντιμετωπίζει την ουσία του ανθρωπιστικού προβλήματος στη Γάζα. Ελλάδα και Κύπρος έχουν κάνει στο παρελθόν συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών των κατοίκων της Γάζας. Οι δυνατότητες υλοποίησης των προτάσεων αυτών συζητήθηκαν και στην πρόσφατη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χώρων στη Λευκωσία. Τελικός σκοπός παραμένει η πλήρης άρση του αποκλεισμού της Γάζας.
Η Ελλάδα στηρίζει ενεργά την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών που αποτελεί τη μόνη οδό για συνολική και βιώσιμη επίλυση του Παλαιστινιακού.
Στις 31 μαρτίου του 2010, νηοπομπή στην οποία συμμετείχαν ελληνικά πλοία, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, αντιμετωπίστηκε από το κράτος του Ισραήλ με πειρατική επίθεση σε διεθνή ύδατα, κατά την οποία εννιά τούρκοι ακτιβιστές έπεσαν νεκροί στο πλοίο Mavi Marmara.

Πέντε από αυτούς δέχτηκαν σφαίρες στο κεφάλι, τουλάχιστο τέσσερις είχαν δεχτεί πυροβολισμούς από μπρος και από πίσω, ενώ σύμφωνα με αναφορά του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, έξι από αυτούς εκτελέστηκαν εν ψυχρώ.
Ανάμεσα στους 600 συμμετέχοντες στη νηοπομπή, 31 Έλληνες ακτιβιστές ξυλοκοπήθηκαν, δέχτηκαν ηλεκτροσόκ και πλαστικές σφαίρες, απήχθησαν και φυλακίστηκαν σε ισραηλινά κρατητήρια όπου τα υπάρχοντά τους, καθώς και οποιαδήποτε ντοκουμέντα, κατασχέθηκαν, ενώ τα πλοία «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Σφενδόνη» εξακολουθούν να μην έχουν επιστραφεί στους ιδιοκτήτες τους, αφού η κυβέρνηση δεν υπερασπίστηκε στοιχειωδώς τους Έλληνες πολίτες που έπεσαν θύματα της Ισραηλινής επιθετικότητας.

Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση έχει αγκαλιάσει το δόγμα “ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου” όσο αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία, πράγμα που συνεπάγεται στροφή από τη σθεναρή υποστήριξη του διεθνούς δικαίου σε μια έωλη συμμαχία με το κράτος-παρία του Ισραήλ και από την αλληλεγγύη στον βασανισμένο Παλαιστινιακό λαό, στην ανατροπή μιας πολιτικής δεκαετιών κάτω από το τραπέζι και χωρίς καμία δημόσια συζήτηση, για χάρη μιας ευκαιριακής και μικρόνοης “διπλωματίας επί πτωμάτων”.

Ωστόσο, με τη νέα αποστολή προς τη Γάζα να πλησιάζει και τις πιέσεις από την πλευρά του Ισραήλ -όπως αυτές γνωστοποιήθηκαν σε εγχώρια μμε- να εντείνονται, ζητώντας να αποτραπεί ο απόπλους πλοίων από ελληνικά λιμάνια προς τη Γάζα, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει κάτι περισσότερο από το να νίψει τας χείρας της: έτσι, με την ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών προτρέπει Έλληνες πολίτες να μη συμμετέχουν σε μία ανθρωπιστική αποστολή που δεν παραβιάζει κανένα νόμο και φτάνει στο σημείο να προεξοφλεί τόσο τη βίαια αντιμετώπισή τους από τις δυνάμεις του Ισραήλ, όσο και το ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει τα δίκαιά τους αν αυτό συμβεί, μια και η προστασία και η υπεράσπιση Ελλήνων πολιτών στην περίπτωση αυτή έρχονται σε αντίθεση με αυτό που θεωρεί “εξωτερική πολιτική”.

Το καθεστώς ΓΑΠ έχει λοιπόν συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις ενός κράτους που παραβιάζει συστηματικά και με επιδεικτικό τρόπο το διεθνές δίκαιο, ενός κράτους που η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έχει αναγορεύσει σε στρατηγικό σύμμαχο την ίδια ώρα που οι πρακτικές του προκαλούν αποτροπιασμό και συνεπάγονται την αυξανόμενη απομόνωσή του στη διεθνή σκηνή.

Με τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο να σημαίνουν ότι η ακροδεξιά παρέα του Νετανιάχου έχει χάσει κάποιους από τους αγαπημένους της φίλους, ο ΓΑΠ φαίνεται αποφασισμένος να αναπληρώσει το κενό που αφήνουν πίσω τους δικτάτορες όπως ο Μουμπάρακ, τόσο σα στρατηγικός σύμμαχος ενός κράτους που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όσο και σαν αυταρχικός κυβερνήτης που στρέφεται ενάντια στους πολίτες του και αγνοεί το λαϊκό αίσθημα σε μια χώρα που ήταν πάντα υπέρ των αγώνων του Παλαιστινιακού λαού.

Το να πάρει η κυβέρνηση την απάντησή της από το λαό υπό τη μορφή της υποστήριξης τόσο της ανθρωπιστικής αποστολής στη Γάζα, όσο και της έκφρασης της αλληλλεγγύης της στον Παλαιστινιακό λαό, είναι κάτι εξίσου σημαντικό με τους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στα νεοφιλελεύθερα μέτρα διάσωσης των τραπεζών και τα μνημόνια επί μνημονίων που καταδικάζουν τους πολίτες της χώρας στη φτώχεια.

 http://wp.me/p1pa1c-aPr

http://parallhlografos.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου