Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2011

Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΜΗ …ΕΧΕΙ ΤΙΜΗΜΑ!


Με απειλές , εκβιασμούς , ψυχολογικό πόλεμο προσπαθεί, να εκκενώσει το Υπουργείο το κτήριο Α στο Κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Λαύριο.

Στο ετοιμόρροπο κτήριο Α του Κέντρου Υποδοχής προσφύγων διαμένουν 130 άτομα ανάμεσα τους 20 παιδιά από 0 έως 9 ετών.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού κ. Λοβέρδου και του κ. Κατριβάνου, ότι οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν εντός του Λαυρίου σε κοντέινερ , που παλαιότερα είχαν φιλοξενηθεί σεισμόπληκτοι ,προκειμένου να επισκευαστεί το κτήριο ,το υπουργείο με τελεσίγραφο (Ημ/νία: 7-6-2011 Αρ. Πρ.:2116) απαιτεί την μεταφορά των Κούρδων προσφύγων μέχρι σήμερα Παρασκευή 10-6-2011 ,χωρίς να έχει διασφαλίσει την διαμονή τους. Τα είκοσι λυόμενα αδυνατούν να φιλοξενήσουν 130 άτομα .


Εδώ κι αρκετές μέρες τους έχουν κόψει την παροχή ξεστού νερού ,μ αποτέλεσμα ακόμη και μωρά παιδιά ή να στερούνται σωματικής υγιεινής ή να κινδυνεύουν να ξεπαγιάσουν. Με εντολή του Υπουργείου ανεμιστήρες κι άλλα ήδη βρίσκονται κλειδωμένα σε αποθήκες και δεν διανέμονται στους πρόσφυγές ,προκειμένου να υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την ήδη άθλια διαβίωση τους, έτσι ώστε να εγκαταλείψουν το κτήριο.

Πέραν τούτου οι πρόσφυγές καταγγέλλουν την πλαστογράφηση της υπογραφής τους σε έγραφα που ουδέποτε υπέγραψαν , την προσπάθεια του Υπουργείου να διασπάσει την αγωνιστικότητας και την αλληλεγγύη ανάμεσα τους διασκορπίζοντας τους σε διαφορετικούς χώρους ,που ως σκοπό έχει, όχι την επισκευή του κτηρίου αλλά το κλείσιμο του μοναδικού Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στην Αττική και του παλαιότερου σ ολόκληρη την Ελλάδα.

Σε κατ ιδία συζητήσεις με εκπροσώπους του Υπουργείου κι αντιπροσωπίας των προσφύγων σημειώθηκε επανειλημμένως: « ή θα φύγετε με το καλό ή θα φύγετε με το ζόρι.» ,», «στην Αθήνα σφάζουν μετανάστες και πρόσφυγες θέλετε να βρεθείτε εκεί;», ….και τόσο άλλα του ιδίου προφίλ που για οικονομία χώρου δεν αναφέρουμε.

Από την άλλη μεριά το υπουργείο διοχετεύει την είδηση ότι έχει ξοδέψει χρήματα προκειμένου να δημιουργήσει ένα χώρο εγκατάστασης-μεταφοράς τους και μάλιστα εν καιρώ οικονομικής κρίσης ,αποκρύπτοντας τεχνηέντως το γεγονός ότι ο χώρος αυτός δεν επαρκεί για να φιλοξενήσει όλους όσοι διαμένουν στο κτήριο Α , υπονοώντας θρασύτητα ,ότι οι πρόσφυγες ως παράφρονες αρνούνται ,να δεχτούν την αρωγή του κράτους .

Ωστόσο η «μεγαλοψυχία» κι η «λογική» του υπουργείου δεν δίνει καμία απολύτως εγγύηση για την επαναχρησιμοποίηση του κτηρίου Α από τους πρόσφυγες και επιμένει στον παραλογισμό του : «αν στοιβαχτείτε καλά παντού χωράτε » παραβλέποντας ότι πρόκειται για ανθρώπους κι όχι για αναλώσιμα.

Οι Κούρδοι πρόσφυγες ζητούν το αυτονόητο ένα λιτό χώρο για την μεταφορά όλων κι όχι ορισμένων εξ αυτών, καθώς και την εγγύηση ότι δεν θα κλείσει το Κέντρο .

Το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο παρά την αθλιότητα των παροχών κι εγκαταστάσεων αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως κομμάτι της ιστορίας των προσφύγων στον ελλαδικό χώρο.

Στην Ελλάδα του Μνημονίου και του ΔΝΤ η ανθρωπιά κι η αξιοπρέπεια χρεοκόπει όχι από την έλλειψη χρημάτων ,μα από την παντελή απουσία τσίπας που η κυβέρνηση δεν διαθέτει.

Προτιμούν ,να θαφτούν ζωντανοί στα ερείπια της ντροπής μας , καταγγέλλοντας την Ελληνική κυβέρνηση , παρά να υποκύψουν σ εκβιασμούς , διότι γι αυτούς αξίζει περισσότερο ακόμα και να πεθάνεις για κάποιον λόγο ,παρά να ζεις χωρίς λόγο….

Οι πρόσφυγες , παρά την ανέχεια , τις διώξεις και την απαξίωση ,με μοναδικό όπλο την αξιοπρέπεια αρνούνται ,να αποχωρήσουν ή να υποκύψουν στον όποιο εκβιασμό .Βασανίστηκαν για τις πολιτικές επιλογές τους. Φυλακίστηκαν. Ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, αναζητώντας το δικαίωμα να υπάρχουν μ αξιοπρέπεια ,όχι ως προσκυνητές και δουλικά τυράννων . Όλοι οι αγανακτισμένοι- Έλληνες και μη - , μα κυρίως οι κυβερνώντες έχουν να διδαχτούν κάτι απ αυτούς : Το αδιαπραγμάτευτο της αξιοπρέπειας.Ελευθερία Ψυχογιού

Εκπρόσωπος της :

ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – YREΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου