Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΑΛΝΤΟΥΣ ΧΑΞΛΕΙ εναντιον ΤΖΟΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ

Μετά από μια σειρά πολέμων σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος έχει ενοποιηθεί κάτω από μια Παγκόσμια Διακυβέρνηση. Η διαστρωμάτωση της παγκόσμιας κοινωνίας είναι τετραμερής και πρόκειται να διατηρηθεί αιώνια μέσω ενός αλάνθαστου συστήματος ευγονικής και κοινωνικού προγραμματισμού. Οι καταπιεζόμενες κι εκμεταλλευόμενες τάξεις έχουν μάθει να αγαπούν τα δεσμά τους και βρίσκουν καταφύγιο από την ανυπόφορη ζωή τους στα ναρκωτικά (στην “σόμα”). Η παγκόσμια άρχουσα τάξη ζει μια επίσης ανιαρή ζωή αφού πρόκειται για ένα πλήθος πάμπλουτων μεν, αλλοτροιωμένων κι απομονωμένων δε τεχνοκρατών.

Ο Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος είναι η πιο βίαιη κοινωνία που γνώρισε ποτέ η ιστορία. Όχι λόγω της κρατικής καταστολής, όπως στο 1984 του Όργουελ (κατασταλτικές δυνάμεις δεν υπάρχουν), αλλά επειδή πρόκειται για μια ταξική κοινωνία χωρίς καμία ελπίδα επανάστασης και κοινωνικής απελευθέρωσης,
καθώς επίσης και για έναν κόσμο που τα ανθρώπινα αυναισθήματα έχουν ξεριζωθεί: δεν υπάρχει έρωτας αλλά μόνο σεξ, δεν υπάρχει φιλία αλλά συμφέρον, δεν υπάρχει αλληλεγγύη αλλά πλήρης απενοχοποίηση της εκμετάλλευσης. Είναι ένας κόσμος εξασφαλισμένης “ηρεμίας, τάξης και ασφάλειας”.

1 σχόλιο:

  1. τελικα, ο Χαξλει "εβλεπε" μπροστα!!! ( και με ανατριχιαστικη επιτυχια, θα ελεγα)
    ευχαριστω, εκλεψα

    ΑπάντησηΔιαγραφή