Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Ηλιούπολη: Ένα ακόμα «μεμονωμένο περιστατικό»

Ακόμα ένα «μεμονωμένο περιστατικό» αστυνομικής βίας σημειώθηκε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στην Ηλιούπολη, με θύματα την ιδιοκτήτρια καταστήματος Ανθή Κοντογιώργη και τα δύο της ανίψια, 18 και 19 ετών.

Το tvxs.gr ήρθε σε επικοινωνία με την κ. Κοντογιώργη η οποία μας μίλησε για την εμπειρία της χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη και άκρως προσβλητική τη στάση των αστυνομικών.
Όλα ξεκίνησαν όταν οι αστυνομικές δυνάμεις σταμάτησαν τον έναν ανιψιό της ενώ επέβαινε στο μηχανάκι του, για να κάνουν, όπως είπαν, έναν τυπικό έλεγχο.

Η κ. Κοντογιώργη μαζί με τον δεύτερο ανιψιό της, που προπορεύονταν μερικά μέτρα επίσης με μηχανάκι, μόλις αντιλήφθηκαν το γεγονός κατευθύνθηκαν στο σημείο για να διαπιστώσουν τι ακριβώς συνέβαινε. «Φτάνοντας προς το μέρος των αστυνομικών, άκουσα τον έναν από αυτούς να μιλά επιθετικά και με περίεργο ύφος στον ανιψιό μου, αποκαλώντας τον τσ*γλ*ν*» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κοντογιώργη.

Τότε ήταν που πήρε η ίδια το λόγο, και σε μία προσπάθεια να εξηγήσει στους αστυνομικούς ότι η συμπεριφορά τους ήταν απαράδεκτη, χρησιμοποίησε τη λέξη «μπατσάδικα».
Η αντίδραση των αστυνομικών ήταν να ζητήσουν, αμέσως και με βίαιο τρόπο, την ταυτότητα της γυναίκας, χρησιμοποιώντας παράλληλα υβριστικές εκφράσεις. «Με το που τους αποκάλεσα έτσι, επικράτησε ένας πανικός. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός, που είχε από την αρχή παράξενη συμπεριφορά, με έβρισε πολύ άσχημα, την ώρα μάλιστα που οι υπόλοιποι του ζητούσαν να ηρεμήσει. Μου άρπαξε την ταυτότητα από το χέρι και μου έβαλε χειροπέδες. Στην συνέχεια με έσπρωξε για να μπω στο περιπολικό με αποτέλεσμα να πέσω πάνω στην πόρτα και να χτυπήσω στο πρόσωπο. Συνέχισε, μάλιστα, να με σπρώχνει και να με σέρνει, ώστε να με βάλει στο όχημα. Τότε ήταν που λιποθύμησα».

Τα δύο ανίψια άρχισαν να φωνάζουν και να προσπαθούν να απομακρύνουν τους αστυνομικούς από τη θεία τους. Για την ενέργειά τους αυτή, δέχθηκαν βίαια χτυπήματα και συνελήφθηκαν και αυτοί με τη σειρά τους.

Λίγο αργότερα, στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο ώστε να μεταφέρει την κ. Κοντογιώργη στο Γ. Κ Νοσοκομείο «Γεννηματάς».
Εκεί διαπιστώθηκε ότι η γυναίκα είχε υποστεί ρήξη κόκκυγα. «Οι γιατροί μου έκαναν ένα σωρό ακτινογραφίες και αξονικές, καθώς όπου και να με ακουμπούσες πόναγα». Μάλιστα, συνέστησαν την παραμονή της στο νοσοκομείο, όμως, η κ. Κοντογιώργη αποφάσισε να μεταφερθεί στο τμήμα ώστε να συναντήσει τα δύο της ανίψια που βρίσκονταν ήδη εκεί. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς μου στο τμήμα με συνόδευαν αστυνομικοί οι οποίοι ούτε που ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για την κατάσταση της υγείας μου», επισήμανε η κ. Κοντογιώργη.

Τα απρόοπτα όμως και οι εκπλήξεις δεν είχαν τελειώσει για την άτυχη γυναίκα.
Όταν κατέφθασε στο αστυνομικό τμήμα, ενημερώθηκε ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός που της είχε επιτεθεί, της είχε κάνει μήνυση για «εξύβριση κατά της αρχής», με αποτέλεσμα να πρέπει να περάσει τόσο η ίδια όσο και οι δύο νέοι από τη διαδικασία του αυτόφωρου. «Χωρίς λόγο, με έριξε κάτω, με γέμισε με μελανιές, μου έσπασε τον κόκκυγα και τώρα μου κάνει μήνυση. Τι κατάχρηση εξουσίας είναι αυτή; Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη συμπεριφορά. Έχει τόσο σημασία το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κύριος φορούσε στολή και εγώ όχι;», διερωτάται η κ. Κοντογιώργη.

Ωστόσο, δεν άργησε να έρθει η απάντησή της στην μηνυτήρια αυτή επιστολή του αστυνομικού. Με τον ίδιο τρόπο, τον καλεί να απολογηθεί για τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας, του ξυλοδαρμού, της εξύβρισης, της ψευδομαρτυρίας και της ψευδορκίας.

Για δύο ολόκληρες ημέρες η κ. Κοντογιώργη και τα δύο της ανίψια βρίσκονταν κρατούμενοι κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. «Αρχικά, έπρεπε να τους παρακαλέσουμε αρκετές φορές, για να μας βάλουν στο μπροστινό κελί που ήταν πιο άδειο. Στην συνέχεια ζήτησαν από τα παιδία, για λόγους ασφαλείας φαντάζομαι, να βγάλουν τις ζώνες τους και τα κορδόνια τους ενώ και τις δύο μέρες δεν μας έδωσαν να φάμε σχεδόν τίποτα».

Την προηγούμενη Κυριακή, ύστερα από αίτημα της γυναίκας, κατέφθασε στο αστυνομικό τμήμα εισαγγελέας, με σκοπό να εξετάσει την υπόθεση.
Ωστόσο, όπως μας ανέφερε η κ. Κοντογιώργη, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. «Τόνισε ότι τα αδικήματά μας ήταν πάρα πολύ σοβαρά και ότι θα έπρεπε να περάσουμε από αυτόφωρο. Με επιθετικό ύφος ανέφερε πως γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεσή μας καθώς βρισκόταν και την προηγούμενη μέρα στο τμήμα». Το επόμενο πρωί η κ. Κοντογιώργη μεταφέρθηκε πάλι στο νοσοκομείο ώστε να εξεταστούν από ιατροδικαστή τα χτυπήματα και οι μελανιές που έφερε σε όλο της το σώμα.

Στη συνέχεια, μόλις τελείωσε η εξέταση από την ιατροδικαστή, μεταφέρθηκε τόσο η ίδια όσο και τα ανίψια της στα δικαστήρια.
«Φορούσαμε χειροπέδες όπου και αν πηγαίναμε. Όταν φτάσαμε στα δικαστήρια, ζητήσαμε αναβολή της δίκης καθώς βρέθηκαν δύο αυτόπτες μάρτυρες που περνούσαν από το σημείο την ώρα που σημειώθηκε το επεισόδιο», ανέφερε η κ. Κοντογιώργη προσθέτοντας πως «μας όρισαν τακτική δικάσιμος στις 28 Ιουλίου»

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου