Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Δημοσιογραφία στην υπηρεσία του τζόγου

Με νέα σύμβαση διάρκειας ενός έτους (μέχρι τις 15 Ιουλίου 2012) επιβράβευσε ο ΟΠΑΠ τους δημοσιογράφους (10), που σύμφωνα με τον εισηγητή-ειδικό σύμβουλο της Διεύθυνσης Στοιχήματος, συνάμα και πρόεδρο του ΠΣΑΤ, Παύλο Γερακάρη, παρείχαν «εχέμυθη και αξιόπιστη ενημέρωση, σχετικά με τα τεκταινόμενα στον χώρο του στοιχηματισμού». 

Ο ΟΠΑΠ προφανώς εκτίμησε την εσωτερική πληροφόρηση, που γράφει ο κ. Γερακάρης ότι του παρείχαν καθημερινά οι δημοσιογράφοι και, εκτός της ανανέωσης της σύμβασης των δέκα, αποδέχτηκε την εισήγησή του για πρόσληψη και άλλων δύο.


Ειδικότερα:

Τέσσερις ημέρες μετά την εισήγηση Γερακάρη, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Στοιχήματος Γ. Ηλιόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής Παιχνιδιών Ν. Παυλιάς, στις 10 Ιουνίου 2011, την υιοθετούν πλήρως και με έγγραφό τους ζητούν από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΠΑΠ Ι. Σπανουδάκη να υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις. Το έγγραφο που δημοσιεύουμε γράφει όλα τα σχετικά.

ΠΣΑΤ
Το πακέτο λοιπόν με θέμα «Συμβάσεις Δημοσιογράφων Στοιχήματος» προωθήθηκε και στο Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. επικυρώθηκε και ουδείς ασχολήθηκε με τα περαιτέρω.

Η «δημοσιογραφία», συστηματικά θεραπαινίδα του τζόγου, συντελεστές της «σύμβουλοι» του ΟΠΑΠ και το συνδικαλιστικό όργανο των αθλητικών συντακτών, πρωτοστατεί για όλο και πιο πολλές «συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών» με τον ημικρατικό οργανισμό.

Τρεις τουλάχιστον από το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ μετέχουν στη συμβουλευτική ομάδα του ΟΠΑΠ για το Στοίχημα. Αν και στην άλλη ομάδα των δημοσιογράφων που πληρώνει ο ΟΠΑΠ (για ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ), και είναι η παλαιότερη, μετέχουν και άλλα μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου, τότε άνετα το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ μπορεί να συνεδριάζει στο Περιστέρι, στην έδρα του οργανισμού. Δίχως, βεβαίως, να απασχολείται με θέματα δεοντολογίας σαν αυτά που έθεσε χθες η «Ε».
Πάντως, με το χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» προκλήθηκαν κάθε λογής συζητήσεις. Αρχισαν να αποκαλύπτονται χίλια μύρια, όμως κανένα όργανο δεοντολογίας δεν επιλήφθηκε του θέματος, ούτε απάντησε επί του ερωτήματος «τι θέλει η αλεπού στο παζάρι;».

Μέχρι στιγμής προκύπτουν τα εξής:

1Ο ΟΠΑΠ είναι μεγάλος χορηγός και των δημοσιογράφων. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των δημοσιογράφων που πληρώνει μπορεί να ξεπερνά και τους πενήντα. 

Ειδικοί σύμβουλοι

Οι δύο ομάδες (Στοίχημα και ΠΡΟ-ΠΟ) απαριθμούν καμιά τριανταριά. Ομως, οι πιο καλοπληρωμένοι είναι αυτοί που φέρουν τον τίτλο του ειδικού συμβούλου, κάποιοι είναι στην επικοινωνία, άλλοι στο μισθολόγιο της ΟΠΑΠ -υπηρεσίες και άλλοι αφανείς. Πληροφορίες αναφέρουν και μισθούς που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ μηνιαίως.
Από τον ΟΠΑΠ «σιτίζονται» κατά περιόδους (επί Ν.Δ. και επί ΠΑΣΟΚ) και άλλοι δημοσιογράφοι, πέραν του αθλητικού (πολιτικό, οικονομικό και άλλα ρεπορτάζ) κατόπιν παραγγελιών υπουργών, πολιτικών παραγόντων κ.ά. 

2 Ο ΟΠΑΠ είναι μεγάλος χορηγός και των sites, δίχως ασφαλώς να λαμβάνεται πάντα υπ' όψιν η κατάταξή τους. Πολλά στόματα βουλώνουν με χορηγίες. Γαλαντομίες επιφυλάσσονται σε επώνυμους με sites και, γενικώς, το χρήμα ρέει για την προώθηση του «καλού» τζόγου, του ημικρατικού με το μονοπωλιακό στοίχημα. 

Ισορροπίες

Από την άλλη, ο άλλος τζόγος, ο ιντερνετικός, μέσω ξένων εταιρειών, σπονσοράρεται και αυτός από άλλους δημοσιογράφους, επίσης μέλη του ΠΣΑΤ. Ετσι τηρούνται οι ισορροπίες σιωπής. 

Ο ΟΠΑΠ ησυχάζει, τουλάχιστον από τους συντάκτες που θα έπρεπε να τον έχουν στο μικροσκόπιο, ενώ η υπόθεση με τα στημένα, τους Μπέους και τις «αγαπούλες» του Ψωμιάδη γίνεται θέμα, όταν ξαμολιέται η σχετική δικογραφία. 

Οι πολυάσχολοι συντάκτες του τζόγου, κάποιοι από τους οποίους σχετίζονται και με το ρεπορτάζ της UEFA, να υποθέσουμε ότι κατέστησαν εσωτερική πληροφορία του ΟΠΑΠ το γεγονός ότι το πειθαρχικό της UEFA έστειλε τα πρώτα πακέτα με τα στημένα στις 17 Νοεμβρίου 2009; 

Ηταν διαχειρίσιμο μυστικό επί ενάμιση χρόνο; * 

απο την Ελευθεροτυπια



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου