Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ισραηλινά σκάφη περικύκλωσαν το Dignite

απο το tvxs
 Τέσσερα πλοία του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού προσέγγισαν νωρίτερα σήμερα το γαλλικό σκάφος Dignite του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ, το οποίο βρισκόταν σε απόσταση 50 μιλίων από τη Λωρίδα της Γάζας. Το Dignite είχε ξεκινήσει το πρωί από διεθνή χωρικά ύδατα, κοντά στο Πορτ Σαΐντ της Αιγύπτου, το τελευταίο κομμάτι του ταξιδιού του για να σπάσει τον παράνομο ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Haaretz (δημοσιογράφος της οποίας επιβαίνει στο σκάφος), το ισραηλινό ναυτικό ήρθε σε επαφή με το Dignite και ζήτησε από τους επιβάτες του να δηλώσουν ποιοι είναι και αν μεταφέρουν όπλα. Ο Βαγγέλης Πισσίας, από την Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα, απάντησε στις ερωτήσεις, δήλωσε ότι δεν μεταφέρουν όπλα και ότι ο προορισμός του σκάφους είναι η Γάζα.


Απεσταλμένος του δικτύου AlJazeera, που επίσης βρίσκεται στο γαλλικό πλοίο, μεταδίδει πως οι Ισραηλινοί τους ανακοίνωσαν ότι θα καταλάβουν το σκάφος, αν οι ακτιβιστές δεν ακολουθήσουν τις οδηγίες τους και αλλάξουν πορεία.

Η επικοινωνία με το Dignite έχει διακοπεί.

Το Dignite μεταφέρει 16 επιβάτες από τη Γαλλία, τον Καναδά, την Ελλάδα, τη Σουηδία και την Τυνησία. Υπενθυμίζεται ότι ήταν το μοναδικό σκάφος που κατάφερε να ξεπεράσει την απαγόρευση απόπλου που έθεσε στο Στόλο της Ελευθερίας η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ξεκίνησε από γαλλικό λιμάνι.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «ώρες εξαιρετικά κρίσιμες», απευθύνει έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση και όχι μόνο για την ομαλή πλεύση του πλοίου προς τη Γάζα και για την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας όλων όσων επιβαίνουν στο σκάφος.
«Στο σκάφος επιβαίνουν 16 σημαντικοί εκπρόσωποι της διεθνούς καμπάνιας Γάλλοι, Καναδοί, Σουηδοί, Τυνήσιοι και άλλοι, επιστήμονες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ιατροί και ακτιβιστές, ανάμεσα τους και ο Έλληνας Συντονιστής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα», καθηγητής Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Βαγγέλης Πισσίας. Κάνουμε έκκληση στην ελληνική Κυβέρνηση, σε όλες τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε., στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην παγκόσμια κοινότητα να παρέμβουν άμεσα, ώστε να εγγυηθούν την ομαλή πλεύση του μικρού σκάφους προς τη Γάζα και κυρίως να προστατεύσουν την ζωή και τη σωματική ακεραιότητα όλων όσων επιβαίνουν στο σκάφος. Το «θαλασσινό αυλάκι της ειρήνης» προς τη Γάζα δεν απειλεί κανένα, ούτε την ειρήνη, ούτε τη διεθνή νομιμότητα, αντίθετα τις υπερασπίζεται!», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Βίντεο του IDF από τη συνομιλία του με το Dignite

Με κάθε επιφύλαξη, το tvxs.gr αναμεταδίδει βίντεο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τη συνομιλία τους με το γαλλικό σκάφος:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου