Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Λιμος στη Σομαλια απειλεί το 50% των κατοίκων της

Τα ΗΕ κήρυξαν χθες τμήματα της Νότιας Σομαλίας σε κατάσταση λιμού.Πρόκειται για τις περιοχές που πλήττονται εδώ και 20 χρόνια από τον εμφύλιο πόλεμο και την ξηρασία.


Οι περιοχές του Νότιου Μπακούλ και της Κάτω Σαμπέλ πλήττονται από λιμό, ανακοίνωσε χθες το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).
Η παραστρατιωτική ισλαμική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ που ελέγχει τις περιοχές δήλωσε ότι δέχεται οποιαδήποτε έξωθεν βοήθεια για την ανακούφιση του πληθυσμού.
Λιμός υπάρχει σύμφωνα με τον ΟΗΕ όταν το 20% των νοικοκυριών μιας χώρας πλήττονται από έλλειψη όλων των βασικών ειδών διατροφής, το 30% του πληθυσμού υποσιτίζεται και καθημερινά πεθαίνουν τουλάχιστον δύο άνθρωποι ανά 10.000 κατοίκους.
Οι περιοχές Μπακούλ και Σαμπέλ, που κάποτε ήταν ο σιτοβολώνας της Σομαλίας, πλήττονται από την πιο σοβαρή ξηρασία των τελευταίων 60 χρόνων, και ο λιμός αφορά τουλάχιστον 350.000 ανθρώπους, ενώ καθημερινά πεθαίνουν έξι παιδιά από την πείνα.
Συνολικά ο λιμός απειλεί γύρω στο 50% των κατοίκων της Σομαλίας, δηλαδή 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους.
Κινδυνεύει ολόκληρη η Αφρική;
Ο γεν. γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι για την αντιμετώπιση του λιμού απαιτούνται συνολικά 1,13 δισεκατομμύρια ευρώ και υπογράμμισε πως οποιαδήποτε καθυστέρηση στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή, Τζιμπουτί, Αιθιοπία, αλλά και Ουγκάντα και Κένια, οι οποίες υποφέρουν ήδη από σοβαρά προβλήματα επισιτισμού.
Η Σομαλία μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο από το 1991. Η κεντρική μεταβατική κυβέρνηση δεν ελέγχει ούτε καν την πρωτεύουσα. Υπό κυβερνητικό έλεγχο είναι μόνον ένα μικρό τμήμα του Μογκαντίσου. Το μεγαλύτερο τμήμα της πρωτεύουσας ελέγχουν οι ισλαμιστές αντάρτες της Αλ Σαμπάμπ καθώς και τις νότιες και κεντρικές περιοχές της χώρας. Πριν από δύο χρόνια οι αντάρτες εκδίωξαν τους εκπροσώπους των ανθρωπιστικών οργανώσεων με την αιτιολογία ότι παίζουν τον ρόλο του ‘δυτικού δάκτυλου’.
Σύμφωνα με μαρτυρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα η χώρα εκτός από τις φυσικές καταστροφές αντιμετωπίζει και τη ληστρική δραστηριότητα των ‘εθνοφρουρών’ και των διαφόρων πολέμαρχων που μάχονται συνήθως προς ίδιο όφελος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Διεθνής Αμνηστία, η οποία κατήγγειλε ακόμη μία φορά τη συστηματική στρατολόγηση παιδιών από την ισλαμική Αλ Σαμπάμπ.
DPA / Ärzte ohne Grenzen / Βιβή Παπαναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου